remontkamienicy 22.05.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Witam, zabieram się do remontu kolejnego pomieszczenia w starej kamienicy. Największym problemem jest tam krzywa podłoga, która opada w jednym kierunku. Dodam, że pomieszczenie znajduje się na piętrze. na podłodze ułożone są deski sosnowe. Różnica poziomów wynosi ok. 5-6 cm. Moje pytanie jest następujące, czy można zastosować bezpośrednio na deski podłogowe wylewki np. z betonu perlitowego, oczywiście przy zastosowaniu folii i zbrojenia np. włóknami. Grubość wylewki wynosiła by od 3-8 cm. Gdyby wykonać ją na klepisku po ściągnięciu podłogi grubość wzrosła by o ok. 3 cm.Podłoga ma być wykończona panelami. Drugie pytanie to gdzie można kupić beton perlitowy. Jeśli mój pomysł uważacie za kiepski. proszę o podsunięcie innego rozwiązania. Nie ukrywam że zależy mi na niskich kosztach. Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość bo to moja pierwsza wizyta i wpis na tym forum. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.05.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Witam, zabieram się do remontu kolejnego pomieszczenia w starej kamienicy. Największym problemem jest tam krzywa podłoga, która opada w jednym kierunku. Dodam, że pomieszczenie znajduje się na piętrze. na podłodze ułożone są deski sosnowe. Różnica poziomów wynosi ok. 5-6 cm. Moje pytanie jest następujące, czy można zastosować bezpośrednio na deski podłogowe wylewki np. z betonu perlitowego, oczywiście przy zastosowaniu folii i zbrojenia np. włóknami. Grubość wylewki wynosiła by od 3-8 cm. Gdyby wykonać ją na klepisku po ściągnięciu podłogi grubość wzrosła by o ok. 3 cm. Podłoga ma być wykończona panelami. Drugie pytanie to gdzie można kupić beton perlitowy. Jeśli mój pomysł uważacie za kiepski. proszę o podsunięcie innego rozwiązania. Nie ukrywam że zależy mi na niskich kosztach. Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość bo to moja pierwsza wizyta i wpis na tym forum. Michał w Twoim przypadku ułożyłbym na keramzycie 5mm płyty OSB z piórem i wpustem. Pióro wpust klejony klejem D3. Na to panele. Takie podłogi budowałem w Monachium w butikach, gdzie jest ruch zdecydowanie większy niż w Twoim domu. Deski należy podobijać lub dodatkowo podokręcać między śladami po gwoździach. Na to rozłożyć folię 0,4mm. Wywinąć na ściany i przykleić aby nie opadała. W progu przybić próg tak aby keramzyt nie wysuwał się spod płyt. Następnie wysypać na najbardziej opadniętym fragmencie keramzyt na wysokość śladu (ołówka) na ścianie. W ten sp[osób przygotować cały rząd przy ścianie. Przyciąć jedną płytę na pół i zacżąć układać. Najpierw smarujesz klejem pióra (klej nie może być szybkoschnący) i kładziesz połówkę płyty cięciem do ściany. Do czoła tej ułożonej płyty dostawiasz następną całą . WAŻNE: Pamiętaj układasz płyty napisami do góry. Potrzebna poziomica. Zawsze możesz pod płyty podsypać albo ująć keramzytu. Płyty OSB 18mm lub 20mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontkamienicy 22.05.2012 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Czyli rozumiem, że podkład z płyty osb-3 ma być pływający? A co z folią, jak się domyślam powinna być paroprzepuszczalna, czy nie koniecznie. Dzięki za odpowiedź i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 24.05.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Współczuję nawału pracy Też myślałam, ze będę musiała kłaść płyty OSB na stare deski, ale wystarczyło tylko poprawić legary, poprzybijać deski porządnie i skończyło się na samej piance. W zwiazKu z tym nie musiałam też stosować zadnej folii. Mimo wszystko kamienice mają niesamowity klimat. Jak duże masz mieszkanie? SKończyłes juz remont jakiegoś pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontkamienicy 30.05.2012 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Tak, 3 pomieszczenia ma zrobione, teraz kolej na łazienka i kuchnie z jadalnią. Razem ok 75 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 31.05.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 A masz sztukaterię na sufitach? Bo ja bym chciała mieć mieszkanie w kamienicy kiedys, z takimi pięknymi zdobionymi sufitami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts