Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama uchylna Hormann z OBI - 700 zł

Recommended Posts

Dzisiaj odwiedziłem OBI. W ofercie mają bramę uchylną Hormanna w cenie 700 zł. Czy macie jakąś opinie na temat tych bram? Potrzebuje do garażu osiedlowego więc ocieplana nie musi być dlatego myślę, że w zupełności wystarczy. Do domu takiej bym nie zakupił ale do garażu osiedlowego myślę, że będzie ok? ale może jestem w błędzie ?

Do tego jakiś napęd dobrej jakości co myślicie o takim rozwiązaniu?

Ze starej gazeyki znalazłem to jest coś takiego:

http://up.programosy.pl/foto/2as.png

W LEROY ta sama 640 zł

Edytowane przez MateuszMateusz
W LEROY ta sama 640 zł

Tania brama mimo że od Hormann'a nie będzie zrobiona z "cudnych" komponentów. Ogólnie profile stalowe cienkie z minimalną ilością ocynku, a farba nie wiele różni się od zwykłej farby podkładowej. Ale do garażu osiedlowego się nada, jeśli nie będzie Cie razić jej wygląd po roku od zamontowania.

Co do napędu to nie kupuj tanich marketowych napędów (to lipna chińszczyzna). Kup np. BYOU JUMP - dobry napęd, tani i łatwy w montażu.

Dzięki Brass, co do napędu to nawet przez myśl mi nie przeszło żeby kupować z marketu napęd. Jednak na razie chciałbym się skupić na bramie.

Czym się różni ta z marketu od standardowej Hormanna ? Gdzie jest ta przepaść w jakości i wykonaniu bo gdzieś to musi być niewątpliwie. Jakby ktoś mógł wyjaśnić pokrótce to byłoby super. Dzięki.

Witam

Dzięki Brass, co do napędu to nawet przez myśl mi nie przeszło żeby kupować z marketu napęd. Jednak na razie chciałbym się skupić na bramie.

Czym się różni ta z marketu od standardowej Hormanna ? Gdzie jest ta przepaść w jakości i wykonaniu bo gdzieś to musi być niewątpliwie. Jakby ktoś mógł wyjaśnić pokrótce to byłoby super. Dzięki.

tak jak już pisał Brass jakość i rodzaj materiałów, grubość stali zarówno na poszyciu jak i kształtownikach, powłoka antykorozyjna oraz lakiernicza, jakość sprężyn itp itd.

Pozdrawiam

aaaaa LOGO będziesz miał chyba :)

Z tą jakością to nie tak do końca w w przypadku blaszanki .Tutaj już nie ma takiej przepaści w jakości jak w przypadku segmentówek a to dlatego że ecostar kosztuje 700zł a hormann 980zł .Powierzchnie czyli blacha zewnętrzna w obu przypadkach to to samo różnią się jedynie lekko konstrukcyjnie co nie wpływa na działanie bramy .Obie zgniją po 10 latach i działają tak samo dupiato :)

Jakość blach na tych bramach jest zapewne taka sama, żadna firma produkująca bramy nie produkuje blach tylko zamawia je u producenta, jak ci się ta brama podoba to ją bierz. Znajomy w garażu ma taką zwykłą bramę już od kilkunastu lat o dziwo mu nie zgniła i nie musiał jej jeszcze malować choć brama nie jest firmowa.

Wcześniej stawiałem na segmentową, ale wydaje mi się, że nie warto wydawać tyle pieniędzy do garażu osiedlowego. Tym bardziej, że w segmentówce nadproża trzeba 30cm, a w uchylnej 10cm. Co myślicie o moich wnioskach? może jestem w błędzie?

wniosek o tym że nie warto jest trafiony ale z wymaganiami nadproża już nie:)

Jeszcze biorę pod uwagę bramę uchylną od Hormanna od przedstawiciela. Czy wiecie skąd mogę jakiś cennik/ofertę takiej bramy zdobyć ewentualnie może ktoś z Was zna orientacyjną cenę? Ktoś wyżej napisał że blisko 1000 zł. Zadzwoniłem do przedstawiciela w mieście (niestety sklep już zamknięty i tylko rozmowa tel.) ale powiedział, że brama uchylna hormanna 1500 zł + napęd hormanna 950 zł niestety nie zapytałem o dokładny model tej bramy i pilota.

Witam, decyzja podjęta zakup będzie bramy uchylnej marketowej. Teraz tylko pozostaje dobór napędy - interesuje mnie coś dobrego, ale to już w nowym temacie, żeby było przejrzyście i szybko odszukiwane przez użytkowników z google i forum...

LINK:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204276-Nap%C4%99d-automat-do-bramy-uchylnej-ECO-STAR-HORMANN&p=5404835#post5404835

Dziękuje za pomoc w temacie i proszę o pomoc w doborze napędu...