Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki komin: murowany, czy gotowy Schiedel?

Recommended Posts

Nasz dom ma miec 4 kominy, teraz zastanawiamy sie jak je zrobic. Czy ktos ma kominy gotowe firmy Schiedel? Podobno sa one dobre, ale dzisiaj w skladzie budowlanym wycenili mi taki komin na 2400 zl za sztuke. Przy 4 kominach to zrobilo sie drogo :( A moze zrobic tak: dwa gotowe i dwa murowane. Prosze o pomoc!

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli to są (te dwa) tylko wetylacyjne to wcale nie trzeba koniecznie murować. Oczywiście to zależy od projektu, ale ja w domu parterowym mam z łazienki tylko rurę i grzybek na dachu, bez komina. Komin systemowy mam tylko do kominka a wentylacja z kuchni (przez ścianę z kominkiem) jest wymurowana od szczytu ściany (właściwie od stropu) i "doklejona" do systemowca. A dokładnie to obmurowałam od stropu systemowiec połówkowym klinkierem przy okazji wyrabiając dodatkowy przewód wentylacyjny.

Ja mam kominy systemowe Schiedla, obudowane jeszcze bloczkiem by część klinkierowa nad dachem miała na czym się opierać. Jeśli mogę radzić to weź systemowe dla spalin i jak koniecznie chcesz oszczędzać to zwykłą kształtkę ceramiczną na wentylacyjne. Nie mniej pamiętaj, że te koszty to nic w porównamiu do wykończeniówki. Stan surowy to 1/3 kosztów.

Faktycznie, ja temat też przerabiałem...

Schiedel jest faktycznie k...sko drogi!!!

A są firmy naprawdę dobre i mocno tańsze od Schidla!!

Jeśli chodzi o te 4 kominy.... Na projekcie, każdy otwór kominowy czy wentylacyjny jest odpowiednio graficznie zaznaczony...Spalinowe (dymowe) to są po prostu pełne czarne kwadraciki, natomiast wentylacyjne jakąś inaczej (nie pamiętam)...

W każdym bądź razie, myślałem, myślałem i wymyśliłem że jednak tradycyjna cegła i do przodu!!!

Sprzawa robi się nieporównywalnie tańsza!!! Kwasówka do środka i koniec!!!

Mocno trzeba się zastanowić na systemowym wtedy, kiedy komin idzie po ścianie zew. jeśli w wew. to nie ma co do tego aż tak dużych obaw....

Mam 6 kominów:

1. schiedel rondo plus ocieplany do kotła + kanał wentylacyjny + 2 x 3 kanały wntylacyjne około 2300zł

2. schiedel rondo do kominka + 2 x 2 kanały wntylacyjne około 1700zł

3. schiedel rondo do kominka + 2 x 2 kanały wntylacyjne około 1700zł

4. schiedel quadro (system las) + 2 x 2 kanały wentylacyjne około 2000zł

5. schiedel 4 x 1 kanał wentyl;acyjny około 450 zł

6. schiedel 5 x 1 kanał wentylacyjny około 450 zł

Wszystkie kominy ponad 8m razem kjosztowały około 10000zł

Szybko czysto i nie zajmuje duzo miejsca (jeśłi 6 kominów może nie zajmowac dużo miejsca :)

Taki komin można spo\kojnie w jeden dzien walnąć, u mnie połaczenie BK z cegłami jakoś mi nie pasowało a dodatkowo szkoda mi było tyle powierzchni. A tak przy kominku mam w wentylacyjnych jeszcze pionowe półeczki powycinane w wentylacjach.

olecam systemowe jesli sa tańsze inne niż schiedel to tez OK. natomiast jak mi zaczeli wyceniac murowanie z cegiel, a ile cegieł a ile cementu a jak apotem rura do środka ocieplenie, robocizna myśle że nawet jeśli z cegiel byłoby taniej to nie dużo a zachodu znacznie więcej.

pzdr

Fugas

Mam 6 kominów:

1. schiedel rondo plus ocieplany do kotła + kanał wentylacyjny + 2 x 3 kanały wntylacyjne około 2300zł

2. schiedel rondo do kominka + 2 x 2 kanały wntylacyjne około 1700zł

3. schiedel rondo do kominka + 2 x 2 kanały wntylacyjne około 1700zł

4. schiedel quadro (system las) + 2 x 2 kanały wentylacyjne około 2000zł

5. schiedel 4 x 1 kanał wentyl;acyjny około 450 zł

6. schiedel 5 x 1 kanał wentylacyjny około 450 zł

Wszystkie kominy ponad 8m razem kjosztowały około 10000zł

Skąd te ceny ? 2. schiedel rondo do kominka + 2 x 2 kanały wntylacyjne około 1700zł nawet przy 20% upuscie wychodzi mi 2000,- za 10mb rondo fi20 z 1 wentyl.

Czy 2x2 kanały wentyl. oznacza że oprucz pustaka z kominem rondo masz jeszcze 2 pustaki ,każdy z 2 kanałami wentylacyjnymi?

Takie ceny sa jak sie dobrze kupuje i duzo u tego samego dostawcy.

Moge zapytać czy chce sprzedać więcej w tych cenach.

Kupowałem w listopadzie z płatnościa w grudniu.

Oczywiście jakieś 100 zl różnicy może byc w tych cenach bo napisałem je z głowy lecz takie były stawki.

pzdr

Fugas

To prawda, jeden do kominka, a drugi spalinowy do kotla. Teraz zastanawiam sie po co architekt umiescil w projeckie jeszcze dwa kominy :o :evil: Bedziemy sie zastanawiac jak tanio zrobic te dwa kominy, jezeli ktos ma jakis pomysl, prosze o rade. Pzdr

Te pozostałe dwa to pewnie wentylacyjne, a one nie są juz takie drogie. Sam mam trzy i razem kosztowały mnie 850 PLN.