mnowak355 17.05.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 WitamCzy ktoś orientuje się jaki podatek powinna zapłacić moja mama jeśli sprzedała akcje które otrzymała za darmo po połączeniu się dwóch firm (banki). Akcje te otrzymała już w momencie obowiązywania podatku belki ale akcje na podstawie których je dostała kupiła wcześniej ( przed wprowadzeniem podatku od zbycia akcji).Gdzie znaleźć przepisy mówiące o naliczaniu podatku. W ustawie znalazłem tylko informacje o tym że taka sprzedaż jest opodatkowana ale nie doszukałem się jak naliczyć podatek.Będę wdzięczny za podpowiedzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.05.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Wszystkie te sprawy reguluje ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych – gdzieś w okolicach art. 30.Tak orientacyjnie to jest to zryczałtowany podatek dochodowy w wys. 19% naliczony od kwoty zbycia akcji, minus koszt uzyskania (zakupu), minus koszty utrzymania (biuro maklerskie).To się rozlicza na podstawie PIT 38 – tam też są objaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 17.05.2012 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Dzięki. Chodzi mi przede wszystkim o to czy w przypadku gdy moja mama otrzymała te akcje za darmo to podatek musi odprowadzić od całości przychodu. Czy da się jakoś wykazać koszty uzyskania (żeby pomniejszyć podatek:)). Akcje na podstawie których mama te daromowe papiery otrzymała zakupiła przed wprowadzeniem podatku belki. Spróbuję poczytać tą ustawę (nie cierpię takiego języka w którym nic nie jest prosto napisane ) Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.05.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Jeśli ma „kwity”, na nabycie akcji, oraz jeśli jest jakiś dokument mówiący o wymianie tychże na „nowe”, to bezsprzecznie kosztem będzie (był) zakup tych akcji „pierwotnych”, lub jeśli dokonano przy wymianie ich wyceny, to ich wartość w dniu wymiany. Czyli do opodatkowania (19%) będzie przychód ze sprzedaży „nowych” akcji, pomniejszony o koszt zakupu lub wartość akcji w dniu ich wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 18.05.2012 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Te darmowe akcje były przyznawane jako nowe bezpłatne papiery na podstawie posiadanych w danym terminie "starych" akcji, więc żadnej wymiany nie było, stare zostały a nowe mama dostała. Zastanawiam się czy można jako koszt uznać pierwsze notowanie i od tej ceny obliczyć podatek. Zastanawiam się nad wysłaniem wniosku o indywidualną interpretację przepisów ale muszę się najpierw powołać na jakiś przepis i go zinterpretować na swoją korzyść.Dziękuję za pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts