marysia550 22.05.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Mieszkanie jest mojej mamy i jej męża, dom ma być mój i męża.Znalazł się "klient" na mieszkanie. Wartość ustalamy na 170 tys. Klient da teraz 20 tys. i moja mama podpisze umowę przedwstępną ( ? chyba tak to trzeba zrobić) sprzedaży mieszkania. Mama wpłaci mi na konto te pieniążki jako darowiznę, ja je dam wykonawcy ( na podstawie umowy cywilno-prawnej o budowę domu, jako zaliczkę). Ja sobie mieszkam w mieszkaniu do września, wykonawca stawia mi do tego czasu dom w stanie deweloperskim, klient płaci mojej mamie we wrześniu 150 tys, mama daruje znów mi pieniążki, a ja wpłacam je wykonawcy.Jak to zrobić by wszystkie strony były zabezpieczone? Aby nie płacić podatku? Da sie to wszystko zawrzeć w akcie notarialnym? Może w dwóch aktach? A może jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 28.05.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 nie jestem specem = wiadomosci do sprawdzeniaod sprzedazy mieszkania jest podatek do zaplacenia. stare ustawy byly chyba od 10%, do obecnie 19%.mozna go nie placic>> ulgi mieszkaniowe, jezeli pieniazki ze sprzedazy sa wydawane na kolejne cele budowlano/mieszkaniowe. najblizsi krewni powinni byc zwolnieni z podatku od darowizn, a wiec... najlepiej jakby Twoja mama wpierw dala Tobie mieszkanie (mając jego 100% bo piszesz mama + jej maz, nie mama i tata - zakladam ze to ojczym - uwaga na prawa spadkowe). Ty je sprzedajesz, A potem pieniążki używasz na budowę domu. Inaczej ktos bedzie musial odprowadzic podatek od sprzedazy, bo Twoja mama nie użyje tych pieniędzy na swoje cele budowlane. u notariusza chyba umowa przedwstepna teraz, z warunkami i terminami dot. umowy docelowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Podatek dochodowy od sprzedaży mieszkania, występuje (nalicza się) wtedy i tylko wtedy, kiedy od nabycia nieruchomości do jej zbycia (sprzedaży) minęło mniej niż 5 lat, licząc od stycznia roku następnego od nabycia mieszkania. W okolicach lat 2008 była ulga meldunkowa. Bezproblemowa jest tylko darowizna gotówkowa – w tzw. „0” grupie podatkowej nie występuje podatek od darowizny. Jeśli podaruje się mieszkanie a obdarowany je sprzeda, mieszkania przed upływem 5 lat, trzeba się rozliczyć z US z tzw. ulgi mieszkaniowej, albo zapłacić 19% od kwoty uzyskanej ze sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts