Ferguss 15.05.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Witam, po 3 wizytach "fachowców" i wysłuchaniu niesłychanych teorii montażowych (pomijając iż jedne wykluczały drugie) postanowiłem podłączyć kominek sam. Do rzeczy, tak wygląda pacjent: http://photoupload.pl/images/HBrd.jpg Kominek od góry ma tylko otwór który muszę poprowadzić do komina, nie ma dystrybutora powietrza, zatem takowy jutro zamawiam. I teraz: 1. kominek od boków, dołu i tylnej części ma proste blachy bez otworów. Budowlaniec zrobił mi po lewej stronie kominka tzw. "zimne powietrze", ale nie mam pojęcia jak to ugryźć z kominkiem, czy ma to być razem z kominkiem zabudowane? W sumie nie mam jak połączyć kominka z rurą wychodzącą na zewnątrz budynku 2. Czy owy wkład mogę zabudować tak jak ten poniższy? http://photoupload.pl/images/cdBlp.jpg Do kompletu mam dołączone 2 kratki, czy one wystarczą? Dać ja na górze czy od dołu? 3. W jakiej odległości powinien stać wkład od odizolowanej ściany? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ferguss 17.05.2012 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Naprawdę nikt nie wie co zrobić z tym zimnym powietrzem? Dziś był znawca który chciał mi we wkładzie z tyłu wiercić dziurę, a turbinę chciał instalować w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.05.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Witam.A po co kupowałeś palenisko bez kompleksowej usługi ... ?Wyniosło Cię to drożej - bo z większą stawką VAT i teraz się bujasz z "cudakami" ...Rurkę trzeba podłączyć do paleniska. Jeżeli palenisko nie ma przyłącza do takiej rurki to będzie kradło domownikom powietrze do spalania z wnętrza domu. To też rzecz, którą "normalna" firma zajmująca się kominkami opowiada swojemu potencjalnemu klientowi.Uderz tu:http://burdzy.plJest na miejscu i może pomoże ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ferguss 18.05.2012 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 (edytowane) Kominek kupiłem za 20% wartości rynkowej - patrząc jaka jest jego cena to pomijając obsługę się opłacało. To że kominek będzie kradł powietrze z domu to wiem, dlatego zapytałem czy zabudowanie kominka w ten sposób że otwór w ścianie do zimnego powietrza będzie "jakby zabudowany z kominkiem w obudowie" będzie odpowiednie. Co do Pana Macieja z burdzy.pl - jest to jedyna osoba która podpowiedziała mi całość instalacji w sensowny sposób (temat zimnego nie był poruszany), ale miał zadzwonić do mnie w ciągu 2 dni od wizyty z wyceną i nie zadzwonił. Może nie pasował mu termin lub ja jako klient - nie mi oceniać. Nadszedł weekend i ekipa budowlana powiedziała że muszą mieć całość położone z uwagi na zabudowy przewodów, wylewki itd... Edytowane 18 Maja 2012 przez Ferguss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 18.05.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Witam! Ten wkład, jak i każdy inny, jakąś "dziurę", którą powietrze dostaje się do paleniska, mieć musi. Rozumiem, że nie ma typowego przyłącza. Trzeba je po prostu dorobić.Doprowadzanie powietrza do spalania do wnętrza obudowy konwekcyjnej (?) nie jest dobrym rozwiązaniem. Lepiej już, żeby czerpał powietrze z wnętrza domu. Ja bym nie demonizował takiego rozwiązania ("awaryjnie"), chyba, że masz wentylację mechaniczną Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.05.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 20 % ceny za wkład używany (do tego staroć), to 100% jego wartościrynkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts