Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Jestem w trakcie dużego remontu domu i chciałbym zmienić instalację elektryczną z obecnej napowietrznej na kablową. Byłem w zakładzie energetycznym (Tauron Częstochowa) w sumie tylko na chwilę dowiedzieć się jakie są tego koszta z ciekawości czy zawracać sobie tym teraz głowę i Pani w okienku trochę mnie osłabiła. Powiedziała coś co nie bardzo mi pasuje mianowicie, że jeśli budowałbym się na nowo i to pierwsze podłączenie to koszt około 2500zł a jeśli już jestem podłączony i chce zmienić to około 4500zł i tego nie mogę zrozumieć dlaczego. Dodam tylko, że słup stoi na moim terenie, jest około 5m od domu i jeszcze pół roku temu podłączyli do niego sąsiada, który buduje się na przeciw mnie i już jemu to podłączyli gruntem pod ulicą. Czy ktoś może mi pomóc jak to załatwić? Może coś im mogę przedstawić dokładniej żeby obniżyć koszta? Może być firma zewnętrzna, która to zrobi no i czy taniej?

jeśli budowałbym się na nowo i to pierwsze podłączenie to koszt około 2500zł a jeśli już jestem podłączony i chce zmienić to około 4500zł i tego nie mogę zrozumieć dlaczego.

Dlatego, że rzeczywiste koszty przyłącza kablowego takie mogą być. Tyle samo kosztuje nowe przyłączenie, jednak w tym przypadku dostawca je współfinansuje, a klient wnosi zgodnie z taryfą jedynie opłatę przyłączeniową zależną od ilości kW mocy przyłączeniowej.

chciałbym zmienić instalację elektryczną z obecnej napowietrznej na kablową.

A tak w ogóle to z jakiej przyczyny? Względy estetyczne czy praktyczne? Twoje przyłącze jest wykonane gołymi linkami czy przewodem izolowanym?

Moim zdaniem nie potrzeba angażować się w wymianę przyłącza na kablowe. Sugerowałbym raczej wymianę gołych linek na izolowaną wiązkę AsXSn. Estetycznie jest ona w miarę akceptowalna, a z praktycznego punktu widzenia daje większe możliwości manewrowania (w przeciwieństwie do gołych linek nie stanowi zagrożenia). Kosztowo też jest kolosalna różnica - za zgodą ZE (zależnie od rejonu) przeważnie można to zrobić własnym staraniem za nieduże pieniądze.

Wróć i spytaj o możliwość zmiany lokalizacji licznika, chcesz mieć docelowo skrzynkę pomiarową na słupie.

Najlepiej złóż wniosek, a nie gadaj z kobietą. Po miesiącu dostaniesz warunki techniczne i wtedy zdecydujesz co dalej.

Jeśli się na to zgodzą to lokalny elektryk opanuje temat za pół ceny.

Energetyka nic nie weźmie. Drutów nie będzie, a będzie kabel w ziemi.

Wróć i spytaj o możliwość zmiany lokalizacji licznika, chcesz mieć docelowo skrzynkę pomiarową na słupie.

Najlepiej złóż wniosek, a nie gadaj z kobietą. Po miesiącu dostaniesz warunki techniczne i wtedy zdecydujesz co dalej.

Jeśli się na to zgodzą to lokalny elektryk opanuje temat za pół ceny.

Energetyka nic nie weźmie. Drutów nie będzie, a będzie kabel w ziemi.

I tu się kolego mylisz. Przy zmianie lokalizacji licznika do szafki pomiarowej w granicy działki, TAURON wyda warunki przebudowy i tu inwestor wykonuje projekt przyłącza oraz fizycznie prace na własny koszt, a następnie przekazuje nieodpłatnie na rzecz zakładu. Jest możliwość wystąpienia o zwieszenie mocy wraz ze zmianą rodzaju przyłącza z napowietrznego na kablowe, ale tutaj również zakład obciąży petenta częściami kosztów przebudowy + opłata za zwiększenie mocy. Najtaniej wyjdzie wystąpić o warunki przeniesienia licznika na zew. ścianę budynku - nie potrzebny jest projekt.

• 3 weeks później...
I tu się kolego mylisz. Przy zmianie lokalizacji licznika do szafki pomiarowej w granicy działki, TAURON wyda warunki przebudowy i tu inwestor wykonuje projekt przyłącza oraz fizycznie prace na własny koszt, a następnie przekazuje nieodpłatnie na rzecz zakładu. .

Jeszcze nie tak dawno w Tauronie była "promocja" i pełny koszt przeniesienia licznika na zewnątrz pokrywał ZE.

Kabel standardowy: YKY 4x10 lub YAKY 4x16.

QUOTE]

Nie jestem czepliwy, ale nie ma czegos takiego jak "kabel standardowy" ;)

Kable i przewody należy dobrac tak, aby spełniły szereg kryteriów.

Pierwsze kryterium, to długotrwała obiążalnośc prądowa kabla. Należy sprawdzić, czy dany kabel wytrzyma tyle na ile pozwoli mu zabezpieczenie w złączu. Wartośc prądu mozna sprawdzić w normie lub w karcie katalogowej producenta i skorygować o wsółczynnik wynikajacy ze sposobu ułożenia. Dla kabla ukladanego bezposrenio w ziemi wsp. korekcyjny wynosi chyba 1,18.

Drugie kryterium, to sprawdzenie, czy zwarcie na koncu kabla spwoduje zadziałanie zabezpieczenia w złaczu w odpowienio krótkim czasie.

Trzecie kryterium, to sprawdzenie, jakie będa spadki napięć w instalacji przy maksymalnym zakładanym obciążeniu.

Majac do dyspozycji dane obiektu mozemy sie pokusić o dobranie odpowiedniego kabla. Dokaldne wzorki mozna znaleśc w necie, np. tutaj: http://www.intersoft.pl/NetHelp/ArCADia-SIECI%20ELEKTRYCZNE/default.htm?turl=WordDocuments/obliczenia.htm

Dla obiektu o mocy 6kW podane powyżej kable maja spory zapas w zakresie obciążalności. Reszta zalezy od długości linii. W 70% domow budowanych na dzialkach 10 arowych, to zapewne wystarczy, ale nie wszedzie ;)

Posiedziałem i policzyłem.

Troche z glowy, bo nie mam przy sobie normy.

Przy mocy 6kW bedziesz miał zabezpieczenie główne 10A. Zakładam, ze przyłącze masz miec 3 fazowe. Jeżeli jednofazowe, to wszystko poniżej jest nieaktualne.

Dla kabli YAKY 4x10 czy 4x16 nie ma problemu z obciążalnością długotrwałą. Spadek napięcia na linii bedzie wynosił w okolicy 1%, wiec tez jest dobrze.

Nie znam parametrów sieci po stronie energetyki, wiec zakładając, ze w złączu masz 0,5 Ohm impedancji pętli zwarcia (czyli daleko do stacji trafo) to oba kable wystarczą. Teoretyczny prąd zwarcia w rozdzielnicy bedzie wówczas 180/207A. jako, ze zabezpieczenie główne jest 10A, to w swojej rozdzielnicy głównej nic wiekszego jak 10A mieć nie będziesz

Wiec kable zaproponowane są OK.

Ale jesli w przyszlości planujesz zwiekszenie mocy, to zastanowiłbym się nad wiekszym przekrojem kabla.

• 3 months później...