Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DYMSZA REX- spełnienie marzeń <<<<<<Komentarze>>>>>>

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam.kupowali państwo kominy systemowe cj block??? można wiedzieć jak z jakością???bo właśńie jesteśmy przed decyzją jakie kupić,a od paru osób słyszałem że wszystkie takie same tylko płaci się za firme,a ta firma ma dość dobre ceny,powiedziałbym że nawet najniższe. no i jest dość nowy,więc opinii wielu o nim nie ma w necie!!

Witam

ten system jeśli chodzi o jakość to powiedziałbym, że jest na równi z firmą schiedel, tak samo jest na nie gwarancja, a koszt jak sam Pan zauważył o wiele niższy. Schiedel to po prostu płacenie za firmę. Wyborem sugerowałem się patrząc na sąsiada, też te same kryteria wyboru- jakość OK, cena OK. pozdrawiam serdecznie :) życzę powodzenia :goodnight:

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 3 months później...

Witam sie pieknie w Was :)

Bardzo ladny domek budujecie, bede podgladac.

Ja mam na dachu dachowke ceramiczna angobe ceglasta. Jest juz prawie 10 lat i nie ma na niej najmniejszego sladu mchu. Jestesmy bardzo zadowoleni, Tylko teraz pewnie wybralabym kolor grafitowy. Gust mi sie zmienil :)

A co do slupa, to my mamy 2! I to nie nasze, a sasiada. Nasza linia biegnie pod ziemia! Bede chciala sie ich pozbyc. Najgorsze, ze sa one betonowe z podporami :/

• 2 weeks później...

Witam wszystkich odwiedzających :)

Jeszcze jakieś 2-3 tyg i działeczka będzie wolna od drutów, ogólnie od problemów, bo na dzień dzisiejszy nie było możliwości ruszać dalej z naszą kolizją. Może pokrótce przedstawię naszą historię trzyletniej wędrówki do instytucji jaką jest TAURON...

Otóż jeszcze przed przepisaniem działki jakieś 3 lata temu-wiedzieliśmy, że sytuacja nie będzie prosta, ale nie myśleliśmy, że aż tak:cool:

Oczywiście od początku podtrzymywaliśmy swoje zdanie, że słupy zostały postawione bez naszej wiedzy toteż nie są one nasze tylko energetyki, i wypadało by je postawić tak jak mają iść-czyli wzdłuż drogi. Prosiliśmy o uwolnienie sieci z naszej działki- jest to stara sieć, wkoło wymieniają słupy (nikogo o to nie prosząc) a nam powiedziano: "Jak Wam zależy to sobie na własny koszt musicie przebudować!" :lol2: Po prostu słów brak!!!

Wpierw mieliśmy złożyć wniosek o kolizję na działce rozpatzrenie, dalej coś mało papierków, potem podpisać umowę o przyłącze do sieci (my jaki i kuzyn-sąsiad) żeby mieli pewność, że będziemy odbiorcami. Cały czas od jednego posterunku do drugiego wysyłana, wypełniając setki różnych papierków, pisząc odwołania, prośby, nawet uderzyliśmy o pomoc do posła... ale na nic to wszystko.Po 2 latach spotkań (niema chyba pokoju którego nie odwiedziłam w Tauronie) powiedzieli, że jedyne co mogą zrobić to postawią całkiem nową sieć wzdłuż drogi, a naszym zadaniem będzie tylko likwidacja starej sieci i przepięcie jej na tą nowo wybudowaną. Jakby na to nie patrzyć zrobili nam"dobrze" stawiając tą nową sieć, ale likwidacja i przepięcie starej sieci na nową też nie jest tania... Jest to kwota rzędu ok 4000 tyś zł. To mało nie jest ale jakie jest nasze szczęście jak pomyślimy, że za kilka tyg tych słupów już nie będzie!!! Wszyscy nam powtarzali, że z Tauronem ciężko wygrać, mimo, że musimy wyłożyć nie małe pieniążki będziemy bardzo szczęśliwi, że wkońcu droga do T... się skończy :wave:

Edytowane przez Lusia191

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

Cześć Lusia-jak tam budowa?Ruszyliście już czy czekacie do lipca?

U mnie troszkę ruszyło do przodu a tak to znów będzie postój bo leje cały czas. Na działce i drodze przy działce BAGNO! Dobrze że z drzewem zdążyli przed tymi ulewami bo za nic by teraz nie wjechali tym ciężarem...a jechali ok 100 km... szkoda by było gdyby musieli wracać.

U nas teraz ma wejść cieśla dokończyć dach i pokryć papą ale musimy czekać na pogodę:(

• 3 weeks później...

Witam, Lusia domek zapowiada się pięknie :lol2:

Ja również stoję przed wyborem dachówki, uważam, ze to nie taka prosta sprawa. Bo właściwie od koloru dachówki zależy cała reszta, bo i kolor okien i elewacji w przyszłości. Bardzo podoba mi się dachówka grafitowa, antracytowa... Ewentualnie czekolada. W przypadku pierwszej stawiałabym na okna w kolorze antracytowym i biało-szarą elewację. I dlatego na razie jeżdżę i oglądam pobliskie domy :p

• 4 weeks później...
No daszek za niedługo będzie :) bardzo fajny etap :) kiedy zaczynają?

a czemu wybraliście jednak robena a nie Creatona? cena zaważyła?

Witaj :) miło że zajrzałaś:) tak jak piszesz cena przeważyła:) Creatona z wszystkim wykończeniami, duperelami 1 okno dachowe 1wyłaz wycenili w 1 firmie na 16tys a w drugiej firmie spodobał się nam Roben Monza Plus i tak samo z duperelami ale z 2 oknami wyłazowymi bo zmieniliśmy z 1 na 2 i oknem dachowym 13tys z hakiem także jest różnica i starczy na rynny z Marleya i dobre okucia na 2 kominy:)

Cieśle mają przyjść 2września ale niewiadomo mogą być wcześniej lub pózniej w zależności jak uporają się z wcześniejszymi robotami , wszystko zależy też od pogody:) a więźba ma przyjechać za miesiąc :) zaimpregnowana zanurzeniowo:p:p:p:wiggle::wiggle::wiggle:nie mozemy się już doczekać aż domek dostanie Ubranko:)

Dodam jeszcze że jak na razie :) to dopiero Pierwsza firma na naszej Budowie:)

Edytowane przez Lusia191

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Widzę że więźba przyjechała :D Zastanawialiście się nad prefabrykowaną może? Robiliście sobie porównanie, czy od razu byliście zdecydowani na tradycyjną? :)
z

Oj nie. W ogóle nie było myśli o tym typie więźby. Wolimy bardziej tradycyjne sposoby budowania, tak też było od początku m.in. fundamenty mamy szalowane i zalewane w całości lub wylewając strop monolityczny też nie było mowy o stropie teriva... każdy buduje sobie wedle swojego uznania jak komu wygodniej ;) oczywiście nie mówię, że nowości są złe- ale my od początku stawiamy na tradycyjne metody i tyle :) może temu, że sposoby jak kiedyś budowali są sprawdzone i domy stoją i mają się dobrze;)