mkrak1973 15.05.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Witam.jestem właścicielem sporej działki (ok. 50 arów) na której otrzymałem pozwolenie na budowę obiektu produkcyjnego zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania. Współczynnik zabudowy dla takich obiektów wynosi tam 20%, i obiekt wraz z parkinami chodnikami itp mieści się w tych 20% (wykorzystuje to prawie w całości). Jako że działka jest spora, dowiedziałem się iż po zakończeniu budowy i odbiorze budynku mogę sprzedać niepotrzebną mi część działki (a jest ona spora). Jak wygląda to od strony prawnej ? po sprzedaniu np. połowy działki (25 arów) współczynnik zabudowy pozostałej części na której stoi budynek zwiększy się do ok. 40% zamiast 20...Kilka osób podpowiada mi że to normalna praktyka, a co na to prawo ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.05.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Prawo stanowi o nowej zabudowie, a nie o istniejącej.Jeśli nie ma określonej minimalnej powierzchni dla działki o takim przeznaczeniu (usługowej), to nie powinno być przeszkód w podzieleniu tej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkrak1973 15.05.2012 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) Prawo stanowi o nowej zabudowie, a nie o istniejącej. czy mogę prosić o konkretny przepis ? to nie powinno być przeszkód w podzieleniu tej działki. To nawet nie jest kwestia podziału, bo teren inwestycji składa się z 4 działek które posiadam i są one wydzielone. Czy np. nie ma zagrożenia że ktoś mi cofnie pozwolenie na użytkowanie budynku bo nie jest zachowany współczynnik zabudowy po sprzedaży wolnych działek lub w jakiś inny sposób się do tego przyczepi ? Tak jak napisałem, kilka osób twierdzi że nie ma problemu, ale nikt nie potrafi mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi na jakiej podstawie tak jest. A ja chcę mieć pewność a nie dowiedzieć się później że kilka osób się myliło .... Edytowane 15 Maja 2012 przez mkrak1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.05.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Moim zdaniem, wynika to w zasadzie ze wszystkich przepisów, bo dotyczą one planowanych inwestycji, np. Rozporządzenie w sprawie WT: § 2. 1. Przepisy rozporzadzenia stosuje sie przy projektowaniu, budowie i przebudowie oraz przy zmianie sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych i podziemnych spełniajacych funkcje użytkowe budynków, a także do zwiazanych z nimi urzadzen budowlanych, z zastrzeżeniem § 207 ust. 2. 2. Przy nadbudowie, rozbudowie, przebudowie i zmianie sposobu u4ytkowania: W zasadzie, nawet jak ktoś się uprze, to nie może Ci cofnąć pozwolenia na użytkowanie. Natomiast teoretycznie, można zablokować nowe inwestycje na działkach, które uwzględniono przy liczeniu współczynnika zabudowy dla Twojej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkrak1973 16.05.2012 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Natomiast teoretycznie, można zablokować nowe inwestycje na działkach, które uwzględniono przy liczeniu współczynnika zabudowy dla Twojej inwestycji. Dzięki za odpowiedź. Tak samo powiedział mój Inspektor Nadzoru Budowlanego. Ja nie będę miał z tego tytułu problemów, natomiast może być spory problem z wydaniem pozwolenia na budowę na tych działkach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts