Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian, okna a wentylacja

ziutor

Recommended Posts

Witam,

dom z BK24, podpiwniczony (na piwnicy styr 10cm), teraz na dom chcę położyć grafit 15 cm jednak odradzono mi ze względu na to że i tak będę musiał mieć nieszczelne okna z racji wentylacji grawitacyjnej - kubatura 1300m3

Jak do tego podejść? Czy wybrać dobry styro i słabe okna? Bo tak to rozumiem Czy dobry styro i dobre okna?

Właśnie doradca mówi, że po co ładować kasę w frafitowy styropian jak i tak okna musza być nieszczelne -> czytaj z nawiewnikami i żebym kupił zwykły styro 15cm zamiast grafitowego

To kup zwykły 18 i zadbaj o szczelność. "Doradca" wymyśla jakieś opowieści z mchu i paproci. Ewentualnie zainwestuj w rekuperację. Coś za coś, fizyki nie wykiwasz.

Przy szczelnych okna podobno dom będzie pasywny przy takim styro i będzie brakować powietrza w domu. Doradcą jest sprzedawca w sklepie i to on zamiast 15cm grafitu zaproponował zwykłą 15

Bzdura. Do pasywnego to daleko a szczelnych okien nie można stosować.

"W przypadku zastosowania w pomieszczeniach innego rodzaju wentylacji niż wentylacja mechaniczna nawiewna lub nawiewno-wywiewna, dopływ powietrza zewnętrznego, w ilości niezbędnej dla potrzeb wentylacyjnych, należy zapewnić przez urządzenia nawiewne umieszczane w oknach, drzwiach balkonowych lub w innych częściach przegród zewnętrznych."

Uwagi jak wyżej 18 cm i skupić się na szczelności.

Witam,

dom z BK24, podpiwniczony (na piwnicy styr 10cm), teraz na dom chcę położyć grafit 15 cm jednak odradzono mi ze względu na to że i tak będę musiał mieć nieszczelne okna z racji wentylacji grawitacyjnej - kubatura 1300m3

Jak do tego podejść? Czy wybrać dobry styro i słabe okna? Bo tak to rozumiem Czy dobry styro i dobre okna?

A co ma piernik do wiatraka - tutaj ocieplenie ścian do wentylacji grawitacyjnej ?

Nawet, jak nie dasz wcale izolacji, to szczelny dom zaparuje wewnątrz, gdy będziesz grzał w środku.

Jak masz grawitację w domu, to musisz założyć przewietrzanie pomieszczeń, używanie mikro wentylacji okien, jak warunki pozwolą. Wykonanie z-ki do nawiewu. Albo zweryfikowanie tematu w kierunku rekuperacji. O eksploatacji nawiewników okiennych nic nie wiem, zatem się nie wypowiem.

A na ściany dawaj najlepsze na co Cię stać i co chcesz mieć. Tak samo okna.

Acha i jak już grzejesz, to grzej jak się należy. Jak w domu będzie tak sobie ciepło, zamiast tych 21, 22 stopni, a w łazience 26 stopni, to grawitacja może mieć problemy z właściwym działaniem.

Projekt a późniejsze działanie takiej wentylacji, bardzo często się rozmijają, co widać i po tym forum, jak się komuś chce

je przejrzeć. A szczególnie w słotne dni, gdy jest wilgotno, wietrznie i niskie ciśnienie atmosferyczne.

Jedyny ratunek dla grawitacji wówczas, to odpowiednio duża różnica temperatur.

Moim skromnym zdaniem 95% problemów z działaniem wentylacji grawitacyjnej wiąże się z tym, że mieszkańcy domu nie chcą wpuszczać zimnego powietrza. I wentylacja mając tylko otwory wylotowe (kanały wentylacyjne) a nie mając wlotowych (nawiewniki, otwarte okna) przestaje działać.

Dlatego od długiego czasu uważam, że wentylacja grawitacyjna to tak naprawdę namiastka wentylacji i każdy rozsądny inwestor powinien mieć wentylację mechaniczną.

Witam ja mam podobny problem, w trakcie projektowania domu nikt nic nie wpomonal o energooszczednosci, niestety ja sam tez nic na ten temat nie slyszalem. Teraz przy stanie surowym otwartym zmieniam wszystko co sie da. Miedzy innymi zamierzam zamontowac okna energooszczedne jak to tylko mozliwe, a co za tym idzie musze zainwestowac w wentylacje mechaniczna chociaz juz jest grawitacyjna, a po za tym duzo duzo innych zmian. Czytam lekture na temat domow pasywnych i energooszczedny porownujac z moim projektem i wlos mi sie jezy na glowie jaki ja glupi bylem. Tak swoja droga orientujecie sie czy przerobienie wentylacji grawitacyjnej na mechaniczna w ogole da sie zrobic?

przy stanie surowym otwartym bez problemu

Dzieki za slowa otuchy, a co w nastepnej kolejnosci po za oknami robic. Pierwzsa wycene okien otrzymalem na 42tys zl troche sporo ale to cena za najcieplejsze okna jakie mieli wraz z roletami i montazem. Niestety moj projektant nie wie zbyt wiele na temat instalacji mechanicznej i rekuperacji, musze szukac pomocy gdzies indziej.