Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ze starego w Nowoczesność. Energooszczędnie Opolskie L i M

Recommended Posts

Po ciężkich bojach z architektem( zwodził,przesuwał terminy skończenia projektu itd itp.) wreszcie złożyliśmy dnia 14.05.2012r gotowy projekt i czekamy na pozwolenie na budowę( oby obyło się bez poprawek i poszło gładko)

Dostałem od rodziców "domek" i chcemy go z narzeczoną przerobić, dobudować część mieszkalną a istniejący domek pozostawić na pomieszczenia gospodarcze graciarnia mały warsztat, pralnia itd. z pokojami mieszkalnymi na poddaszu.

Założenia co do wykonania :

1.fundament tradycyjny z bloczków fundamentowych kandydaci do ocieplenia :

-KNAUF Therm EXPERT Hydro F 100 lambda λ 0,035 ,lub λ 0,033 przy styropianie D200

nasiąkliwość wodą przy długotrwałym całkowitym zanurzeniu (28 dni) =1,6%

- GENDERKA HYDROSTYR 100 lambda λ 0,038 W/(m-K)

nasiąkliwość wodą przy długotrwałym całkowitym zanurzeniu ≤ 3 %

jeszcze myślę nad styropianem XPS z lambda λ 0,032 W/(m-K) praktycznie nie nasiąkliwy 0,3% niestety cena powala ok 460zł za m3

Na dziś jestem przy KNAUF'ie grubości prawdopodobnie 8cm lub 10 cm

Myślę poważnie jeszcze o wsypaniu perlitu w 2 pierwsze warstwy murowane z pustaków w celu eliminacji mostka i zapewnieniu ciągłości izolacji cena do łyknięcia tym bardziej że nie będę potrzebował go dużo Cena 1m³ / loco magazyn Puńców/ perlitu EP-150 - 190zł/netto/, EP-180Hydro. - 340zł/netto/.

2.ściana nośna będzie z MEGA MAX 250 P+W CERPOL Kozłowice .Szczeliny pionowe od zewnątrz zapiankuję pianką do okien żeby nie "dmuchało " przez ściany.Na to przyjdzie styropian 15 cm grafitowy o dobrych parametrach. tutaj jeszcze mama sporo czasu żeby na coś się zdecydować. Sugestie mile widziane cena/izolacyjność.Okna planuję dać w warstwie ocieplenia tzw "Ciepły montaż " polega to na wysunięciu ramy okna poza obrys budynku i uszczelnienia z obu stron taśmami to tak w największym skrócie=efekt zminimalizowanie mostków liniowych od okien.Aktualnie szukam kandydatów co za okna wstawić ? ?

3.Dach

mam już na istniejącym budynku dachówkę Wiekor L 15 angoba szlachetna kolor czarny i tutaj wybór jest prosty jak drut ,dokopie taką samą tylko teraz już niema Wiekora pzejął go KORAMIC.Ocieplony będzie 30cm wełny(temat jakiej otwarty) tzn. 1 warstwa 20cm między krokwie i 2 warstwa 10cm w profile. Wieźba dachowa będzie tak zaprojektowana żeby nie trzeba było dobijać łat ,w celu upchnięcia 20cm wełny między krokwie.

4 ścianki działowe- głównie ceramika 12cm ,możliwe że na piętrze nad istniejącym budynkiem dam jakąś ścianę z płyt KG

5. strop terriva z bloczków keramzytowych nadproża gotowe zastanawiam się czy ich nie ocieplić tak jak to widziałem na innych budowach gdzie nadproża były wylewane tradycyjnie ocieplone kilka cm od zewnątrz

6.Ogrzewanie

Będzie pompa Ciepła typu PW (powietrze woda )ATLANTIC model Alfea TRI 11 .Myślałem wcześniej nad gruntowymi dłuuugodo niestety (stety) mam litą skałę wapienną i odwierty zaczynały się od 120zl netto za mb odwiertu co daje olbrzymią kwotę ,za którą będę miał WM.Wiem że rachunki będę miał o kilkaset zł większe w skali roku przy pompie PW ,ale tak przewiduję że za 5 -10 lat ceny prądu będą tak wysokie że trzeba będzie do Pompy zamontować ogniwa fotowoltaiczne (to na razie bliżej nieokreślone pomysły, które muszą stanieć i być bardziej efektywne) Do Pompy będzie ogrzewanie podłogowe na całości w nowo budowanym budynku( w istniejącym budynku jest instalacja grzejnikowa.Grzejniki są przewymiarowane i może uda się je wpiąć do rozdzielacza podłogówki to i tak będą pomieszczenia techniczne i nie muszę mieć tam komfortowych temperatur).Drabinka w łazience na piętrze wpięta osobno do rozdzielacza możliwe że z malutka grzałka żeby ręczniki schły :-) Z moich obliczeń OZC wynika że dom przy -22 ( a co na tyle policzyłem) będzie potrzebował ok 10Kw mocy dlatego pompa PW woda jest trochę przewymiarowana żeby nie brakło jej mocy.Niestety lwią cześć zapotrzebowania na ciepło skonsumuje istniejący budynek ok 4 kw a powierzchni ma ok 35 m2 parter.Ściany wapienne o grubości 45cm nieocieplone robią swoje ;-( do tego zwykłe 12letnie plastikowe okna o niewiadomym U .Coś z tym będę musiał pokombinować prawdopodobnie ocieplić 5 lub 10cm styro jak wygospodaruję wolne środki.

Cykrulacja zastanawiam się czy robić-będę miał trochę od zbiornika i muszę przypilnować żeby rura była dobrze zaizolowana i nie położona bezpośrednio na betonie (pójdzie na 10 cm styropianu 1 warstwy podłogi żeby woda się nie wychładzała)

7.Na podłodze będzie 20 cm styropianu układane w warstwach 1 warstwa 10 cm potem instalacja wodno kan miedzy 2 warstwą 5cm i na górę ostatnie 5 cm styro

8. Wentylacja- mechaniczna z rekuperatorem jeszcze nie wiem jaki model konkretnie na dzisiaj kandydaci to

-Brookvent

-Jan Gaz

9. kominy najlepiej bym zrezygnował niestety narzeczona chce mieć kominek i chyba będziemy komin stawiać ,a kominek w nieokreślonej przyszłości jak pozwolą środki.Taki głupii komin to ok 5000 zł trzeba mieć i do tego nie widzi mi się kotłownia w salonie ;-)

Planujemy wybudować energooszczędny dom za rozsądne pieniądze.Myślę że jak przypilnuję "fachowców" to powinno się udać.

Widok na działkę i istniejący budynek.Ma już on dach zdjęcia są z przed kilku lat z czasu remontu dachu i przy okazji spróbuję wkleić zdjęcia zobaczymy co z tego wyjdzie :-)

IMG_0872.jpg

rzut parteru :

przekroj%2520parter%2520-%2520Kopia-page-001.jpg

i poddasza :

przekroj%2520poddasze-HQ.jpg

no i na koniec moja wizualizacja która zrobiłem na szybko w programie Projektant 3d

- ciekawe ile z tego zostanie w wersji finalnej :-)

wersja od drogi :

Przechwytywanie%2520w%2520trybie%2520pe%25C5%2582noekranowym%25202012-05-20%2520113803.jpg

i od strony podwórka brata :

Przechwytywanie%2520w%2520trybie%2520pe%25C5%2582noekranowym%25202012-05-20%2520115031.jpg

Edytowane przez kronos85
nauka wklejania zdjec

Dalej czekamy na Pozwolenie na budowę grrrrrrrrrrrr

Plan na najbliższy tydzień :

- spotkać się z instalatorem PC przebadać go i ewentualnie podpisać umowę na Pompę Ciepła

-złożyć papiery na kredyt ekologiczny do banku BOŚ ( ciekawe co z tego wyjdzie podobno mają bardzo małe odsetki po 5 latach odsetki od kredytu 20.000zł wynoszą 1.782,18zł, po 3 latach 1.081,80zł nie podpisze niczego dopóki nie zobaczę i nie policzę wykazu rat ) :-)

-zdecydować czy brać perlit między pustaki ,a może bloczki keramzytowe na ostatnie warstwy fundamentów

- kupić drzewo na dach, zaimpregnować, poukładać na przekładki niech sobie schnie i czeka na swoją kolej

-myśleć dalej nad oknami - ciężki i długi temat mają być CIEPŁE i dobre

• 2 weeks później...

Porządkowanie ogrodu .Zniknęło kilka krzewów widok przed od północy

widok%2520od%2520strony%2520p%25C3%25B3%25C5%2582nocnej.JPG

i po przecince

widok%2520od%2520strony%2520p%25C3%25B3%25C5%2582nocnej%2520po%2520usuni%25C4%2599ciu%2520krzew%25C3%25B3w.JPG

W sprawach technicznych tj. pozwolenia na budowę dalej jesteśmy w lesie- Ciekawe ile to jeszcze zajmie i czy zdążymy z SSZ przed zimą ale pomalutku małymi kroczkami do przodu.Jabłonkę w tle na razie zostawiłem, bo rodzice liczą że jeszcze uda im się zebrać "żniwki" w tym roku ;-) a ja mam nadzieję że im się NIE uda i budowa ruszy pełna parą ;-))

Edytowane przez kronos85

• 4 weeks później...

Z dziennika zrobił się prawie miesięcznik :-) dawno już nie pisałem, dlatego że mam 2 ważne powody:

-13.06.2012 o 15.25 urodził nam się śliczny SYN 4kg i 61 cm naszego szczęścia. Wywrócił nasze życie do góry nogami i na chwilę zapomnieliśmy kompletnie o budowie i problemach z nią związanych :-) :-) :-) :D:D:D

-19.06.2012r odebrałem pozwolenie na Budowę możemy wreszcie budować(nie sądziłem że to tak szybko pójdzie ).Projektant jednak się postarał i pouzgadniał wszystkie poprawki i uzupełnił błyskawicznie projekt teraz zacznie się prawdziwy młyn.

W międzyczasie kupiłem 550 sztuk cegły za 220 zł - fakt musiałem ręcznie załadować i rozładować ale ok 300zł drogą nie chodzi.W czwartek lub piątek jadę kupić stal zbrojeniową i deski szalunkowe znalazłem używane bo za nowe u nas chcą 550Zł NETTO za m3 - nienormalni jacyś.

Dzisiaj zaczęły się wykopy pod fundamenty jak będę u siebie to wstawię fotorelację

z wykopu wywieźli 15 wywrotek :eek: prawie jak pod basen olimpijski :-) ojciec nadzorował całą operację, ja jestem z małym u narzeczonej

Edytowane przez kronos85