Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubość warstwy wykończeniowej

Recommended Posts

Mam zamontowane rolety nad oknem w scianie 36 cm. Z tego względu skrzynki od zewnatrz cofnięte są w stosunku do muru o 10 cm.

Zamierzam uzupełnić tą różnicę styropianem o gr. 10 cm, poprzez przyklejenie klejem do styropianu PU.

Na to siatka i klej. Na to będzie kolejne ocieplenie - przy ocieplaniu całego budynku.

Mam pytanie: ile mm/cm należy założyć na wykończenie tego styropianu od dołu/spodu tzn nad oknem, tak aby te wklejone 10 cm pasowało później z ociepleniem całego budynku i tynkiem?

Skrzynki rolet maja wysokość 21 cm.

Musisz rozróżnić dwa rodzaje tynku:

1. Zwykły cem - wap narzucany na ścianę, i tu zgodzę się te 2 cm musi być, może nawet deczko więcej...

2. Tynk zewnętrzny elewacyjny [nie wnikam jaki mineralny silikonowy etc] - tu jego grubość warunkuje ziarno - i zwykle jest do 2 z rzadka 3 mm, co oznacza, że jego grubość będzie miała te 3 mm mniej więcej. Jest on ten zewnętrzny ten ładny kolorowy zacierany i w ogóle.

Na styropian idzie zwykle klej i taki tynk, jak sama nazwa wskazuje cienkowarstwowy...

Z tynków ozdobnych - dawno temu były jeszcze średnio i gruboziarniste [odpowiednio do 5 i 10 mm] ale je się rzadko spotyka - tragiczna wydajność.

Ty musisz się zdecydować co chcesz i o jaki pytasz.

Muszę uzupełnić ścianę zewnętrzną przy skrzynkach rolet. Do zlicowania z płaszczyzna ściany potrzebuje 10 cm, akurat mam taki styropian, który pozostał mi z ocieplania podłogi.

Chciałbym dobrze przyciąć ten wklejany styropian aby później przy ocieplaniu i tynkowaniu budynku (wykonywaniu elewacji) nie było problemu i nie trzeba było go docinać.

Ile mm/cm pozostawić od dołu na takie wykończenie?

• 1 year później...