Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop lanu - grubość

Recommended Posts

Witam

Ma pytanie do wszystkich którzy mieli strop lany - jaką grubość mieliście stropu bo mój architekt proponuje 15 cm a murarz 12cm i co wy na to?? Niby im grubszy tym lepszy ale i cięższy i teraz nie wiem który będzie lepszy

Zgodnie z projektem, a temu murarzowi należy pokazać wyjście z budowy. Chyba , że to jakiś konstruktor sobie dorabia na boku i przeliczył ten strop np na bilecie autobusowym w czasie przerwy na papierosa

Witam

Ma pytanie do wszystkich którzy mieli strop lany - jaką grubość mieliście stropu bo mój architekt proponuje 15 cm a murarz 12cm i co wy na to?? Niby im grubszy tym lepszy ale i cięższy i teraz nie wiem który będzie lepszy

Murarz (czytaj cieśla bo murarze stropów nie szalują) nie jest od decydowania od grubości stropów. Architek jako główny projektant wskazuje w projekcie (opierając się na wyliczeniach inżyniera konstruktora). Zby cienki strop to oprócz różnych zagrożeń awaryjnych w skrajnych przypadkach powoduje również powstawanie nieprzyjemnych drgań i ponadprzeciętnych ugięć.

Grubość stropu zależy przede wszystkim od rozpiętości między ścianami. Nikt ci nie powie jaki ma być u Ciebie, bo niby na jakiej podstawie.

u mnie nad salonem 5x8m strop ma grubość 18cm. Uważam że za gruby, ale taki był w projekcie, więc tak zostało.

Nad piętrem był zaplanowany również 18cm, ale za radą kierownika budowy zmniejszyłem do 15cm (nad piętrem będzie nieużytkowy strych)

pzdr

homecactus bardzo gruby strop jak na taka rozpietość, ale mimo wszystko zawsze trzeba trzymac się projektu a ewentulane zmiany musi dokonywac osoba upoważniona do tego.

U mnie dla nieco mniejszej rozpietości (4,5x7) był wykonany 14 cm. Jest bardzo sztywny, nie ugina się i nie dudni w przeciwienstwie np do stropu u szwagra.

Nie będę opisywał szczegolow ale są tam belki lane a pomiędzy nimi ciensza płyta a wypełnieniem są cegły dziurawki- strop dudni i zawsze mam wrazenie ze z nim cos jest nie tak- został wykonany tak jak murarze od zawsze robili i nie ma nic wspolnego z projektem (w projekcie była lana płyta).

15 cm jest na granicy, wszystko poniżej 15 będzie powodować nadmierne ugięcia.

Dwie rzeczy mnie zastanawiają:

-po co inwestorzy zamawiają projekt u uprawnionych projektantów, skoro później wspólnie z "murarzem" go zmieniają

-jaki sens ma oszczędność kilku kubików betonu w stosunku do późniejszych kosztów związanych z nadmiernymi ugięciami, zarysowaniem. Później jest lament, że komuś pękają ścianki działowa, albo podłoga na piętrze straciła poziom.