Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec c.o. Poza dom

ratownik

Recommended Posts

Witam! Chciałem zapytać czy ktoś już posiada taką instalację gdzie przeniósł kotłownię z domu (piwnicy) do innego budynku( np. garażu). Posiadam garaż i jedno wolne pomieszczenie, które chciałbym przeznaczyć na coś właśnie takiego. Mam kilka pytań odnośnie takiej formy ogrzewania.

1. Jaki piec z podajnikiem na eko-groszek przy odległości od domu w przybliżeniu 10m, powierzchnia domu 160m2?

2. Jakie są straty ciepła na takim odcinku?

3. Na jakiej głębokości kładzie się takie rury?

4. Jaka izolacja tych rur (mniej więcej chodzi mi o grubość)?

5. Czy potrzeba na to zezwolenia?

To jest kilka pytań, na które chciałbym poznać odpowiedź innych dopiero wtedy zobaczę czy dalej o tym myśleć:)

Dom ocieplony(od zewnątrz):

W nowej części dobudowanej:

Styropian 10cm, pustak max 20cm, wełna mineralna 10cm, ścianka gazobeton 7cm

Stara część domu:

Styropian 10cm(po dociepleniu rok temu)Pustak betonowy 20cm, wełna szklana 5cm, pustak betonowy 20cm

Dach w obu przypadkach:

Gont, płyta MFP, wełna mineralna 30cm

Nie widziałem jeszcze dobrze zrobionego tranzytu.Straty czasem porównywalne ze stratami budynku.

Głębokość nie ma większego znaczenia .Jak utopisz w wodzie to straty duże.

Można zrobić ale trzeba na maxa dopieścić (np w kanale)

Izolacja min 5 cm (patrz rury preizolowane -też możesz z nich zrobić)

• 1 month później...

Dla moich budynków zamierzam zastosować rurę preizolowaną typu "zrób to sam". Pojedyncza rura CO/CWU (PEX-AL-PEX) będzie ocieplona otuliną thermaflex o grubości 20mm. Ze względu na to, że otuliny są w odcinkach, aby podczas przeciągania przez rurę osłonową nie przesuwały się, owinięte zostaną stosowną taśmą. Cały odcinek zostanie umieszczony w ciągłej na całej długości rurze osłonowej, którą w tym przypadku będzie rura wodna lub gazowa PE. Zastosowanie rury PE w jednym odcinku wyelimimnuje problem wody, która mogła by przesiąknąć z gruntu w miejscach łączeń. Rury preizolowane będą miały w moim przypadku całkowitą długość ok. 14m. Do obu budynków będą wchodziły pod ławami fundamentowymi, po przejściu pod ławą zostaną odgięte z zachowaniem minimalnego promienia zagięcia dla rury osłonowej PE a następnie pionowo wprowadzone przy ścianie wewnętrznej ponad posadzkę w odpowienich pomieszczeniach.

Robiąc drenaż na działce przewidziałem dodatkowy odcinek do odprowadzenia wody z punktu który leży w środku odległośći pomiędzy budynkami (środek długości rur preizolowanych). Usunięcie wody z odcinka, na którym leżą rury preizolowane wyeliminuje ewentalne straty ciepła związane z sytuacją w której rura osłonowa jest zanurzona w wodzie gruntowej. Myślałem też aby dodatkowo rury osłonowe w gruncie obłożyć z dołu i z góry styropianem.

Na poniższym obrazku pokazałem przekrój mojej rury preizolowanej.

rury.jpg

Mam kotłownię w budynku gospodarczym, około 10 od domu. Częściowa grawitacja, więc rura zasilająca jest w powietrzu. Ale pytasz o izolację:

patrząc od środka: rura 1.5", na niej otulina 9mm, kształtki styropianiowe, fi ok 22-24cm, później pianka taka jak pod panele 2mm i wykończenie blachą dachową. Powrót podobnie, tylko że styropian jest owinięty folią, później kanał betonowy i wokół kanału również folia. Jest to na głębokości z 80cm. Ogólnie wygląda to podobnie jak na zdjęciu frodo55, tylko że u mnie ta rura w całości z 25cm. Łączenie kształtem styropianowych za pomocą pianki poliuretanowej mało rozpierającej. Kocioł 16kW, dom 110 m2, stare budownictwo. Zdecydowanie za ciepło miałem, w kolejnej zimie ustawię kocioł nieco niżej.

Edytowane przez Alk