Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żaluzja, roleta czy tradycyjna zasłona?

Gustaw Fijak

Recommended Posts

Kierowałam się przede wszystkim wyglądem ale nie zawsze sam wygląd wystarcza.

W kuchni mam żaluzje drewniane, marzyłam od dawna i kupiłam. Wyglądają pięknie i super się sprawdzają. Dałabym takie w salonie ale...w salonie jest wyjście na balkon i drewniane nie zmieściłyby się zwinięte pod oknem (nie dałoby się otworzyć drzwi balkonowych) więc siłą rzeczy musieliśmy z takich zrezygnować. Zatem kupiliśmy najtańsze jakie są rolety (minirolety) bez żadnych udziwnień (byle było taniej), żeby tylko zasłonić, bo za oknem mamy sąsiadów. I tak mamy firany, rolety zasłaniamy zawsze wieczorem.

W pokoju córki potrzebna była roleta na okno dachowe i taka tylko wchodziła w grę - zakupiliśmy dość drogą roletę, taką jaka nam się podobała.

W łazience nie mam nic.

To wszystkie okna (mieszkamy w mieszkaniu).

u mnie zadecydowała prędkość :) na etapie wykończeniówki słońce grzało jak szalone i wybarwialo podłogę. trzeba było działać :)

podobnie jak monia - zachwycałam się drewnianymi żaluzjami. są w pokoju gościnnym i też żałuję że ze względu na okno balkonowe nie mogłam ich zainstalować w salonie. w związku z tym mam zwykłe rolety materialowe, których poza sypialnią w zasadzie i tak nie używamy (w sypialni i w części dziennej są firany). gdybym miała dziś podejmować decyzję - byłabym rozdarta. zachwycam się plisami. tylko że prosta elegancka przezroczysta firanka i tak by je u mnie zasłoniła.

Marzyłam o białych drewnianych żaluzjach i mam! Na wszystkich drzwiach balkonowych i oknach - mimo że uniemożliwiają pełne ich otwarcie, daję sobie z tym radę :D I tym sposobem miałam już na oknach wszystko poza wertikalami - żaluzje najbardziej mi odpowiadają i dają największe możliwości wkomponowania we wnętrze i połączenia z innymi okiennymi odzieniami ;)

Marzyłam o białych drewnianych żaluzjach i mam! Na wszystkich drzwiach balkonowych i oknach - mimo że uniemożliwiają pełne ich otwarcie, daję sobie z tym radę :D I tym sposobem miałam już na oknach wszystko poza wertikalami - żaluzje najbardziej mi odpowiadają i dają największe możliwości wkomponowania we wnętrze i połączenia z innymi okiennymi odzieniami ;)

bardzo mnie zainteresowalas tymi bialymi zaluzjami :) moze pokazalabs jak to u Ciebie wyglada? bylambym very wdzieczna :)

i jeszcze jedno pytanko - gdzie je nabylas?

Oczywiście roleta zewnętrzna jest najdroższym rozwiązaniem ale i najbardziej skutecznym a dodatkowo chroni przed hałasem z ulicy czy od sąsiada i jest ochroną przeciw złodziejami. jeżeli chodzi o tańsze rozwiązania to zastanowiłbym się nad roletą na okno od wewnątrz ale robioną na wymiar, a przede wszystmim żeby nie przepuszczała światła jak byle jakie kupione w marketach.

jolisko! bardzo mi się podobają Twoje żaluzje, o takich właśnie marzę!

powiedz mi jak one są montowane bo fujara jestem i nie widzę. Było wiercone w oknach? czy na tych wieszakach na ramie okna wiszą? co decyduje że się wierci albo nie wierci?

ps. mamy takie same klamki w oknach.

i właśnie zanim zaczęłam czytać ten wątek byłam na stronie "blistera" :) i widziałam te dwa sposoby montowania

Dziewczyny, ja juz zdecydowałam, ze beda żaluje. Na drewniane nie ma szans z powodu wielkosci okien wiec beda aluminiowe-czy kolor aluminiowy pasuje do orzechowych okien? Widziałyscie moze gdzies takie rozwiązanie? Bede wdzieczna za kazda opinie lub fotke. Dodam, ze wnetrza nowoczesne-dominuja: biały, czarny, szary i drewna w dodatkach.

Hazeleyes mam ten sam problem. Zdecydowałam się na żaluzje aluminiowe właśnie z firmy blister. Mam okna w kolorze troszke jaśniejszym niż złoty dąb a we wnętrzach białe ściany, biała kuchnia i szaro-oliwkowa podłoga i zastanawiam sie nad kolorem żaluzji.Ja osobiście skłaniam się ku białym, ale czy to dobry wybór?????

http://images50.fotosik.pl/1603/acc826f0c3780df4gen.jpg

A jak radzicie sobie z kurzem na żaluzjach? Ja też zastanawiam się nad żaluzjami w moim planowanym domu, ale teraz w mieszkaniu mam żaluzje i walkę z kurzem uważam za koszmar - dokładne ścieranie kurzu z każdej listewki zajmuje mnóstwo czasu, a jak nie zetrę, to pod światło widać każdy pyłek... Mam żaluzje drewniane, więc na dodatek muszę je przecierać płynem do drewna, bo po myciu wodą z mydłem listewki są takie jakby zmatowiałe i nadal wyglądają jak zakurzone... Też tak macie?