evol1 21.05.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Witam Ma pytanie do wszystkich którzy mieli strop lany - jaką grubość mieliście stropu bo mój architekt proponuje 15 cm a murarz 12cm i co wy na to?? Niby im grubszy tym lepszy ale i cięższy i teraz nie wiem który będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.05.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 tak z ciekawości - czy projekt "architekta" jest już zatwierdzony pozwoleniem na budowę czy występuje tzw. kierownik budowy ? czyewentualnie tzw. "murarz" współpracuje z tzw. "architektem?" przy projektowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 21.05.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Witam Ma pytanie do wszystkich którzy mieli strop lany - jaką grubość mieliście stropu bo mój architekt proponuje 15 cm a murarz 12cm i co wy na to?? Niby im grubszy tym lepszy ale i cięższy i teraz nie wiem który będzie lepszy Zgodnie z projektem, a temu murarzowi należy pokazać wyjście z budowy. Chyba , że to jakiś konstruktor sobie dorabia na boku i przeliczył ten strop np na bilecie autobusowym w czasie przerwy na papierosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.05.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 przeliczył go na trampolinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid2304 21.05.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 architekt proponuje 15 cm a murarz 12cm i co wy na to?? Sam sobie odpowiedz na to pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.05.2012 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Witam Ma pytanie do wszystkich którzy mieli strop lany - jaką grubość mieliście stropu bo mój architekt proponuje 15 cm a murarz 12cm i co wy na to?? Niby im grubszy tym lepszy ale i cięższy i teraz nie wiem który będzie lepszy Murarz (czytaj cieśla bo murarze stropów nie szalują) nie jest od decydowania od grubości stropów. Architek jako główny projektant wskazuje w projekcie (opierając się na wyliczeniach inżyniera konstruktora). Zby cienki strop to oprócz różnych zagrożeń awaryjnych w skrajnych przypadkach powoduje również powstawanie nieprzyjemnych drgań i ponadprzeciętnych ugięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 22.05.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Grubość stropu zależy przede wszystkim od rozpiętości między ścianami. Nikt ci nie powie jaki ma być u Ciebie, bo niby na jakiej podstawie. u mnie nad salonem 5x8m strop ma grubość 18cm. Uważam że za gruby, ale taki był w projekcie, więc tak zostało. Nad piętrem był zaplanowany również 18cm, ale za radą kierownika budowy zmniejszyłem do 15cm (nad piętrem będzie nieużytkowy strych) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 22.05.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 homecactus bardzo gruby strop jak na taka rozpietość, ale mimo wszystko zawsze trzeba trzymac się projektu a ewentulane zmiany musi dokonywac osoba upoważniona do tego. U mnie dla nieco mniejszej rozpietości (4,5x7) był wykonany 14 cm. Jest bardzo sztywny, nie ugina się i nie dudni w przeciwienstwie np do stropu u szwagra.Nie będę opisywał szczegolow ale są tam belki lane a pomiędzy nimi ciensza płyta a wypełnieniem są cegły dziurawki- strop dudni i zawsze mam wrazenie ze z nim cos jest nie tak- został wykonany tak jak murarze od zawsze robili i nie ma nic wspolnego z projektem (w projekcie była lana płyta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 22.05.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) . Edytowane 22 Maja 2012 przez danielw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 22.05.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 U nas jest 12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 22.05.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 najwiekszym pomieszczeniem jest salon o wymiarach 5x6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.05.2012 03:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 najwiekszym pomieszczeniem jest salon o wymiarach 5x6m 15 cm jest na granicy, wszystko poniżej 15 będzie powodować nadmierne ugięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 23.05.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 15 cm jest na granicy, wszystko poniżej 15 będzie powodować nadmierne ugięcia. Dwie rzeczy mnie zastanawiają: -po co inwestorzy zamawiają projekt u uprawnionych projektantów, skoro później wspólnie z "murarzem" go zmieniają -jaki sens ma oszczędność kilku kubików betonu w stosunku do późniejszych kosztów związanych z nadmiernymi ugięciami, zarysowaniem. Później jest lament, że komuś pękają ścianki działowa, albo podłoga na piętrze straciła poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik_01 25.05.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 15 cm to minimum, nie kombinuj z murarzem, takie oszczędności zawsze potem bokiem wychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts