nocny_stroz 20.05.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Witam szanownych forumowiczów, W związku z faktem, że nie mam w kręgu rodziny i znajomych żadnej osoby orjętującej się w temacie pozwolę sobie zwracać się do Was z moimi rozterkami dotyczącymi planowanego remontu. Chciałbym podłączyć do szamba drugą część starego domu z cegły domu (muszę też tam zrobić inne instalacje), rury odpływowe zamierzam kłaść samodzielnie. Mieszkanie to 3 pokoje, rura 110 pod podłogą przy ścianie, podłoga to płyta pilśniowa a pod nią legary/piasek/mała wylewka/ziemia. Pytanie moje jest takie czy do tych rur zakładać peszle przed zamurowaniem (sprzedawca powiedzial, ze nie trzeba), czy rury przytwierdzać zaczepami i mam jeszcze problem bo w przyszłości toaleta też na piętrze pomyślałem więc że dojadę rurą 110 od trójnika już do ściany działowej (ściana kuchnia-salon 31cm a ściana kuchnia łazienka 18cm), wstawię kolanko i korek i zasłonię płytą GK żeby w przyszłości zrobić pion - nie wiem czy takie dojechanie do ściany (jak na rysunku) nie utrudni odpływu bo nie będzie jeszcze odpowietrznika ale pionu w sumie jeszcze na razie nie będę robił więc nie wiem czy jest on już potrzebny... Ogólnie proszę o opinię czy dobrze kombinuję Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.05.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Rur kanalizacyjnych się peszlami nie osłania - to po pierwsze. Zwłaszcza, że peszle stosownych średnic kosztują podobnie jak te rury... Czy przytwierdzać? Na pewno warto mocować pionowe odcinki podejść do umywalek, reszta - wedle uznania. Jeśli instalacja ma być czymś przykryta (warstwy podłogi), coś będzie jej pozycję ustalało - nie trzeba mocować. Jeśli zaś rury mają przechodzić przez jakieś pustki, będą mogły się ruszać, przesuwać - lepiej umocuj. Pion ma być zakończony wentylacją - ona jest NIEZBĘDNA, zwłaszcza jeśli masz szambo. Nie słuchaj nikogo, kto Ci będzie pisał, że możesz tam założyć napowietrzacz. Bo owszem możesz, ale w tym momencie będziesz miał niewentylowaną kanalizację, a to poważny błąd w sztuce. Napowietrzaczem można się ratować na jakimś bocznym odgałęzieniu, ale nie na całości instalacji. Tu - wyprowadź tą rurę ponad dach i zakończ daszkiem. Zrób to, nawet gdybyś w tym celu musiał rurą gdzieś skręcać, bądź wystawiać ją bokiem.A brak i wentylacji i napowietrzacza = "gulgulgul" we wszystkich syfonach po każdym spuszczeniu wody w kiblu i w rezultacie smród z szamba w łazience/kuchni J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts