Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie sterowanie temperaturą – różne upodobania i nie pełne wykorzystanie domu

budowa123

Recommended Posts

Jak rozwiązać poniższy problem z różną temperaturą w każdym z pomieszczeń i ekonomicznie użytkować dom?

Dom (obecnie w budowie) to 6 pokoi + garaż z kotłownią plus dwie łazienki (góra – dół)

Ogrzewanie podłógówka ½ salonu plus kuchnia (30m2 na dole) i łazienki – zakładam, że będzie wykorzystywane non – stop nie dopuszczając do całkowitego wyziębienia domu.

Problem 1 – upodobania (obecnie)

Inaczej niż większość użytkowników domów w nocy mamy cieplej niż w dzień (sypialnie). Generalnie wychodząc rano z domu (o różnych porach) każdy użytkownik przykręca kaloryfer w swojej sypialni, wieczorem reguluje sobie według własnych upodobań – raczej bardzo ciepło.

W salonie wysoką temperaturę utrzymujemy 18-23, w nocy obniżamy do minimum - odwrotnie niż sypialnie (zakładam nawet zakręcenie kaloryfera - może ½ podłogówki da radę)

wstajemy salon rozkręcamy na full wychodząc z domu znów zakręcamy

Problem 2 – nadmetraż

Tylko 2/3 domu będzie aktywnie wykorzystywane – czyli garaż, pokój gościnny, gabinet – chcielibyśmy ogrzewać w minimalnym zakresie lub wcale.

Czy głowice z ustawianiem temperatury w grzejnikach załatwią sprawę? Jak to się ma do temperatury ustawionej na piecu?

Proponowany przez instalatora czujnik i ustawienie temperatury np w salonie nie załatwi sprawy a nie wiem czy istnieją piece, które umożliwiają elektroniczną regulację w wielu miejscach.

W takiej sytuacji jaki piec – zwykły czy kondensacyjny czy wszystko jedno?

Proszę o pomysły, jeżeli jednak elektroniczne sterowanie to zostały mi dwa tygodnie, w czerwcu wchodzą tynkarze :D

Pogodówkę raczej też odrzuciłem...