Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja podłogi w starym domu

kaandrzej

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam następujące pytanie. Mam stary dom na wsi z pruskiego muru na kamiennej podmurówce z ciosanych kamieni. Podłogi wewnątrz są drewniane. Pod starą drewniana podłogą jest wolna przestrzeń a ponieważ dom jest na niewielkiej skarpie, podmurówka na jednym ze szczytów ma ok półtora metra wysokości. Po ta podłoge człowiek mógłby po usunięciu kamienia podmurówki się wsunąć. Jest tam jakiś bardzo sypki i drobny piasek ale jest go za mało. Fugi pomiędzy kamieniami podmurówki nie są szczelne i stąd można nie wiem jak nagrzać w domu a od podłogi i tak jest zimno bo wiatr pod nią hula.

Słyszałem o metodzie wypełnienia pustej przestrzeni sypkim styropianem. Podobno można pod ciśnieniem "wdmuchnąć" styropian lub jakiś materiał o własnościach izolacyjnych w pustą przestrzeń pod podłogę. Czy jest jakakolwiek metoda aby wykonać taka izolację bez zrywania podłogi gdyż demontaż tych desek uszkodzi je tak, ze staną się nie do użytku. Czy ktoś mógłby mi temat przybliżyć i ewentualnie wskazać firmę która to zrobi? Dom jest na pograniczu województw Zachodniopomorskiego i Wielkopolskiego. Bedę bardzo wdzięczny za wskazówki