Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki komin: murowany, czy gotowy Schiedel?

Recommended Posts

niedawno skończyłem kominy 8,60 m wysokości: 200 i 150 plus 5 kanałów wentylacyjnych...

miało być tanio więc stoją wymurowane z cegły - NIE POLECAM :cry:

poszło dużo materiału :x , sporo czasu, a najgorsze że zajmują kupę miejsca...

dzisiaj postawiłbym komuny systmowe, wbrew pozorom niewiele droższe...

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
W projekcie mam dwa kominy ale fachowcy ...

...zapomnieli zrobić fundamenty pod te kominy.

Wylana już jest warstwa betonu na gruncie B20 10cm.

Czy kominy można postawić na na takim betonie?

Czy np. na fundamencie wewn. ściany nośnej? Szer. ~25cm.

Najpierw chciałem zrobić kominy murowane z cegły, ale wham się

czy nie zrobić systemowych /Bolesławiec/.

Doradzicie...

D.

tu chyba musi wypowiedziec się twój kierownik budowy bo on bierze za to odpowiedzialnośc i on dokonuje wpisów w dziennik, kominów nie mozesz postawic bezpośrednio na betonie bez fundamentów, napewno fundament pod kominek z kominem musza mieć fundament, weź pod uwagę, ze taki kominek z obudową może wazyć i pół tony

0,5 tony to jest nic. Ja będę miałdwa akwaria 240 l (już je mam) i 400l co z całym wyposażeniem może ważyć prawie 1 tonę i w takim przypadku kierownik powiedział mi, że w miejscu ich ustytuowania (na parterze) wystarczy w wylewce umieścić podwójną ilość mat zbrojących i nic więcej nie trzeba. A domek będzie bez piwnicy, a co do komina to wszystko rozbiega się czy będzie z cegły pełnej czy jakiś tam zestaw (o wiele mniej waży) i tak i tak trzeba spytać kierownika.

czy oprócz schiedla możecie polecić jakieć podobne systemowe kominy ale znacznie tańsze (Zapel, IBF, Leier, itp)???

poszukuję konina systemowego do kominka fi 20 + kanał wentylacyjny (przy 8m wysokości schiedel Rondo wychodzi jakieś 2060 zł netto)

zastanawiam się nad jego kupnem, ale może coś innego??? :o

przy 8m wysokości schiedel Rondo wychodzi jakieś 2060 zł netto...

Ja jakiś miesiąc temu pytałem sięa taki właśnie zestaw Schiedla Rondo plus 20 - 8m wysokości i usłuszałem cenę 3032 PLN +22% Vatu (a za 18 - 2830 + vat). O zgrozo. Może i dlatego zrezygnowałem z takich zestawów, gdyż dla mnie ważna jest każda zaoszczędzona stówka.

przy 8m wysokości schiedel Rondo wychodzi jakieś 2060 zł netto...

Ja jakiś miesiąc temu pytałem sięa taki właśnie zestaw Schiedla Rondo plus 20 - 8m wysokości i usłuszałem cenę 3032 PLN +22% Vatu (a za 18 - 2830 + vat). O zgrozo. Może i dlatego zrezygnowałem z takich zestawów, gdyż dla mnie ważna jest każda zaoszczędzona stówka.

piszesz o Rondo Plus...

a ja o "zwykłym" Rondo (bez ocieplenia - do kominka chyba nie jest wymagane) .. - stąd ta różnica :wink:

Wakmen a ile Ci wyszedł w wycenie komin tradycyjny? Przy systemowym można dodatkowo potargować się o koszty wykonania.

Nie wiem już dokładnie ile ale mi wyszły systemowo (2 dymowo-wentylacyjne i 2 tylko wentylacyjne) taniej niż murowane tradycyjnie. Co prawda teraz to się pewnie wyrówna, bo raczej obłożymy je klinkierem a nie jak planowaliśmy na początku tylko obtynkujemy. Ale za to spalinowe mamy przystosowane już do wszystkich typów pieców.

woprz - zapytaj inspektora co można spier... w systemowym. Pustak na pustak czyli tu nie, wkłądy mają wcięcia i jak nałożysz równo kit to też nie da się. Do zaprawy między pustakami jest szablon.

O pionie nie wspominam bo to samo przez się.

Obawiam się, że łatwiej znaleźć żle wykonane zwykłe niż systemowe. Pamiętaj, że za te pieniądze masz już komin z wkładem czyli nawet przy paleniu mokrym w kominku nie będzie zacieków.

Tego się nie da źle zrobić - no chyba że ktoś bardzo chce.

Doradzicie...

D.

tu chyba musi wypowiedziec się twój kierownik budowy bo on bierze za to odpowiedzialnośc i on dokonuje wpisów w dziennik, kominów nie mozesz postawic bezpośrednio na betonie bez fundamentów, napewno fundament pod kominek z kominem musza mieć fundament, weź pod uwagę, ze taki kominek z obudową może wazyć i pół tony

:roll: :roll: :roll: Pół tony??? Chyba żartujesz, raczej 10 i pół tony - policz cegły!!! Jeśli komin jest duży, to bez fundamentu nie da rady!

Doradzicie...

D.

:roll: :roll: :roll: Pół tony??? Chyba żartujesz, raczej 10 i pół tony - policz cegły!!! Jeśli komin jest duży, to bez fundamentu nie da rady!

kominek z obudową waży 10 i pół tony??? drogi jędrzeju, wczytaj się dokładnie, pisałam o wadze kominka z obudową, a nie komina, ale tok rozumowania jest jak najbardziej słyszny, kominek i komin musza stac na fundamencie!