Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żaluzja, roleta czy tradycyjna zasłona?

Gustaw Fijak

Recommended Posts

Pisałaś, że zdecydowałaś się na aluminiowe... Mają takie w ofercie:

http://www.zaluzjedrewniane.pl/img/zaluzje_venus/670/2.jpg

Napisz do nich o poproś o próbki aluminium i drewna - ja dostałam :yes:

Joliska ja dostałam próbki od nich. I właśnie w tym problem, że ten kolor który pokazałaś jest z brokatem :-(

Agi75,joliska, bardzo Wam dziekuje za opinie i słuchajcie....po wizycie pana i po pomiarach okazało sie, ze jednak da sie drewniane....:wiggle: wiec wchodze w to:rolleyes: Agi, za jakies 2 tyg bede je miała załozone-jesli masz wiecej czasu, mozesz zobaczyc, czy taki efekt Cie interesuje albo utwierdzisz sie, ze na pewno aluminiowe:rolleyes:

EDIT: Agi, zerknij tu http://www.domyzwizja.pl/ dom: Praktyczny 1.Tam sa takie same okna jak Twoje i bardzo ciekawie wyglądają z jasniejszymi zaluzjami;)

Edytowane przez hazeleyes1982

Zawsze uwielbiałam drewniane żaluzje i do niedawna byłam święcie przekonana, że takowe będę miała. Jest jedno ale - mam okna niewielkich rozmiarów (projekt wybierany 10 lat temu, budowa trwa już ładnych kilka lat) i boję się, że drewniane żaluzje będą zabierały za dużo światła (tak jest np. u mojej siostry w domu - żaluzje bez przerwy podniesione). Tu, gdzie obecnie mieszkam (Wyspy), żaluzje/shuttersy i rolety wolno wiszące są najpopularniejszym rozwiązaniem. Gdybym miała białe okna, to zrobiłabym jak Joliska, bo biały kolor odbija światło, ale mam winchester (podobne do okien Agi75) i najbardziej jednak podobają mi się żaluzje dobrane do koloru ramy okiennej ;) Rolet zewnętrznych brak, więc wymyśliłam sobie takie rozwiązanie - plisy plus lekkie białe/popielate zasłony.

hazeleyes widziałam te wizualizacje ze strony "Domy z wizją" i tak prawde mówiąc to własnie tym sie zainspirowałam.... ale renderingi czasami wygladaja lepiej niż rzeczywistośc.Pewnie białe drewniane żaluzje tak jak u Joliski to by było to ale białe aluminiowe moga wygladać bardziej biurowo.... Kurcze sama nie wiem. Do tego koloru winchester na oknach ciężko coś dopasować..... A plisy będe miała w sypialni ze względu na nietypowy kształt okien. jednak cena jest wyższa niż żaluzji aluminiowych , dlatego nie moge sobie pozwolić na zastosowanie ich w całym domu, bo okien mam duzo i wszystkie do samej podłogi.... Edytowane przez Agi75

Agi75 - tak myślałam, że masz winchestery ;) To prawda, że białe drewniane żaluzje Joliski powalają - z aluminiowymi może już nie być takiego efektu :( Zazdroszczę Ci dużych okien - na Twoim miejscu szukałabym jednak drewnianych żaluzji zbliżonych do koloru ramy. Spróbuj jeszcze na allegro lub może w Ikei (nie orientuję się, czy mają takie jasne).

Sandro,

ja w pozostałych oknach (i drzwiach balkonowych) mam żaluzje "powieszone" na ramie - jak rolety, to jest montaż absolutnie bez wiercenia. Oprócz tego mam karnisze na firankę i zasłony :yes: W kuchni - na opasce - trzeba było wywiercić małe dziurki, żeby zaczepić mechanizm.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale pstryknęłam na szybko telefonem ;)

Montaż na ramie:

2012-06-02%252010.29.07.jpg

Montaż na opasce:

2012-06-02%252010.30.15.jpg

Edytowane przez joliska

• 7 months później...

nie sądziłem że takie poruszenie zrobię pytaniem, nie ukrywam ze troszkę odbiegłem od tematu, pochłonęły mnie obowiązki.

z tego co widzę żaluzje i aluminium przewijało się dosyć często - jak dla mnie 25mm żaluzje aluminiowe źle się kojarzą, chyba że łączone z drewnem i szersze (samo aluminium wolałbym widzieć w lokalu stylizowanym na lata '50)

drewno drewno i jeszcze raz drewno - co do koloru to już zależy od gustu właściciela i ostatecznego projektu pomieszczenia.

Plisy firanki - jednak nie na mój gust, zasłony ozdobne do żaluzji owszem, czemu nie :)

A jak radzicie sobie z kurzem na żaluzjach? Ja też zastanawiam się nad żaluzjami w moim planowanym domu, ale teraz w mieszkaniu mam żaluzje i walkę z kurzem uważam za koszmar - dokładne ścieranie kurzu z każdej listewki zajmuje mnóstwo czasu, a jak nie zetrę, to pod światło widać każdy pyłek... Mam żaluzje drewniane, więc na dodatek muszę je przecierać płynem do drewna, bo po myciu wodą z mydłem listewki są takie jakby zmatowiałe i nadal wyglądają jak zakurzone... Też tak macie?

Swoje żaluzje drewniane mam od roku, nigdy nie myłam ich wodą z mydłem tylko, pryskałam sprayem antystatycznym i przecierałam suchą ścierką. Narazie wciąż wyglądają w porządku i nie kurzą sie tak strasznie, jakby sie mogło wydawać.

• 1 year później...
Nie... Zasłaniam żaluzje maksymalnie, biorę suchy, włochaty ręcznik i wycieram, potem w drugą stronę przekręcam, wycieram i gotowe :)

A jak radzisz sobie z brudem, np. po muchach?

Ja mam tylko jedną żaluzję aluminiową i muszę ją myć listwa po listwie-koszmar. Myślałam o żaluzjach białych drewnianych w innym pokoju ale jak pomyślę sobie o myciu :bash: