raddi 18.05.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Serdecznie witam wszystkich piszących na forum i prosze o pomoc w takiej sprawie: Sytuacja: mieszkanie na ostatnim pietrze w kamienicy. Wyżej tylko metr strychu i niebo. Brak wolnych przewodów kominowych.Plan: Koza - piec wolnostojacyPytania: 1. Czy konieczne jest budowanie komina od podłogi ponad dach i dopięcie jeszcze w mieszkaniu rury spalinowej.2. Czy mozna wyprowadzić rurę z kozy bezpośrednio przez dach. Oczywiście zakładam, że rura przechodząca przez dach i strych będzie izolowana. Może ktoś miał podobny dylemat. Będę wdzieczny za uwagi i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 18.05.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Komin możesz wybudować, ale nie na zasadzie "samowolki", tylko po uzyskaniu zgody właściciela (administratora).Może on (w przypadku wyrażenia zgody) narzucić konstrukcję takiego komina lub zażądać wykonanie projektu przez wskazanego uprawnionego konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raddi 18.05.2012 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Zgodę mam. Mogę zrobić co chcę (byleby się kominiarz nie dowalił). Tylko chodzi o to, że nie chcę budować komina jeśli to nie jest konieczne. Wolałbym wywalić przez dach rurę odprowadzającą spaliny i to wsio. Motywacja mojego działania jest prosta: koszty. Ale także chodzi o miejsce, które komin by zajął. Czy ktoś coś takiego robił, czy ktoś coś wie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.05.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Możesz tak zrobić konsultując to z kominiarzem. Poinformuj go,że tylko takie rozwiązanie wchodzi w rachubę i ma to zrobić bezpiecznie. Jak będzie przeciwny, weź innego kominiarza. Teraz uwagi techniczne. Przy przejściu przez drewno nie wystarczy samaizolacja rury. Komin musisz zakończyć nasadą, zapobiegającą wlewaniuwody do komina (czyli do kozy , a z niej na podłogę). Koszty niekoniecznie będą małe, ale efekt osiągniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raddi 19.05.2012 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Dzięki za cenne wskazówki. Sam tak zrobiłeś, czy może jakimś szpecem fachowcem jesteś? Bo interesuje mnie z praktyki czy cug jest gorszy przy czyms takim? Czy w ogóle cug zależy od tego jak to sie zrobi? A oprócz tej izolacji, to co tam jeszcze może byc konieczne? Bo ta nasada to na szczycie. Rozumiem, że chodzi o parasol, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 19.05.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Dzięki za cenne wskazówki. Sam tak zrobiłeś, czy może jakimś szpecem fachowcem jesteś? Skąd... eniu tak 6000 postów wysmażył, żeby nowych w maliny wpuszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.05.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Dzięki za cenne wskazówki. Sam tak zrobiłeś, czy może jakimś szpecem fachowcem jesteś? Bo interesuje mnie z praktyki czy cug jest gorszy przy czyms takim? Czy w ogóle cug zależy od tego jak to sie zrobi? A oprócz tej izolacji, to co tam jeszcze może byc konieczne? Bo ta nasada to na szczycie. Rozumiem, że chodzi o parasol, tak? Sam tak zrobiłem ...kilkanaście razy. Klienci żyją. Czy w malinach? Nie wiem . Pomiędzy rurą izolowaną a drewnem powinna być jeszcze pustka powietrzna lub materiał izolacyjny, ale odpowiedniej klasy. Raczej zadanie nie dla amatora majsterklepki. Ciąg po rozgrzaniu rury jest wystarczający. Samo rozpalanie dużą ilością drobiazgu - tak by od razu dużo płomienia było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raddi 20.05.2012 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Brzmi budująco Ciekawi mnie jeszcze jak rozegrać sprawe z kominiarzem. Cy wolac go jak juz będę miał fachowca, który zrobi projekt i ten projekt bedę mógł pokazac kominiarzowi, czy po prostu pogadać z kominiarzem o wytycznych. A co jeśli powie, że musi byc komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.05.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 ...szukaj takiego który nie ma klapek na oczach...do skutku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raddi 20.05.2012 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Tak, tylko u nich to wiesz. Jedna klika. Mają swoje rejony i jeden drugiemu w paradę nie wchodzi. Dlatego zastanawiam się nad tą rozgryweczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.05.2012 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Tak, tylko u nich to wiesz. Jedna klika. Mają swoje rejony i jeden drugiemu w paradę nie wchodzi. Dlatego zastanawiam się nad tą rozgryweczką Niech kominiarz zrobi i masz z bańki. Czasem wyjdzie taniej niż sam robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.05.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Tak jak hydrauli mówi...niech robi pod warunkiem, że tak jak Ty chcesz. Powinien na to pójść. Rejonizacja to mit....choć czasem trafi się charyzmatyczny "naczelnik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts