krakauer 29.03.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Jakie deski dać na podbitkę:- grubość?- szerokość?- inne ważne kwestie? Krakauer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 29.03.2004 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Jakie deski dać na podbitkę: - grubość? - szerokość? - inne ważne kwestie? Krakauer W moim projekcie mam zaproponowane: 2,5/12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rethman 29.03.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Doklejam sie do tematu : a jak marzą mi się białe, to warto dać je drewniane czy też skorzystać z gotowych listew sztucznych , typu siding lub inne (plastykowe szkaradztwo ? Jak ma sie sprawa z utrzymaniem czystości , np po zimie i konserwacją? Dodam, że w podbitce mamy zaplanowane światełka - nie mylić z UFO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 29.03.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Zdecydowałem się na podbitkę drewnianą, ponieważ wiele elementów w elewacji domu mam drewnianych po za tym w parterowym (czyli nisko) nie będzie potem problemu z konserwacją (malowanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 29.03.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Oooo! Myślę, że mi pomożecie... Czy przybicie desek okapowych to to samo, co montaż podbitki? W mojej wycenie wykonawce podał to pierwsze pojęcie, a drugiego nie... O co chodzi?! Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 29.03.2004 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Oooo! Myślę, że mi pomożecie... Czy przybicie desek okapowych to to samo, co montaż podbitki? W mojej wycenie wykonawce podał to pierwsze pojęcie, a drugiego nie... O co chodzi?! Pzdr Według mojego stanu wiedzy to nie to samo, ale mogę się mylić . Deska okapowa to ta którą nabija się jakby do czoła krokwi a później do niej mocuje się orynnowanie, natomiast podbitkę przybija się od doły krokwi i jest to ta część która pokrywa od dołu część dachu wystającą poza obrys domu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakauer 29.03.2004 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 No, dobrze, a co z wykończeniem (obiciem) zewnętrznych krokwi szczytowych. Deska, czy też siding? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 29.03.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Skończyłem podbitkę kilka dni temu-drewno 19/120 mm malowanie 2x drewnochronem i jeszcze raz po ułożeniu. Wyszło super.Pozdrawiam Pikuś. PS plastik jest dla mnie trochę "za gładki" i nienaturalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 30.03.2004 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 zgadzam sie z Medykiem...na zewnętrzne krokwie szczytowe tez dałbym drewno (w moim przypadku, gdyż będę miał dużo drewna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 30.03.2004 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Grupość podbitki zależy w głównej mierze od szerokości deski. U mnie na podbitkę dawałem deski o szer 9cm i gr 1.5cm, natomiast na elewację szer 18cm, gr 2.0cm. Ważne aby deski się nie krzywiły (pod wpływem zmiennej temp. i wilgotności )jest to by z drugiej strony posiadały dwa lub trzy przefrezowania.Poza tym oczywiście impregnacja i zabezpieczenie lakierem ( u mnie półmat Sadolin w kolorze teak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 30.03.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Ważne aby deski się nie krzywiły (pod wpływem zmiennej temp. i wilgotności )jest to by z drugiej strony posiadały dwa lub trzy przefrezowania. Gdzie te przefrezowania się robi i jak? Wzdłuż, w poprzek? Na jaką głębokość? Nie słyszałem o tym - proszę o szczegóły, bo niedługo będę zamawiał dechy na szczyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robak131 30.03.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Mnie frezy na deskach zrobili w tartaku w którym zamawiałem podbitkę i ta usługa była wliczona w cenę.Za m.kw. płaciłem 18 PLN z transportem na budowę ok 40km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 30.03.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Mam pytanko bo dzisiaj moja żona stwierdziła że jej plastik na podbitkę się nie podoba. A mianowicie chodzi mi o to jak zapewnić w drewnianej podbitce otwory aby móc wentylować wełnę na poddaszu bo będę miał dechy i papę na dachu, a dopiero na to dachówka. Bo tak sobie myślę zę jak nawierci się otwory wiertarką to będzie nie bardzo . Jak coś takiego rozwiązaliście u siebie? I jeszcze czym ją pomalować aby przez parę ładnych lat mieć problem z głowy bo kalenica u nas będzie na wysokości ponad 9 metrów i nie uśmiecha mi się łażenie i malowanie tego dlatego byłem bardziej skłonny do plastiku. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 31.03.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 zgadzam sie z Medykiem... na zewnętrzne krokwie szczytowe tez dałbym drewno (w moim przypadku, gdyż będę miał dużo drewna) Jak to wygląda można zobaczyć na mojej stronce, adres w stopce, w galerii z zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 31.03.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 To ja wam powiem coś. Podbitkę robiłem z boazerii, kupowanej w Leroy Merlin. W Castoramie była droższa, w OBi juz w ogóle poza konkursem. Dlaczego boazeria? Ma dość głębokie pióra, które wchodząc we wpust następnego swobodnie pracują podczs upałów i mrozów. Nie ma żadnego łódeczkowania ani takich tam. Boazeria firmy VOX, 25,90 zł/m.kw. Długość dechy 2,60 (były jeszcze 2,9, ale za duże odpady po cięciu). Malowane raz od wewnątrz (przed cięciem) i dwa razy od zewnętrznej strony w kolorze Teak. Powinienem jeszcze raz machnąć po ułożeniu, ale na razie mi się nie chce. I tak jest bardzo dobrze, a stolarz twierdzi, że "robak nie wejdzie" . I dobrze, temu robakowi. Według widzimisę rozmieszczone oświetlenie - wycięte wiertarką (po ułożeniu!) z nakładką otwory pod oprawki, te z małym gwintem. Żarówki oczywiście energooszczędne (22 sztuki na obwodzie domu) ze zmierzchowym wyłącznikiem, zintegrowanym w skrzynce energ. Zarówki o mocy 5W, chciałem mocniejsze, ale teraz założyłbym chyba nawet 3, cieszę się, że nie założyłem 7 a nie daj Bóg 9!. Podbitka układana pod kątem prostym do ściany. Co tam jeszcze, co tam jeszcze... Aha, wygląda super! Widziałem kilka plastykowych i troszkę bieda. Generalnie z drewnianą można trochę poeksperymentować. Ja np. będę chciał pomalować na heban, i przetrzeć do mojego Teaka - wyjdzie klasyczna, stara decha. Z białą bym zrobił tak - zabejcował na biało, lekko przetarł (żeby wyszły słoje) i pomalował kilka razy lakierem perłowym albo bezbarwnym. Koniecznie mat! Generalnie zabawa na całego. Miałem dom niepomalowany i bez podbitki. Teraz ma podbitkę (nadal jest niepomalowny), ale wygląda, na oko, jakieś 30 razy lepiej. Jeśli chodzi o wentylację - uważam, że jest zbędna. W przypadku podbitki ułożonej równolegle do ziemi (to chyba typ dominujący, choć widziałem też równolegle do dachu) jest tam tak duża poduszka powietrzna, a jednocześnie drewno ma tyle miejsc (choćby w oprawkach i szczelinach) do wentylacji, że raczej nie ma to sensu. Podbitka drewniana nie jest w końcu maksiszczelna, w odróżnieniu od plastikowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 31.03.2004 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Wczoraj zamówiłem podbitkę, ma być tak: - gr. 18mm, szer. 100mm, - pióro-wpust, - sezonowane, suszone, heblowane, - obróbka na specjalnych maszynach, - malowane duluxem x2, - cena 30zł/m2, - montaż 25zł/m2. Oczywiście PODBITKA i DESKA OKAPOWA to coś zupełnie innego, MEDYK ma rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 01.04.2004 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 - cena 30zł/m2, - montaż 25zł/m2. U mnie j.w. ale drewno za pół Twojej ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 01.04.2004 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Czy podbitkę można uznać za elewację?Zawarłem tak umowę z wykonawcą, że ten dorzucił "gratis" do ceny stanu surowego elewację... I teraz chciałbym uprzedzić ewentualne spory co, się pod tym pjęciem kryję... Dlatego proszę o konsultacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 02.04.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Czy podbitkę można uznać za elewację? Zawarłem tak umowę z wykonawcą, że ten dorzucił "gratis" do ceny stanu surowego elewację... I teraz chciałbym uprzedzić ewentualne spory co, się pod tym pjęciem kryję... Dlatego proszę o konsultacje... W życiu. W życiu nie (jeśli są watpliwości co do mojego sformułowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 02.04.2004 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Czy podbitkę można uznać za elewację? Zawarłem tak umowę z wykonawcą, że ten dorzucił "gratis" do ceny stanu surowego elewację... I teraz chciałbym uprzedzić ewentualne spory co, się pod tym pjęciem kryję... Dlatego proszę o konsultacje... W życiu. To tak po śląsku ? "W życiu" W życiu nie (jeśli są watpliwości co do mojego sformułowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts