Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy może nas ktoś wyręczyć z załatwiania pozwolenia na budow

Jacuchu

Recommended Posts

Czy kupując gotowy projekt w biurze projektowym mogę liczyć na załatwienie wszelkich formalności(łącznie z pozwoleniem na budowę), przez przedstawicieli tego biura? Jeśli tak to jakie poniosę koszty. A może ktoś już coś takiego praktykował?

Witam! Oczywiście, za pieniądze ludzie zrobią prawie wszystko ... :smile:. Tak na poważnie, ja miałem architekta do adaptacji projektu typowego i on zajął się załatwieniem prawie wszystkich formalności. W zasadzie powinienem tylko odebrać pozwolenie ale urzędy chciały "pogadać" osobiście, więc nie było tak lekko. Kosztowało to z adaptacją 1200zł.

Jeśli bardzo już chcesz i kupiłeś gotowy projekt to musisz dać go projektantowi który ma uprawnienia /może byc zupełnie inny niż ten co zrobił projekt/ aby zaadoptował go na twojej działki. Potrzebujesz przy tym jeszcze Mapę do celów projektowych. Tak więc mapę + projekt + warunki zabudowy przedkładasz projektantowi a on może oprócz wrysowania domu, załatwić w Twoim imieniu wszystkie uzgodnienia a także cały komplet dokumentów może złożyc za ciebie do gminy. Ty tylko idziesz po odbiór.

Koszt takiej zabawy pewnie zależny od wielu czynników - w okolicach trójmiasta około 900zł. /200zł uzgodnienia + 700 adaptacja projektu do twojej działki/.

Pozdrawiam

Nasz architekt zorganizował kompleksowe załatwienie wszystkich koniecznych spraw, łącznie z mapami, wypisami, projektami branżowymi, uzgodnieniami (ZUD) i pozwoleniem na budowę. I cały komplet dokumentacji dostaliśmy do rąk. Koszt pozwolenia - 2000 zł, a załatwianie trwało 4 dni.

Dzięki za rady. Pieniądze jak zwykle - nie są małe. W każdym razie jest to możliwe jak twierdzicie więc chociaż to jest pocieszające, bo jak zabraknie mi cierpliwości to niewątpliwie skorzystam z tej drogi. Jeszcze raz dzięki.

• 3 weeks później...

Jacuchu!

Po krótce chcę Cie utwierdzić w przekonaniu, że załatwienie tych wszystkich formalności nie jest sprawą trudną, pod warunkiem, że wiesz gdzie skierować swe pierwsze kroki. W każdym razie niezależniedokąd udasz się najpierw trafisz w koncu do projektanta, który niestety musi "adaptować" Twój projekt typowy oraz zająć się innymi branżami (projekt przyłączy oraz uzgodnienie ZUD) - chyba, ze masz jakiegoś znajomego instalatora. Radziłabym Ci jednak znaleźć takiego projektanta, który wyręczy Cię - zaoszczędzisz trochę nerwów, które niewątpliwie nie raz "stracisz" podczas tej krętej drogi dojścia do swojego wymarzonego domku... chyba, że będziesz mógł polegac na osobie godnej zaufania - jaka powinien byc Twój kierownik budowy! POWODZENIA!!!

ps. GDZIE ZAMIERZASZ SIĘ BUDOWAĆ?