Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro ale jakiej mocy?Defro ale jakiej mocy?

Robert999

Recommended Posts

• 3 months później...

Ja wyskoczę troszke z glupim pytaniem, bo w zasadzie nawe w sklepach nie potrafia mi odpowiedziec konkretnie, chociaz handluja piecami.

mianowicie

według projektu mam dom 157m2 powierzchni użytkowej

jak robiłem wylewki wyliczyli mi 260m2 podłóg

jest to dom z poddaszem uzytkowym.

i teraz pytanie jakiej mocy piec powinienem kupic?

w projekcie mam napisane 16-21kw

ale moj hydraulik mowi zebym bral 24kw poniewaz 1kw = 10m2 (mniej wiecej)

i sam juz nie wiem na co mam patrzyc czy na powierzchnie użytkową czy na powierzchnie podlog

prosze o pomoc

i aby nie zasmiecac

zastanawiam sie nad piecem defro lub nad krzaczkiem oba piece pala mial na gornym ruszcie i na dole smieciuch

pytanie ktora firma jest solidniejsza?

a moze tak jak czytam ziebiec?

Pytanie wcale nie jest głupie a zasadnicze. To ze ktoś handluje kotłami nie znaczy ze prawidłowo dobierze moc kotła do danego domu. Aby prawidłowo dobrac moc urzadzenia grzewczego potrzebne są dokładne obliczenia ozc, a których to obliczeń sklepy ze sprzetem grzewczym nie wykonują.

Liczenie po powierzchni podłog i przyjmowanie okreslonego wsp. na m2 miało sens dawniej gdy domy były nieocieplone i jakoś sie to zgadzało.

Obecnie kazdy dom ma inne ocieplenie i srednich wsp nie powinno się stosować szczególnie w domach z uzytkowymi poddaszami gdzie mamy do czynienia ze skosami

oknami połaciowymi itp. Wartość obciązenia cieplnego w projekcie znacznie przeszacowana tak jak by ten miał bardzo słabe lub nawet brak ocieplenia. Hydraulik tez jakby z minionej epoki.

Co do producenta kotłów nie wypowiadam sie, są tu specjalisci od kotłow

heh no wlasnie z kim bym nie rozmawial kazdy ma swoje za i przeciw.

znajomy mowi zeby nie dawac za duzo styro aby z domu nie zrobic termosu

tzn.

w zime rzczywiscie bedzie malo szlo opalu ale w lato bedzie tak zimno ze trzeba bedzie dogrzewac sie piecem ( tak zrobil jeden gosc i teraz mowi ze w lato lazi w domu w bluzie) a wieczorami przepala w piecu

goscie od elewacji (znajomi) mowili ze najczesciej klada 10 zadziej 15 wiec 12 cm to taka grubosc jest optymalna

Kazdy decyduje sam za siebie, ale jak się nasłucha bajek i mitów od pseudofachowców to pózniej czesto żałuje.

Te 12 cm to grubośc optymalna ale do czego, czy "goście od elewacji" cokolwiek wyliczali, ze tak twierdzą, zapewne nie bo tego nie potrafią wyliczyć.

Poczytaj DB niektórych uzytkowników fm, sa tacy co mają i 30 cm styro i to tego najlepszego i w lecie w bluzach nie chodzą, a problemem jest raczej chłodzenie domu.

Jak budującemu nie przeszkadzają wysokie rachunki za ogrzewanie to i z ocieplenia może zrezygnowac, bo "nie powinno się robić z domu termosu".

Z od powierzchni użytkowej odjęte są nie tylko skosy ale także kotłownie spiżarnie itd. jeżeli ich nie ogrzewasz to możesz pominąć w obliczeniach. Na stronie jakiegoś producenta kotłów do wyboru kotła podane były dwie wartości:

-stary dom kiepsko ocieplony 100W na 1m2(1kW na 10m2).

-nowy dom (25+12 styro) 70W na 1m2 (0,7kW na 10m2).

+ok 30% jeśli podgrzewasz wodę użytkową.

Ja przy 123m2 użytkowej i 170 podłóg(porothem25P+W 15cm styro lambda 0,040, poddasze 25cm wełny lambda 0,035)kupiłem piec 12kW ale jestem dopiero przed pierwszym sezonem grzewczym więc na 100% nie wiem czy jest ok.

W sklepach jak się pytałem jaki piec (podając tylko pow. użytkową) to słyszałem minimum 18kW a najlepiej 20kW - 22kW a na giełdzie koleś z Pleszewa (pobliskie zgłębie piecowe) mówił że minimum 28kW ja myślę że dla sprzedawców(w tym hydraulików też) im więcej kW tym droższy piec tym większa prowizja.

Przed zakupem pieca trochę się naślęczałem na tym forum i znaczna większość problemów użytkowników wynika właśnie z przewymiarowania pieca (smoła/woda w piecu itd.) i tak jak poprzednik napisał moim zdaniem 21kW to u ciebie za dużo.

Edytowane przez cysiokysio

• 3 weeks później...
mam 20cm styropianu na ścianach, jak przyszły upały to w domku było przyjemnie komfortowe +24, tak że nawet klimatyzacji nie trzeba było włączać

ten twój znajomy to musi mieć jakiś dziwaczny dom, albo to po prostu kolejne bzdura zasłyszana u cioci na imieninach

PS kocioł bierz maksymalnie 16KW

Według polskich norm cieplnych optymalna grubość styropianu na ścianach to 12 cm, powyżej 12 cm to równie dobrze możesz mieć 2,5 metra albo 20 cm to nie ma znaczenia ponieważ przez ściany i tak nic nie przejdzie. Ciepło może uciekać np. oknami, niedocieplonym stropem itp.

Zanim kolega zacznie pouczać to niech doczyta, bo najwyraźniej jakiś majster opchnął Ci nadwyżkę styropianu na ściany.

Według polskich norm cieplnych optymalna grubość styropianu na ścianach to 12 cm, powyżej 12 cm to równie dobrze możesz mieć 2,5 metra albo 20 cm to nie ma znaczenia ponieważ przez ściany i tak nic nie przejdzie. Ciepło może uciekać np. oknami, niedocieplonym stropem itp.

Zanim kolega zacznie pouczać to niech doczyta, bo najwyraźniej jakiś majster opchnął Ci nadwyżkę styropianu na ściany.

Proszę podac numer lub treść tej normy, niedawno słyszałem na budowie od murarzy ze styropian przemarza do 7 cm i nie konieczności stosowania jego większej

grubości. Myśmy juz doczytali, a kolega Zawka jeszcze nie i tak własnie się tworzą mity i legendy na temat termoizolacji.