abram 28.05.2002 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Czy mógłby się ktoś podzielić informacjami na temat ogrzewania kominkowego? Buduję dom na wsi, parterowy z poddaszem użytkowym o powierzchni około 150m. Czytałem kiedys artykuł w Muratorze na ten temat. Było wiele pozytywnych opinii. Niestety nie znam nikogo, kto miałby takie dominujące ogrzewanie. Chciałbym się posiłkować elektrycznym.Czy muszę mieć obieg wymuszony z turbinką? Jak to jest w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbylek 28.05.2002 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 U mnie kominek znajduje się w centralnym punkcie domu, nad nim zrobiłem komorę z blachy ocynkowanej, z której wentylatorem uruchamianym termostatem rozprowadzam ogrzane powietrze rurami aluminiowymi o średnicy 125mm na piętro. Rury mają wylot pod grzejnikami przy oknach, najdłuższa z nich ma ok. 7 metrów i w takim przypadku wentylator musi być. Kosztował mnie ok. 800 złotych ale uważam to za niezbędny wydatek bo bez niego nie doprowadzisz powietrza pod okna. Poza tym podnosi on zdecydowanie efektywność grzania, w ciągu kilkunastu minut jestem w stanie nagrzać sobie łazienkę przed kąpielą. Jako główne źródło ciepła stanowczo nie polecam. Nawet przy założeniu, że masz paliwo czyli pocięte i wysuszone drzewo. Ja zrezygnowałem po 3 latach. Pierwszy problem, z jakim się zetknąłem to kurz w chałupie powstający przy wybieraniu popiołu. Drugi problem to szybkie wychładzanie się kominka. Wieczorem możesz nagrzać dom do temperatury 25 stopni a rano o ile nie dogrzejesz elektrycznie możesz mieć np. 18 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 29.05.2002 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Zbylek - widziałam specjalne przystawki montowane do odkurzacza, więc problemu z kurzem przy wybieraniu popiołu nie powinno być.Możesz to obejrzeć na stronie firmy JOTUL w akcesoriach.Pozdrawiam Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 29.05.2002 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 słyszałem,że w takim kominku stale sie pali i w zasadzie nie powinno być problemu w różnicy temperatur. Chyba,że wygasło.Boję się samodzielnie wykonac kominek. Tyle się nasłuchałem o przypadkach zaczadzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 01.06.2002 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2002 Może zaproponować nowy artykuł o kominkach w Muratorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 03.06.2002 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 Z ogrzewaniem kominkowym jest jeszcze jeden problem. Trzeba być w domu, żeby działało. Tzn. można wyjść, coś załatwić, do sklepu itp. Nierealne natomiast jest wychodzenie na cały dzień do pracy i bazowanie tylko na grzaniu w kominku, bo po prostu wygasa. Także zimowe wyjazdy mogą okazać się problematyczne ze względu na wychładzanie domu. No i raczej nie utrzymuje się stałej temperatury, dokładaniem drewna steruje się samemu. Te reklamowane dokładanie co osiem godzin w praktyce wygląda tak, że na początku trzeba dużo zapakować (robi się mocno ciepło), a pod koniec jest już właściwie tylko żar. Należy się również liczyć z koniecznością magazynowania drewna (musi być sezonowane), przygotowywania (rąbania, układania) - no chyba, że ktoś kupuje już porąbane i wysezonowane. Nas po paru latach palenia w kominku zaczęła również nużyć sama czynność rozpalania (trzeba wybrać popiół, czasami powalczyć z tym, że się nie chce palić, umyć szybę). Większość innych typów ogrzewania jest jednak mniej pracochłonnych. Osobiście skłaniałabym się do rozwiązania, w którym kominek jest ogrzewaniem wspomagającym (na pewno wychodzi taniej niż elektryczne, poza tym zastępuje telewizor: fotel przed i można się patrzeć i patrzeć..., sama przyjemność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 03.06.2002 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 Dobrym rozwiązanie jest dodanie do instalacji pieca nadmuchowego.Masz jedną instalację i dwa źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 04.06.2002 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 Dziękuję, przeczytałem z uwagą. Teraz już bardziej sceptycznie na to patrzę. Jednak ludzie ze wsi mieli rację pukając się w głowę, gdy mówiłem o kominku jako podstawowym źródle.Natomiast mało wiem o w/w nadmuchu. Czy można go zamontować o istniejącej instalacji kominkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anhalt 05.06.2002 02:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 Istnieją obecnie kominki z płaszczem wodnym, który podłączony jest do instalacji CO nadto dobrze dobrany wkład kominkowy i można grzać tylko kominkiem - trochę taka instalacja kosztuje - włoska lub polska.Oczywiście dodatkowo podłąćzony jest nadmuch - działa fantastycznie! [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Anhalt dnia 2002-06-05 04:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 05.06.2002 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 Jutro w czwartek o 17.00 w salonie Muratora będzie to temat przewdni. Tak się składa, że jadę do Warszawy i przy okazji wpadnę do Salonu. Tak więc podzielę się z wami spostrzeżeniami w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 05.06.2002 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 U mnie od razu kładzione będą kanały z dostarczaniem ciepła z kominka i z pieca nadmuchowego. Najlepiej jak kominek jest blisko pieca. Abram - jak masz miejsce blisko kominka na piec to nie powinno być większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 05.06.2002 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 niestety Sebo. Mój kominek musi znajdować sie w centralnym punkcie w salonie. Juz coraz mniej chętnie patrzę na to rozwiązanie.Boje sie ,że to jednak jest zły pomysł. Chyba jednak bedę robił olejowe.Ty;lko nie wiem kiedy. Brak kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 05.06.2002 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 kodi_gdynia wielkie dzięki. Chętnie usłysze cos z pierwszej ręki.W tajemnicy powiem,że do gdyni mam bardzo blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 05.06.2002 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 sebo - a jak to jest z tym piecem nadmuchowym. Czy to jest potężna machina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 06.06.2002 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 Sam piec nie różni się wymiarami od innych pieców (np. 752x432x 921)Jednak z pieca wychodzą duże kanały, które potrzebują trochę miejsca.Abram - jak będzie następne spotkanie grupy TRÓJMIASTO przyjedź to pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 06.06.2002 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 nigdy nie byłem na takim spotkaniu - może się skuszę?DZIĘKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 10.06.2002 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 szkoda,że nie nie ma więcaj informacji.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 19.06.2002 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Szkoda,że nie ciągnięcie tego wątku.Nie było mnie tydzień , a tu żadnej dodatkowej informacji.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 19.06.2002 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 kodi_gdynia, jak tam spotkanie w Muratorze ? Zreferujesz coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 21.06.2002 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Niestety Maco - codi_gdynia jest chyba zajęty czymś innym, ale jak mu o tym przypomnimy , to może...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts