nnatasza 03.04.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Ja mam kominy systemowe Schiedla, obudowane jeszcze bloczkiem by część klinkierowa nad dachem miała na czym się opierać. Jeśli mogę radzić to weź systemowe dla spalin i jak koniecznie chcesz oszczędzać to zwykłą kształtkę ceramiczną na wentylacyjne. Mam tak samo tylko nie Schiedla a firmy Zapel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciampur 04.04.2004 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Kominy do wentylacji z cegłyKomin do pieca ( gazowy) - ze stali nierdzewniej z płaszczem ( kwasy)Do kominka np komin Melle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 23.05.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 polskie lub czeskie kominy ceramiczne sa duzo tańsze, schiedel jest najdroższy... sprawdx na http://www.zapel.com.pl lub http://www.kom-went.ent.pl Honorata i mik! Te strony, co podajecie... Porównywaliście ceny? Mi wychodzi to taniej w Schiedlu niż w IBF , eco-zapel i kom-went... A może coś przeoczyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.05.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Mam Schiedla (Rondo plus + 3 wentylacyjne, Rondo + wentylacyjny i 2 tylko wentylacyjne po 2 i 4 kanały). Wybrałem Schiedla bo też mi wyszedł taniej ni Zapel. Innych nawet nie dało się ściągnąć Teraz czekają na postawienie (może już za tydzień ) Pozdrawiam PS. A cena to rzecz względna nawet regionalnie są duże odstępstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 23.05.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 komin do pieca ze stali nierdzewnejdo kominka zadnych schiedli i tym podobnych, po prostu komin murowany - tez nie wiedzielismy co robic i pojechalismy do zduna i on zdecydowanie odradzil nam jakies schiedle i tym podobne wynalazki - zwykly komin murowany 25 na 25 cm robiony na zaprawa wapienna bez zadnych dodatkow - schiedel podobno potrafi peknac i zapchac komin karorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 23.05.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 komin do pieca ze stali nierdzewnejdo kominka zadnych schiedli i tym podobnych, po prostu komin murowany - tez nie wiedzielismy co robic i pojechalismy do zduna i on zdecydowanie odradzil nam jakies schiedle i tym podobne wynalazki - zwykly komin murowany 25 na 25 cm robiony na zaprawa wapienna bez zadnych dodatkow - schiedel podobno potrafi peknac i zapchac komin karorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekola 24.05.2004 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 A czy Schiedel musi być postawiony na fundamencie ?Czy może być na płycie /podłoga na gruncie/. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.05.2004 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Ja kominy robię na findamencie.Co do problemów to w okolicy wielu też mi mówiło lepiej nie rób bo może się coś stać, tylko nikt z tych co to mówili nigdy Schiedla nie widzieli. Żdun mówi, że może popękać - a czy już widział taki popękany? Czy tylko się asekuruje bo jepiej w nowe się nie pchać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 24.05.2004 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Karorka: 'systemowe podobno pekaja' UWAGA! to dotyczy wszystkich kominow systemowych. W sklad systemu wchodzi pare elementow ktorych znaczenie trzeba zrozumiec. Specjalisci je ignoruja i dziwia sie ze kominy pekaja. Chodzi o PIERSCIEN CENTRUJACY do plyty przykrywajacej pozwalajacy na swobodna prace rury. Rura komina po nagrzaniu moze sie wydluzyc o kilka cm. I to wie nawet dziecko - ze szkoly. Poniewaz rura sie nagrzewa zas obudowa nie to jak sie zamuruje rure w plycie (czapka) to rura wypychajac plyte peka wzdluz. Ponadto kupujac Schiedla do kominka czyli model Rondo dobrze dokupic ODKRAPLACZ o tej samej serdnicy do modelu Rondo Plus. To tez taki szczegol ktory nie kazdy system posiada, a ktorego brak moze przyprawic w przyszlosci o bol glowy. Zdun we wlasnym interesie broni roziazania tradycyjnego, bardziej kompetentny jest kominiarz. Systemy sa drozsze od rozwiazan tradycyjnych ale wymiarami daja dodatkowe mozliwosci szczegolnie gdy w projekcie jest ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 24.05.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 ok ja nie mam nic przeciwko systemowym, tylko to wlasnie jest tak, ze nie wszyscy wiedza jak to porzadnie wykonac , tak jak napisal Neuron i dlatego wolalam nie ryzykowac, bo i tak mam duzo miejsca na postawienie kominaa zdun widzial takiego popekanego schiedla bo po prostu byl zle zamontowany pozdrawiamkarorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.05.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Zwykły komin też można spartolić czego przykłądy pojawiały się na forum... To, że bierzesz tradycyjny nie znaczy, że będzie wykonany dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 24.05.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Ponadto kupujac Schiedla do kominka czyli model Rondo dobrze dokupic ODKRAPLACZ o tej samej serdnicy do modelu Rondo Plus. To tez taki szczegol ktory nie kazdy system posiada, a ktorego brak moze przyprawic w przyszlosci o bol glowy. Po co odkraplacz do kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 24.05.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Po co odkraplacz do kominka ? Bo jak się pali niezbyt wysuszonym drewnem, to wyciekają skropliny - widziałam u jednego z forumowiczów ślady po wycieku i wykwity na ścianie komina (nawiasem mówiąc Schiedla). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 24.05.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Żdun mówi, że może popękać - a czy już widział taki popękany? Czy tylko się asekuruje bo jepiej w nowe się nie pchać? Nie chcą się pchać w nowe, bo nie potrafią montować, a wystarczy zaprosić przedstawiciela Schiedla na budowę to zrobi szkolenie bezpłatnie, wytłumaczy wszystko, pokaże, wręcz sami się napraszają na takie wizyty na budowie. Schiedla bez instruktażu też można źle złożyć, powyżej ktoś pisał już o tym. Tylko za montaż Schiedla nie można krzyknąć dużo, bo to robota na kilka godzin, a murowany się buduje i buduje, więc można zarobić więcej, dlatego też wykonawcy niechętnie patrzą na systemowe kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 24.05.2004 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 A ja mam taki pomysł. W projekcie mam komin z trzema kanałami 14x14.Dwa wentylacyjne i jeden spalinowy z wkładem kwasowym do pieca gazowego. Chciałbym jeden z kanałów wentylacyjnych powiększyć do 27x27 aby moc go w przyszłości wykorzystać do kotła na paliwo stałe. W związku z tym czy mogę taki kanał wykorzystywać nadal jako wentylacyjny(na dole będzie musiał mieć wyczystkę)? Albo na odwrót jeżeli go(27x27) wykorzystam do podłączenia kotła na paliwo stałe to czy będzie można używać kanału z pieca gazowego jako wentylacjnego?Pomóżcie, bo nie wiem czy dokładać kolejny kanał. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 25.05.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Zdecydowanie polecam systemowy - mam komin z Leiera. Wujek jest zdunem, inspektorem budowlanym i raczej nie przekonywał mnie do standardowego, murowanego komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 25.05.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 A ja mam taki pomysł. W projekcie mam komin z trzema kanałami 14x14. Dwa wentylacyjne i jeden spalinowy z wkładem kwasowym do pieca gazowego. Chciałbym jeden z kanałów wentylacyjnych powiększyć do 27x27 aby moc go w przyszłości wykorzystać do kotła na paliwo stałe. W związku z tym czy mogę taki kanał wykorzystywać nadal jako wentylacyjny(na dole będzie musiał mieć wyczystkę)? Albo na odwrót jeżeli go(27x27) wykorzystam do podłączenia kotła na paliwo stałe to czy będzie można używać kanału z pieca gazowego jako wentylacjnego? Pomóżcie, bo nie wiem czy dokładać kolejny kanał. Dzięki Jeśli mają do siebie pasować to nie 27x27 ale 14x27 wystarczy , ja tak miałem w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 25.05.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 A ja mam taki pomysł. W projekcie mam komin z trzema kanałami 14x14. Dwa wentylacyjne i jeden spalinowy z wkładem kwasowym do pieca gazowego. Chciałbym jeden z kanałów wentylacyjnych powiększyć do 27x27 aby moc go w przyszłości wykorzystać do kotła na paliwo stałe. W związku z tym czy mogę taki kanał wykorzystywać nadal jako wentylacyjny(na dole będzie musiał mieć wyczystkę)? Albo na odwrót jeżeli go(27x27) wykorzystam do podłączenia kotła na paliwo stałe to czy będzie można używać kanału z pieca gazowego jako wentylacjnego? Pomóżcie, bo nie wiem czy dokładać kolejny kanał. Dzięki Jeśli mają do siebie pasować to nie 27x27 ale 14x27 wystarczy , ja tak miałem w projekcie. Ale mi bardziej chodzi o to czy jest to zgodne z przepisami, żeby wykorzystywać komin z kwasówką lub komin z wyczystką jako wentylacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 25.05.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 czy jest tak, ze wybiera się albo komin ceramiczny systemowy albo murowany (ew. w srodek wstawia kwasówkę, czy systemowy ceramiczny tez trzeba obudowac cegłą? oświećcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.05.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Systemowy jest kompletny (wkład ceramiczny i obudowa z pustaków). Do tego różne inne dodatki - dżwiczki, wełna itp. Jeśli chcesz to możesz go wykończyć (nad dachem) klinkierem albo w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts