monikaav 17.05.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Witam wszystkich Mam mały problem. A mianowicie chcę kupić działkę z rozpoczęta budową. Stan budowy to fundamenty i piwnica ze stropem. Problem polega na tym ze budowa stała 10 lat. Właściciel przekonuje ze zabezpieczał budowe przez ten okres. Z moich oględzin a fachowcem nie jestem wygląda wszystko ładnie, ale nie wiem czy przez taki okres wszystko jest ok. Prosze o podpowiedź czy warto kupowac, czy może wynajac jakiegos fachowca? (murarza? kier bud ?) by obejżał to fachowym okiem Czy warto wogóle pchac sie w takie coś ? Cena jest bardzo atrakcyjna Prosze o szybka odpowiedz Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.05.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 tak na początek papierologia jest pozwolenie na budowę? jak tam z dziennikiem budowy ? istnieje w ogóle? czy przypadkiem nie było przerwy w budowie dłuższej niż 3 lata? istnieje wtedy pewna możliwość wygaśnięcia pozwolenia na budowę... choć przyznaję niewielka, nadzór budowlany raczej się takimi zabawami nie zajmuje, bo to raz bez sensu, dwa trudne dowodowo a tak po drugie - po 10 sezonach lato-zima to tam pewnie co nieco jest już porozmrażane, osobiście bym się w to nie pchał atrakcyjna cena może się okazać nieatrakcyjną przy uwzględnieniu kosztu rozbiórki i wywiezienia gruzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaav 17.05.2012 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Heh dziekuję za szybką odpowiedź Papierologia.. hmm pozwolenie na budowe było na pewno, kierownik budowy też był. Dziennik budowy nie wiem, musiałabym się dopytać. Przerwa była na pewno dłuzsza niż 3 lata ponieważ budowe zaczęło małżeństwo które rozpadło sie po wybudowaniu piwnic. Od tego czasu trwało ustalenie własności nieruchomości, a wiadomo jak to w Posce trwa to długo jeśli nie można sie dogadać. Właściciel coś mi tam mówił że można podokonywać jakiś wpisów chyba właśnie w dzienniku budowy z wsteczną data chyba żeby pozwolenie dalej było aktualne. Co do budowy... bardzo podoba mi się sama działka ale jeśli miałabym wyburzyć istaniejace fundamenty z piwnicą to wychodzi troche droga działka 10 zim/wiosen/lat/jesieni to naprawde takie niszczące dla ścian i fundamentow ? Dodam ze sciany sa suche jedynie co zaobserwowałam to lekko popekany chudziak ale to chyba łatwo naprawić Może jest jakis sposób na sprawdzenie czy warto Strasznie sie napaliłam na te działke ale nie wiem czy to dobre.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 18.05.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Napalanie się na pewno nie jest dobre:-)Zadzwoń do jakiegoś kierownika budowy. Mój kierownik bierze 200zł za wizytę, więc taki mniej więcej koszt ciebie czeka za konsultację.Umów się, że jeśli kupisz, to zatrudnisz go do nadzorowania budowy - będzie miał większą motywację, żeby się dobrze przyjrzeć. To że dom stoi 10 lat mogło wcale w niczym nie przeszkodzić, ale pozostaje pytanie, czy to co wybudowane jest wybudowane zgodnie ze sztuką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 18.05.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Umów się, że jeśli kupisz, to zatrudnisz go do nadzorowania budowy - będzie miał większą motywację, żeby się dobrze przyjrzeć. Moim zdaniem to nie jest dobry pomysl, poniewaz kierownik moze chciec zlapac klienta i mimo ze bedzie cos zle zrobione powie ze wszystko gra jakby bylo wczoraj budowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 28.05.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 też byłabym za opcją nie umawiania się na razie na późniejsze prace. w tej chwili potrzebujesz tylko sprawdzenia czy opłaca się kupic działke z rozpoczęta budową i tyle. Nie mniej obstawiam, że na 80% będziesz wszystko zmieniał lub rozbierał - bo projekty sprzed 10lat mocno różnią się od obecnych tak wyglądem, jak i technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts