ozzie 29.03.2004 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Nasz dom ma miec 4 kominy, teraz zastanawiamy sie jak je zrobic. Czy ktos ma kominy gotowe firmy Schiedel? Podobno sa one dobre, ale dzisiaj w skladzie budowlanym wycenili mi taki komin na 2400 zl za sztuke. Przy 4 kominach to zrobilo sie drogo A moze zrobic tak: dwa gotowe i dwa murowane. Prosze o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 29.03.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Cztery spalinowe?!? Rozumiem, że do kotła i do kominka. A pozostałe dwa? A może to bliźniak? Wentylacyjne przecież możesz zrobić z tanich kształtek lub z cegły w zależności od konstrukcji budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 29.03.2004 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 To prawda, jeden do kominka, a drugi spalinowy do kotla. Teraz zastanawiam sie po co architekt umiescil w projeckie jeszcze dwa kominy Bedziemy sie zastanawiac jak tanio zrobic te dwa kominy, jezeli ktos ma jakis pomysl, prosze o rade. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 29.03.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Pewnie wentylacyjne. Są gotowe kształtki z ceramiki. Prawie każda firma to robi. Albo bloczki silikatowe z otworem w środku (wentylacyjne). A jeśli konstrukcja budynku tego wymaga (np. belka stropu oparta na kominie wentylacyjnym) to wtedy pozostaje dowolna cegła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 29.03.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Jeśli to są (te dwa) tylko wetylacyjne to wcale nie trzeba koniecznie murować. Oczywiście to zależy od projektu, ale ja w domu parterowym mam z łazienki tylko rurę i grzybek na dachu, bez komina. Komin systemowy mam tylko do kominka a wentylacja z kuchni (przez ścianę z kominkiem) jest wymurowana od szczytu ściany (właściwie od stropu) i "doklejona" do systemowca. A dokładnie to obmurowałam od stropu systemowiec połówkowym klinkierem przy okazji wyrabiając dodatkowy przewód wentylacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2004 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Ja mam kominy systemowe Schiedla, obudowane jeszcze bloczkiem by część klinkierowa nad dachem miała na czym się opierać. Jeśli mogę radzić to weź systemowe dla spalin i jak koniecznie chcesz oszczędzać to zwykłą kształtkę ceramiczną na wentylacyjne. Nie mniej pamiętaj, że te koszty to nic w porównamiu do wykończeniówki. Stan surowy to 1/3 kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 29.03.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 polskie lub czeskie kominy ceramiczne sa duzo tańsze, schiedel jest najdroższy...sprawdx na http://www.zapel.com.pl lub http://www.kom-went.ent.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 29.03.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Można jescze zobaczyć ceramikę z IBF jakość patrz. Schiedel, a przy niższej cenie. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.03.2004 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Faktycznie, ja temat też przerabiałem...Schiedel jest faktycznie k...sko drogi!!!A są firmy naprawdę dobre i mocno tańsze od Schidla!! Jeśli chodzi o te 4 kominy.... Na projekcie, każdy otwór kominowy czy wentylacyjny jest odpowiednio graficznie zaznaczony...Spalinowe (dymowe) to są po prostu pełne czarne kwadraciki, natomiast wentylacyjne jakąś inaczej (nie pamiętam)... W każdym bądź razie, myślałem, myślałem i wymyśliłem że jednak tradycyjna cegła i do przodu!!!Sprzawa robi się nieporównywalnie tańsza!!! Kwasówka do środka i koniec!!! Mocno trzeba się zastanowić na systemowym wtedy, kiedy komin idzie po ścianie zew. jeśli w wew. to nie ma co do tego aż tak dużych obaw.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 29.03.2004 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Myślę od miesiąca i jednak zrobię z cegły , tylko do gazu wpuszczę kwasówkę, boję się tylko bo ktoś pisał o jakichś żółtych plamach na kominie bez wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apeska 30.03.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Ja tez myślałam bardzo długo i w końcu dwa z trzech zrobiliśmy z cegły. A teraz nam szkoda, bo te "ceglaste" zajmują mnóstwo miejsca. A Schiedel'ek malutki, zgrabniutki, postawili w parę chwil. Gdybym teraz miała wybierać postawiłabym wszystkie Schiedelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 30.03.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Mam 6 kominów: 1. schiedel rondo plus ocieplany do kotła + kanał wentylacyjny + 2 x 3 kanały wntylacyjne około 2300zł 2. schiedel rondo do kominka + 2 x 2 kanały wntylacyjne około 1700zł 3. schiedel rondo do kominka + 2 x 2 kanały wntylacyjne około 1700zł 4. schiedel quadro (system las) + 2 x 2 kanały wentylacyjne około 2000zł 5. schiedel 4 x 1 kanał wentyl;acyjny około 450 zł 6. schiedel 5 x 1 kanał wentylacyjny około 450 zł Wszystkie kominy ponad 8m razem kjosztowały około 10000zł Szybko czysto i nie zajmuje duzo miejsca (jeśłi 6 kominów może nie zajmowac dużo miejsca Taki komin można spo\kojnie w jeden dzien walnąć, u mnie połaczenie BK z cegłami jakoś mi nie pasowało a dodatkowo szkoda mi było tyle powierzchni. A tak przy kominku mam w wentylacyjnych jeszcze pionowe półeczki powycinane w wentylacjach. olecam systemowe jesli sa tańsze inne niż schiedel to tez OK. natomiast jak mi zaczeli wyceniac murowanie z cegiel, a ile cegieł a ile cementu a jak apotem rura do środka ocieplenie, robocizna myśle że nawet jeśli z cegiel byłoby taniej to nie dużo a zachodu znacznie więcej. pzdr Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 30.03.2004 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 To nie tak...Wszystko zależy od: ilości kominów, pow. jaką ew. się na nie dysponuje...Ja mam akurat całe dwa kominy...o miejsca pod nie się nie martwie bo nie zajmuje teg aż tak wiele...(ceglany), więc sobie darowałem schiedla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 30.03.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Mam 6 kominów: 1. schiedel rondo plus ocieplany do kotła + kanał wentylacyjny + 2 x 3 kanały wntylacyjne około 2300zł 2. schiedel rondo do kominka + 2 x 2 kanały wntylacyjne około 1700zł 3. schiedel rondo do kominka + 2 x 2 kanały wntylacyjne około 1700zł 4. schiedel quadro (system las) + 2 x 2 kanały wentylacyjne około 2000zł 5. schiedel 4 x 1 kanał wentyl;acyjny około 450 zł 6. schiedel 5 x 1 kanał wentylacyjny około 450 zł Wszystkie kominy ponad 8m razem kjosztowały około 10000zł Skąd te ceny ? 2. schiedel rondo do kominka + 2 x 2 kanały wntylacyjne około 1700zł nawet przy 20% upuscie wychodzi mi 2000,- za 10mb rondo fi20 z 1 wentyl. Czy 2x2 kanały wentyl. oznacza że oprucz pustaka z kominem rondo masz jeszcze 2 pustaki ,każdy z 2 kanałami wentylacyjnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 30.03.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Szczerze mówiąc, nie znając aktualnej materii cenowej z kominami to mi te ceny też się wydają mocno podejrzane...no chyba że z przed dwóch lat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 30.03.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Takie ceny sa jak sie dobrze kupuje i duzo u tego samego dostawcy. Moge zapytać czy chce sprzedać więcej w tych cenach.Kupowałem w listopadzie z płatnościa w grudniu. Oczywiście jakieś 100 zl różnicy może byc w tych cenach bo napisałem je z głowy lecz takie były stawki.pzdr Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekola 30.03.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Nie wystarczy jeden do CO? A jako wentylacja - wentylacja z odzyskiem ??? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 31.03.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Moja iloś kominów wynika z tego że to blizniak i będa 2 kotłownie i 2 kominki Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 03.04.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Doradzam Schiedla na kominki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 03.04.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 To prawda, jeden do kominka, a drugi spalinowy do kotla. Teraz zastanawiam sie po co architekt umiescil w projeckie jeszcze dwa kominy Bedziemy sie zastanawiac jak tanio zrobic te dwa kominy, jezeli ktos ma jakis pomysl, prosze o rade. Pzdr Te pozostałe dwa to pewnie wentylacyjne, a one nie są juz takie drogie. Sam mam trzy i razem kosztowały mnie 850 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts