Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka papa na deskowanie pod dachówki ceramiczne?

JK2010

Recommended Posts

Zwykła papa wierzchniego krycia taka za 50-60pln/15m2. Kilka lat spokojnie wytrzyma więc pozostaje trochę czasu na dachówkę. A pod dachówką to już nic się jej nie stanie (osłonięta od słońca i nie leje się po niej deszcz).

Papa za 10-15pln/m2? Jest jakikolwiek sens?

Czyli mam rozumieć, że miałeś do czynienia z tanią papą wierzchniego krycia pod dachówką i nie spełniła swojego zadania w jakiś sposób? Czy może jej nie sprawdzałeś? Powiem tak. Widziałem wiele dachów ze zwykłą papą i po wielu latach nic się z nią nie dzieje. Nawet jak przeleży ona kilka lat zanim zostanie położona dachówka. Ja nie widzę żadnego sensu wywalania pieniędzy na lepszą papę. Lepiej te pieniądze wydać na np. lepszą/ładniejszą dachówkę.

Tak, widziałem. Niejedną. Ba. Nawet taką mam. I ma się dobrze. 3 lata przeleżała, nic nie ciekło, wełna sucha i została przykryta dachówką.

Ja rozumiem, że są gorsze i lepsze papy ale to nie jest żadne wytłumaczenie dlaczego tej gorszej nie stosować. Chyba, że masz jakieś sensowne wytłumaczenie?

Ja nie biję piany. Wytłumacz tylko proszę w sensowny sposób co się może stać z ta gorszą papą czego nie uświadczysz przy tej lepszej (zarówno nieosłonięta jak i osłonięta docelowym pokryciem)? Ile czasu każda z tych pap może spokojnie leżeć nieprzykryta i ile może leżeć przykryta?

To są dyskretne ale istotne różnice. Papy termozgrzewalne są modyfikowane, trwale elastyczne (nie łamliwe) nawet w niskich temperaturach, dobrze obciskają przechodzące przez nie gwoździe, umożliwiają dobre dociśnięcie kontrłaty co eliminuje kapilarne podciąganie, połączenia łatwo mogą być trwale zespolone (możliwość zgrzania, bardzo istotne przy wykonaniu kosza), mają spowolnione procesy starzenia szybko zakryte mogą dorównać żywotnością dachówce. No i to by było na tyle. Pozdrawiam.