Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po jakim czasie można izolować scinę fundamentową z bloczków?

turalyon

Recommended Posts

Po tygodniu czytania forum wyszło że prawie wszystko inne, czyli te desperbity itp to tak naprawde izolacja przeciwwilgociowa a nie przeciwwodna która się nie sprawdza. Dlatego właśnie. Zresztą aż tak drogie to nie jest, u mnie kosztuje w PSB 92zł za 20l, a ja mam tylko 38m2 do pomazania

I dodatkowe pytanie która przyszło mi do głowy - po jakim czasie na chudy beton który jest wylany na ścianach fundamentowych można nakładać papę termozgrzewalną? Traktować to jak ławę i odczekać 10 dni?

• 4 weeks później...
generalnie przemysl potrzebe tynkowania sciany. Wystarczy pomalowac bloczki, wazne aby spoiny byly zrobione na szlicht. Tynkowanie to zbedny wydatek, przeciez bloczek z pewnoscia mna wieksza trwalosc niz tynk, wie po co oslaniac cos trwalego czyms nietrwalym...

Podłoż jest jednolite i mniejsze prawdopodobieństwo ,że nakłądana z pietyzmem popęka.

Jak dla mnie strasznie szybko Mój uwarza że po 2 dniach to już można na ławie murować. A wszędzie na forum pisżą żeby odczekać 7-10dni Dlatego nie do końca mu ufam:)

Cóż , ja po 10 dniach widziałem w swojej okolicy murowane ściany. Weź to na logike - wykonawcy nie zalezy na tym abyś miał dobrze zrobione- tylko aby on mógł szybko zamknąć inwestycje i iść na inną. Poczytaj sobie o czasie wiązania betonu, czasie całkowitego schnięcia itd. Znajdziesz odpowiedź. W obecnych czsach dzisiaj kończysz stawiać bloczki - jutro zagęszczach piach w środku, po jutrze masz już pomazane mazią i wrzucony styropian. Czwartego dnia jest wylany chudziak. --> Dla mnie obłęd.

• 3 weeks później...
nadal nie rozumiem w jakim celu tynkowac sciany fundamentowe? Chyba ze chodzi o tynkowanie piwnic od srodka.

Jeśli spoina pełna, równa ściana to nie trzeba a jeśli nie to raczej tak chyba,że się zależnie też od izolacji i tego co w karcie technicznej. Jeśli się tylko chce "pomaziać" to kolega ma rację, nie trzeba jak się coś robi dla dla samopoczucia.