er0n 15.05.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Witam,na ścianach mam tynki cementowo-wapienne z Doliny Nidy wykonane w październiku ubiegłego roku. W tej chwili dotarliśmy je papierem ściernym 100, są gładziutkie. W związku z tym mam pytanie- jaka powinna być kolejność prac związnych z malowaniem ścian? Czy należy gruntować, jeżeli tak, to jaki grunt jest najlepszy? Czytam na ten temet mnóstwo sprzecznych informacji. Jakie farby są najlepsze? Planuję pomalować farbą lateksową Bondex- czy to dobry wybór? Dzięki za porady!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panicz 15.05.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) Omieć z pyłu powierzchnię, pomaluj farbą gruntującą (może być śnieżka), maluj finalnie. Bondex jest ok, ale są lepsze (niestety droższe) farby. Magnat jeszcze wychodzi bardzo dobrze w stosunku cena - jakość. Pozdrawiam Edytowane 15 Maja 2012 przez panicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 16.05.2012 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Nim zaczniesz malować farbą gruntującą Śnieżka zagruntuj podłoże gruntem odpowiednim dla charakteru podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dal1719503391 16.05.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 farby bondex maja mało pigmentu dobre farby ecorrson drogie ale wydajne wychodzi troszke drożej niż dulux z castoramy gruntowanie gruntem drobno czastezkowym i 2 razy kolor bez podkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 17.05.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 (edytowane) @er0n Przed przystąpieniem do malowania ściany należy oczyścić i odkurzyć. Gruntowanie ścian zdecydowanie zwiększy wydajność farb i poprawi ich krycie. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 20.05.2012 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Dzięki za dotychczasowe rady. Mam kolejne pytanie: kiedy uzupełniać gipsem niewielkie ubytki w tynku- przed gruntowaniem czy po zagruntowaniu ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 21.05.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 WitamJa właśnie w sobotę malowałem tynki cem-wap w kotłowni. Użyłem do tego celu farby Śnieżka GRUNT. Musze powiedzieć że byłem miło zaskoczony. Farba gęsta, po malowaniu ściany dwukrotnie stwierdziłem że już nie będę kupował jakiejś taniej białej farby do przykrycia gruntu. Pozostanę przy tym białym kolorze.W następny weekend będę malował garaż tą samą farbą. Zobaczymy jak się zachowa farba na większej powierzchni. P.S. Mam pytanie do E-Rzecznika Śnieżki. Czy może próbowali Państwo jak zachowa się farba innego producenta na Śnieżka GRUNT (farby Kabe)?Czy samo zagruntowanie polega na jednokrotnym malowaniu czy należy malować 2 razy? oczywiście później będzie inna farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dal1719503391 24.05.2012 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Nie uzupełnij na tynkugipsem tylko materiałem o podobnej gradacji ,wieksza szansa ze nie bedzie sladu po zaprawce i przed gruntowaniem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts