Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż kozy. Komin - tak czy nie?

raddi

Recommended Posts

Serdecznie witam wszystkich piszących na forum i prosze o pomoc w takiej sprawie:

Sytuacja: mieszkanie na ostatnim pietrze w kamienicy. Wyżej tylko metr strychu i niebo. Brak wolnych przewodów kominowych.

Plan: Koza - piec wolnostojacy

Pytania:

1. Czy konieczne jest budowanie komina od podłogi ponad dach i dopięcie jeszcze w mieszkaniu rury spalinowej.

2. Czy mozna wyprowadzić rurę z kozy bezpośrednio przez dach. Oczywiście zakładam, że rura przechodząca przez dach i strych będzie izolowana.

Może ktoś miał podobny dylemat. Będę wdzieczny za uwagi i wskazówki.

Gość Konto usunięte_12*

Komin możesz wybudować, ale nie na zasadzie "samowolki", tylko po uzyskaniu zgody właściciela (administratora).

Może on (w przypadku wyrażenia zgody) narzucić konstrukcję takiego komina lub zażądać wykonanie projektu przez wskazanego uprawnionego konstruktora.

Zgodę mam. Mogę zrobić co chcę (byleby się kominiarz nie dowalił). Tylko chodzi o to, że nie chcę budować komina jeśli to nie jest konieczne. Wolałbym wywalić przez dach rurę odprowadzającą spaliny i to wsio. Motywacja mojego działania jest prosta: koszty. Ale także chodzi o miejsce, które komin by zajął. Czy ktoś coś takiego robił, czy ktoś coś wie :) ??

Możesz tak zrobić konsultując to z kominiarzem. Poinformuj go,

że tylko takie rozwiązanie wchodzi w rachubę i ma to zrobić

bezpiecznie. Jak będzie przeciwny, weź innego kominiarza.

Teraz uwagi techniczne. Przy przejściu przez drewno nie wystarczy sama

izolacja rury. Komin musisz zakończyć nasadą, zapobiegającą wlewaniu

wody do komina (czyli do kozy , a z niej na podłogę). Koszty

niekoniecznie będą małe, ale efekt osiągniesz.

Dzięki za cenne wskazówki. Sam tak zrobiłeś, czy może jakimś szpecem fachowcem jesteś? Bo interesuje mnie z praktyki czy cug jest gorszy przy czyms takim? Czy w ogóle cug zależy od tego jak to sie zrobi? A oprócz tej izolacji, to co tam jeszcze może byc konieczne? Bo ta nasada to na szczycie. Rozumiem, że chodzi o parasol, tak?

Dzięki za cenne wskazówki. Sam tak zrobiłeś, czy może jakimś szpecem fachowcem jesteś? Bo interesuje mnie z praktyki czy cug jest gorszy przy czyms takim? Czy w ogóle cug zależy od tego jak to sie zrobi? A oprócz tej izolacji, to co tam jeszcze może byc konieczne? Bo ta nasada to na szczycie. Rozumiem, że chodzi o parasol, tak?

Sam tak zrobiłem ...kilkanaście razy. Klienci żyją. Czy w malinach?

Nie wiem :D.

Pomiędzy rurą izolowaną a drewnem powinna być jeszcze pustka

powietrzna lub materiał izolacyjny, ale odpowiedniej klasy. Raczej

zadanie nie dla amatora majsterklepki. Ciąg po rozgrzaniu rury jest

wystarczający. Samo rozpalanie dużą ilością drobiazgu - tak by od

razu dużo płomienia było...

Brzmi budująco :) Ciekawi mnie jeszcze jak rozegrać sprawe z kominiarzem. Cy wolac go jak juz będę miał fachowca, który zrobi projekt i ten projekt bedę mógł pokazac kominiarzowi, czy po prostu pogadać z kominiarzem o wytycznych. A co jeśli powie, że musi byc komin?