ekmir 21.05.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Mam zamontowane rolety nad oknem w scianie 36 cm. Z tego względu skrzynki od zewnatrz cofnięte są w stosunku do muru o 10 cm.Zamierzam uzupełnić tą różnicę styropianem o gr. 10 cm, poprzez przyklejenie klejem do styropianu PU.Na to siatka i klej. Na to będzie kolejne ocieplenie - przy ocieplaniu całego budynku. Mam pytanie: ile mm/cm należy założyć na wykończenie tego styropianu od dołu/spodu tzn nad oknem, tak aby te wklejone 10 cm pasowało później z ociepleniem całego budynku i tynkiem?Skrzynki rolet maja wysokość 21 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 22.05.2012 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 W necie znalazłem:http://www.dom.pl/wp-content/plugins/as-pdf/generate.php?post=15919Z tego wynika, że należy zakładać grubość warstwy tynku/wykończenia na styropianie od 1,5 do 2 cm. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.05.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Tynk o grubości 20 mm - 2 cm? To chyba cyklina gdzie ziarno jest do 10 mm... bo zwykłe cienkowarstwowe liczy się w mm... Weź zwykłą linijkę i zobacz ile to jest 2 cm. Ale nie podejrzewam byś planował cyklinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 23.05.2012 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Wiem ile to jest 2 cm. Czytałeś: http://www.dom.pl/wp-content/plugins...php?post=15919 Jeśli wiesz jaką powinno przyjąć się grubość tynku to ją podaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.05.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Musisz rozróżnić dwa rodzaje tynku:1. Zwykły cem - wap narzucany na ścianę, i tu zgodzę się te 2 cm musi być, może nawet deczko więcej...2. Tynk zewnętrzny elewacyjny [nie wnikam jaki mineralny silikonowy etc] - tu jego grubość warunkuje ziarno - i zwykle jest do 2 z rzadka 3 mm, co oznacza, że jego grubość będzie miała te 3 mm mniej więcej. Jest on ten zewnętrzny ten ładny kolorowy zacierany i w ogóle.Na styropian idzie zwykle klej i taki tynk, jak sama nazwa wskazuje cienkowarstwowy...Z tynków ozdobnych - dawno temu były jeszcze średnio i gruboziarniste [odpowiednio do 5 i 10 mm] ale je się rzadko spotyka - tragiczna wydajność.Ty musisz się zdecydować co chcesz i o jaki pytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 24.05.2012 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Muszę uzupełnić ścianę zewnętrzną przy skrzynkach rolet. Do zlicowania z płaszczyzna ściany potrzebuje 10 cm, akurat mam taki styropian, który pozostał mi z ocieplania podłogi.Chciałbym dobrze przyciąć ten wklejany styropian aby później przy ocieplaniu i tynkowaniu budynku (wykonywaniu elewacji) nie było problemu i nie trzeba było go docinać.Ile mm/cm pozostawić od dołu na takie wykończenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 25.05.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 PonawiamIle mm/cm pozostawić od dołu na takie wykończenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 26.05.2012 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Nikt tego nie robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 15.07.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Wygląda na to, że nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts