maq73 27.05.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) Poczytałem, przyswoiłem i będą zmiany Dzięki Adam za naprowadzenie, w tym zalewie tematów na forum trudno jest wyłuskać te coś warte. A czytać wszystkiego niestety nie mam czasu. A więc będą na chudziaku 2 warstwy papy, pierwsza będzie założona na fundamenty i na to 2 warstwy bloczków keramzytowych i właściwa ściana z silki, druga warstwa będzie wywinięta na ściany. Na to perlit z gipsem albo cementem, kratownica i wylewka z podłogówką. Strop drewniany to legary, na to ozdobne deski (legary i deski będą widoczne w pokojach), na deski folia na nią perlitobeton 10cm i 30 - 40 cm luzem wysypanego perlitu lub sproszkowany PUR. Mam jednak problem jak ocieplić część dachu nad salonem tam ma być otwarta przestrzeń do wysokości jętek i tu nie bardzo mam pomysł jak to ocieplić i nie spie... Poza tym jak technicznie rozwiązać ocieplenie wewnętrznej ściany szczytowej i jej połączenie z częścią poddasza nieużytkowego. Moją kotłownią będzie pieco-kominek szamotowy zrobiony "tymi rencami" - zajmuję się zawodowo wykończeniówką, glazura, sucha zabudowa, gładzie itp. mam nawet na koncie paręnaście zabudów wkładów kominkowych i parę kominków otwartych, więc chyba sobie poradzę Do tego grzałka w buforze i potem może kiedyś piec na drewno ale to pokaże czas. Edytowane 27 Maja 2012 przez maq73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafe 30.05.2012 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Dom należy zacząć budować od sporej i sprawnej kotłowni.Dopiero jak zaprojektujemy sobie tę kotłownię i odpowiednie dla niej zaplecze - można ją "obudować" salonami... adam thx za zrozumienie, mam też dokładnie wymierzoną kotłownie i troszkę powiększona o część schowka kuchennego (ściankę działową od schowka postawie jak zakończę kotłownie), na rysunku powstawiałem gdzie będzie na 95% instalacja PC, zawory, zbiorniki wyrównawcze, reku, instalacja elektryczna itp. dostałem ładną rozpiskę i szczegółową od producenta PC. Dla mnie to serce domu faktycznie niedoceniane. Rozpocząłem jeszcze temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204127-Temat-wy%C5%82%C4%85cznie-dotycz%C4%85cy-zasobnik%C3%B3w-do-C.W.U-i-CO-do-PC&p=5397651#post5397651 gdyż zależy mi dobraniu i ustaleni z jakich elementów włącznie z wymiarami ile zajmie mi miejsca. Mając czas tzw. za pięć 12 mogę jeszcze dokładnie dobrać i dokupić poszczególne elementy systemu. Jak budowa zaraz ruszy to nie będę miał tyle czasu aby zasiąść przed komputerem i dużo spraw będzie załatwiane na huraaaaaa czyli do sklepu kupić to i tamto wszystko z terminem na wczoraj, co odbić się może gorszymi rozwiązaniami i większym uszczerbkiem a nawet drenażem portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 31.05.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Też się nad tym zastanawiałem. W pierwszym domu w którym mieszkałem - był b. stary ~150 letni parer podłoga drewniana na legarach, legary na 0,5 m warstwie piasku rzecznego - dosłownie pył. Podłoga od spodu wentylowana, oczywiscie zimą otwory wentylacyjne uszczelniało się, tak samo jak na nieużytkowym strychu. Sciany wybudowane z cegły w układzie: tynk wewnętrzny - mur - pustka - mur - pustka - mur- tynk zewnętrzny. Było ciepło, w porównaniu z "kostkami" sąsiadów zużywaliśmy mało węgla, nie było grzyba i wilgoci. Czasem tak sobie myślę o tej wentylacji ocieplenia pod podłogą ... Czy nie należy więc pomyśleć o współpracy podłogi z jej ociepleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts