Darix 22.05.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Posiadam starą ławkę ogrodową (takie jak za komuny stały w parkach). Jest strasznie zaniedbana i chciałbym ją odnowić. Czy ktoś się na tym trochę zna i powie co należy zrobić, co w jakiej kolejności nakładać itp.? Ławka była malowana jakąś farbą, ale teraz większość farby odpadła i drewno jest już bardzo słabej jakości (szare i ze szparami). Mam już szczotkę drucianą i papier ścierny (60 i 150), więc jakoś to oczyszczę, ale z tym co nałożyć to już ciężej. Z tego co wyczytałem, to chyba powinien być to jakiś olej do drewna, ale czy to można potem wymalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 22.05.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 albo olej albo malowanie - wybor nalezy do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darix 22.05.2012 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 No tak, ale czy taka farbe mozna tak odrazu na mocno zniszczone drewno? Czy to jakaś zwykła farba do drewna?Z tego co widziałem to te różne impregnaty i oleje wymagaja kilkukrotnego nakładania i czasem szlifowania, wiec pomalowanie farbą wydaje się prostszym rozwiazaniem ale czy mi nie odpadnie ta farba za rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.05.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Żaden olej, olej można położyć na czyste, gołe drewno, nie na takie, które było wielokrotnie malowane. Oczywiście możesz się bawić w usuwanie starych powłok (opalarka), szlifowanie i tak dalej, ale jeśli drewno jest w takim stanie, jak piszesz, to czy warto? Napierdzielisz się, naszarpiesz a za rok wygląd tej ławki i tak będzie taki jak teraz. A nowe deski do takiej ławki kupisz w każdej stolarni, majątku na nie nie wydasz, a będziesz miał ławkę jak nową. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KajetanKajtek 23.05.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 tez uwazam , ze nie ma sensu bawic sie i dłubać, szlifować. Zdrap, zedrzyj stra farbe i pomaluj nowa. Będzie dobrze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrobtosama 23.05.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Ostatnio stalam sie maniaczka renowacji. Cieszy mnie przywracanie swietnosci przedmiotom nadgryzionych zebem czasu. Nie wiem tylko, czy daje technicznie dobra rade namawiajac do zagruntowania drewna po uprzednim zdarciu starej farby i zaszpachlowaniu co wiekszych ubytkow. Potem pomalowac farba olejna i .... cieszyc sie, ze cos starego i zniszczonego uchronilo sie od wyrzucenia. A co bedzie w przyszlym roku to sie dzisiaj nie martwic.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniuś1719505777 24.05.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 tak jak koleżanka która napisała post wyżej można zedrzeć starą farbę (opalanie, szczotka, szlifowani), zagruntowć, następnie pouzupełniać szpary szpachlówką do drewna np. tytan, a potem pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darix 24.05.2012 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 , zagruntowć Tylko czym zagruntować? Środków tony, a ja zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 25.05.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Tylko czym zagruntować? Środków tony, a ja zielony Zależy czym chcesz malować. Pod farbę olejną możesz dać np. pokost, jeśli chcesz użyć np "lakieru jachtowego" to powinieneś użyć gruntu pod poliuretan itd itd. W każdym sklepie z farbami sprzedawca zaproponuje Ci kilka pasujących do siebie zestawów farba + grunt. Ogólnie skłaniał bym się ku temu co wyżej napisał Jarek.P. Albo oskrobać z grubsza i pomalować bez specjalnego pietyzmu, licząc się z wymianą desek w nieodległej przyszłości, albo od razu zrobić porządnie czyli wymienić drewno. Koszt wielki nie będzie, a roboty na pewno mniej niż dokładne usunięcie starych pokładów farb, szpachlowanie i szlifowanie. Tym bardziej że żeby zrobić to dokładnie i tak trzeba ławkę rozmontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 20.07.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Do zdejmowania starych powłok są jeszcze jakieś preparaty chemiczne - ciecze którymi się smaruje i farba schodzi, ale sam nie stosowałem więc nic polecić nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 19.10.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Jeśli uda się Panu oczyścić ławkę do surowego, ładnie wyglądającego drewna, to proponuję zastosowanie wyrobów z linii zielonej marki Vidaron. Preparaty należy aplikować w następującej kolejności: najpierw Impregnat Ochronno-Dekoracyjny w wersji bezbarwnej http://www.vidaron.pl/pages/97 następnie Impregnat Ochronno-Dekoracyjny w wersji kolor lub też pozostałe rozwiązania Vidaron: Lazurę Pro Ochronno-Dekoracyjną http://www.vidaron.pl/pages/637 bądź Lakierobejcę Ochronno-Dekoracyjną http://www.vidaron.pl/pages/122 W przypadku kłopotów z uzyskaniem ładnego wyglądu drewna proponuję wykorzystać Impregnat Ochronno-Dekoracyjny w wersji bezbarwnej, a następnie pokryć go za pomocą jednego z wymienionych produktów: - Emalia akrylowa do drewna i metalu MAGNAT http://www.magnatfarby.pl/produkty/produkty-farby/art,3,emalia-akrylowa-do-drewna-i-metalu.html - SUPERMAL Emalia Olejno-ftalowa Śnieżka http://www.przemaluj.pl/247_402.htm - SUPERMAL Emalia akrylowa Śnieżka http://www.przemaluj.pl/247_401.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.10.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 E-Rzeczniku Śnieżka, powiem szczerze że jestem pod wrażeniem tytułu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimiletta 24.11.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 ja mam podobne pytanie-tyle że dotyczy kufra który jest w fatalnym stanie ale chce o niego powalczyć-nie widać aby był malowany jakimkolwiek środkiem, stał na strychu ładnych parę lat, jest poszarzały, ma sporo ubytków w drewnie, korniki też tam buszują. Na wierzchu ma kilka zielonych plam-przy malowaniu impregnatem krokwi wujek go niechcący wymazał. I teraz pytanie-co powinnam zrobić i w jakiej kolejności? Wstępnie go potraktowałam szczotką drucianą. Teraz pewnie czas na papier ścierny prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts