Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie czoła tarasu

Recommended Posts

Witam,

Na tarasie będę układał piaskowiec, ale mam kilka pytań:

1) czy pod tarasem (w warstwie podbudowy) można ułożyć dreny? Jeżeli tak to czy też trzeba używać otoczaków czy można je śmiało ułożyć w kruszcu?

2) izolacja pionowa jest wykonana z masy bitumiczna i styroduru, czy dać dodatkowo folię?

3) Jak zabezpieczyć czoło tarasu?

Chciałbym aby taras schodził się z ogródkiem "bezstopniowo".

4) taras ma wymiary 2x5, z czego podłoże, kruszec frakcji 30-60 i piach / grys na podsypkę, a może sam piach? głębokość ok 45cm (ziemia rodzima mało przepuszczalna).

pozdrawiam

Szczepan

Edytowane przez domsz

Piaskowiec będzie wciągał brudy. Był tu taki post załamanej kobiety.

Dreny obsypuje się kamieniami, żeby za szybko nie zamuliły się.

Mur smarujemy zwykle dysperbitem.

Brzeg robimy np. rządkiem kostki 8x11 lub krawężnikiem łupanym granitowym. W najgorszym razie betonowym.

Im solidniejsza podbudowa tym mniej pofaluje taras.

Witaj,

dzięki za odpowiedź, prawie już wszystko jest dla mnie jasne.

Nadal mnie zastanawia jak postąpić z drenami. Czy jak podbudowa jest z tłucznia to trzeba jeszcze dawać otoczaki?

Rozumiem, że najpierw zagęścić a potem położyć dreny?

Czego użyć do zagęszczenia, czy ręczny ubijak wystarczy czy są jakieś małe, elektryczne ubijaki.

Jak zabezpieczyć ujście z rynny do instalacji deszczowej, czy po prostu tam gdzie rynna nie ubijać?

Warstwa podbudowy będzie ok 50 cm, dać tłuczeń 30-60 czy może być 0-30, na podsypkę grys 2-4 czy może być piach?

pozdrawiam