Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile stali fi12

linciano

Recommended Posts

Witam.

W b.r. zamierzam wybudować tylko stan "0" (otwarty). Chcę kupić odpowiednią ilość stali bez zbędnego zapasu (który mógłby dostać nóg).

W projekcie obliczono ilość fi12 w oparciu o objętość ław (ilości zaokrągliłem).

- ławy szer. do 0,6m: 6,7m3

- ławy szer. do 0,8m: 1,4m3

- ławy szer. do 1,3m: 2,5m3

- stopy obj.do 0,5m3: 0,9m3

- słupy do 4m: 0,2m3

- słupy grub. do 0,3m: 0,30m3

Razem: 12m3

Zapotrzebowanie na stal fi12 do zbrojenia ław obliczono:

12m3 x 6% = 720kg.

Pytanie brzmi: czy zamówić ilość stali wg projektu (dając wiarę w te 6%), czy obliczać samemu?

Budynek niepodpiwniczony, posadowienie ław 0,80m, długość ław 75mb + słupy i stopy.

Tak na oko (po szybkich obliczeniach) wydaje się, że wystarczyłaby połowa z tego, co zakłada projekt.

75mb x 4szt x 0,888kg = 266,4kg. Na słupy i stopy pozostaje 453,6kg :eek:

Jutro idę do kierbudowniczego, ale wolałbym się wcześniej upewnić co sądzą o tym szacowni forumowicze.

Powinno się spokojnie mieścić w 2%.

Swoją drogą gratuluję projektu bez zestawienia stali.

Zestawienie materiałów mam tylko w kosztorysie budowlanym, w którym podana jest łączna ilość poszczególnych materiałów dla całego budynku.

W przedmiarze autor oblicza ilość stali do zbrojenia fundamentów z objętości betonu. Fi12-6% Fi6-1,5%

Jak dla mnie to zbyt duże uproszczenie obliczeń, które w istocie również nie są skomplikowane.

EDIT: Sprawdziłem przedmiar z rzutem fundamentów. W przedmiarze byki, że ręce opadają :mad: Aż się boję co będzie dalej, przy bardziej złożonych konstrukcjach :(

Edytowane przez linciano
UZUPEŁNIENIE

Zestawienie materiałów mam tylko w kosztorysie budowlanym, w którym podana jest łączna ilość poszczególnych materiałów dla całego budynku.

W przedmiarze autor oblicza ilość stali do zbrojenia fundamentów z objętości betonu. Fi12-6% Fi6-1,5%

Jak dla mnie to zbyt duże uproszczenie obliczeń, które w istocie również nie są skomplikowane.

EDIT: Sprawdziłem przedmiar z rzutem fundamentów. W przedmiarze byki, że ręce opadają :mad: Aż się boję co będzie dalej, przy bardziej złożonych konstrukcjach :(

Jeśli ten projekt jest tak słaby, to bardziej bałbym się innych błędów, niż te w ilości stali. Adaptując typówki widziałem czasem takie kwiatki, że włosy stawały dęba

Edytowane przez SKUT13

Mam wrażenie, że sporządzający przedmiar, magik który pracuje na jednym projekcie i tylko próbuje zmieniać dane. Wątpię żeby miał coś wspólnego z samym projektem. Dlatego przedmiar muszę albo zlecić, albo kombinować poprawiając na bieżąco błędy kosztorysanta.

Albo zlecić porządną adaptację i weryfikację projektu(to niestety kosztuje), bo pewnie adaptujący podbił projekt nawet go nie przeglądając i zainkasował swoją dolę. Na rynku pełno takich "odważnych" konstruktorów. Jakiś czas temu robiłem weryfikacje projektu typowego i na 10sprawdzonych elementów było 10baboli o różnym ciężarze gatunkowym. Przez telefon od biura sprzedającego ten projekt inwestor usłyszał, że się czepiamy, bo przecież taki dom już gdzieś tam stoi i ma się dobrze.