Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z tą murłatą? Czy można "zostawić ją na wierzchu"?

misiaiviki

Recommended Posts

Mamy mały problem. Jesteśmy na etapie regipsów i nagle okazało się, że świeżo otynkowane ścianki kolankowe trzeba by było zakryć regipsami, bo murłaty za bardzo wystają i nic się z tym nie da zrobić. Myślałam, myślałam i myślałam i wymyśliłam, że może by zostawił te murłaty w spokoju, a podczas wykańczania pokoi zabejcować je na kolor podłogi i zostawić jako "ozdobę". Tylko, że ja nie wiem, czy one zabudowane być muszą, czy jednak nie? Szukałam w necie, ale nic tak naprawdę na ten temat znaleźć nie potrafię. Nie wiem, czy wystarczy zaizolować je tylko od zewnątrz zostawiając w środku gołe drewno, czy wewnątrz też trzeba ocieplić? Jakieś rady lub pomysły?

Mamy mały problem. Jesteśmy na etapie regipsów i nagle okazało się, że świeżo otynkowane ścianki kolankowe trzeba by było zakryć regipsami, bo murłaty za bardzo wystają i nic się z tym nie da zrobić. Myślałam, myślałam i myślałam i wymyśliłam, że może by zostawił te murłaty w spokoju, a podczas wykańczania pokoi zabejcować je na kolor podłogi i zostawić jako "ozdobę". Tylko, że ja nie wiem, czy one zabudowane być muszą, czy jednak nie? Szukałam w necie, ale nic tak naprawdę na ten temat znaleźć nie potrafię. Nie wiem, czy wystarczy zaizolować je tylko od zewnątrz zostawiając w środku gołe drewno, czy wewnątrz też trzeba ocieplić? Jakieś rady lub pomysły?

Ile wystają te murłaty poza mur ?

To albo murłaty źle osadzono ,albo ścianki kolankowe są źle pomurowane. Przemierz posadzkę w pokojach na poddaszu czy czasem nie masz trapezów zamiast kwadratów i prostokątów,przy kładzeniu podłogi znowu będzie problem.

Tak jak "animuss" zastanawiam się jakim cudem te murłaty nie zmieściły się na ścianie? Natomiast co kwestii estetycznych oczywiście można zostawić gołe murłaty tak jak się zostawia gołe krokwie. Moszna je trochę oszlifować i pomalować na żądany kolor. Można również obłożyć je płytą gipsową w formie murowanej belki. Ocieplenie oczywiście od zewnątrz. Pozdrawiam.