adiamo 18.05.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Witam,Działa już jest teraz szukamy projektu. Wstępnie wybrałem projekt Z244 http://www.z500.pl/projekt/Z244,Stylowy-wygodny-i-energooszczedny-dom-z-uzytkowym-poddaszem-i-2-pokojami-na-parterze.html. W okolicy nie ma gazu z sieci, zastanawiam się więc czym ogrzać dom. Chciałbym kominek z dgp,ogrzewanie podłogowe na parterze.Myślałem też o kolektorach słonecznych do podgrzewania wody. Proszę o poradę w którym kierunku pójść - ekogroszek, prąd,gaz z butli, a może jest jeszcze jakaś inna alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszk 18.05.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Witam, Działa już jest teraz szukamy projektu. Wstępnie wybrałem projekt Z244 http://www.z500.pl/projekt/Z244,Stylowy-wygodny-i-energooszczedny-dom-z-uzytkowym-poddaszem-i-2-pokojami-na-parterze.html. W okolicy nie ma gazu z sieci, zastanawiam się więc czym ogrzać dom. Chciałbym kominek z dgp,ogrzewanie podłogowe na parterze. Myślałem też o kolektorach słonecznych do podgrzewania wody. Proszę o poradę w którym kierunku pójść - ekogroszek, prąd,gaz z butli, a może jest jeszcze jakaś inna alternatywa. jest dobra alternatywa.To mały dom - przy ponadstandardowym ociepleniu pompa ciepła powietrze woda i podłogówka w całym domu-jednostka wewnętrzna w pom.pomiędzy wiatrołapem i kuchnią.Oszczędzasz na kominie spalinowym Awant . Jeżeli planujesz reku to jeszcze oszczędzasz na kominach wentylacyjnych.Kominek jako dogrzewanie awaryjne.Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiamo 18.05.2012 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Jak mam rozumieć dobre ocieplenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiamo 18.05.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 A jakaś inna opcja??Projekt który wybrałem ma prawdopodobnie za małe pomieszczenie gospodarcze, więc raczej ekogroszek odpada.Pompa z kolektorami czy bez?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.05.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 A jakaś inna opcja?? Projekt który wybrałem ma prawdopodobnie za małe pomieszczenie gospodarcze, więc raczej ekogroszek odpada. Kominek z dgp to kotłownia w salonie i na dokładkę nie za tania w eksploatacji przy obecnych cenach drewna. Poza tym co sadzi o tym ogrzewaniu sam producent można poczytać tutaj http://www.kominki.niepije.pl/dgp-kominki,poradnik.html Inną opcją może być propan z własnego zbiornika. Nie jest konieczny murowany komin. Prawie wszystko o ogrzewaniu tym nośnikiem znajduje się tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199200-PROPAN-–-własny-zbiornik-LPG&p=5380919#post5380919 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiamo 19.05.2012 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Dokładnie tak,koszt takiej pompy powietrznej,zależnie od zapotrzebowania domu na ciepło to ok.18-22tys.zł z montażem i zasobnikiem cwu a oszczędzając na kominie sporą kasę jest to wg mnie jedyne słuszne rozwiązanie do takiego domu no i solarów już wtedy nie potrzebujesz.Grzania prądem nie proponuję,bo jak zastanawiasz się nad groszkiem to dla Ciebie byłoby to groźne,chociaż do niedużego domu też byłby to fajny i ekonomiczny sposób na ogrzewanie ;)A i zapomnij o groszku bo nie jest to ani tanie ani przyjemne A możesz podać jakie to pompy??Mam na myśli producentów i modele. Zacząłem czytać na forum o pompach ale jak na razie to czarna magia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 19.05.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Ja u siebie zakładam pompę ciepła powietrzną firmy Atlantic Alfea S8,8kW,zasobnik 300l też Atlantica A ja myślałem ze ja montuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.05.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Oj tam bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts