Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stropodach ocieplony szlaką (lata 60 - te)

AndrzejS

Recommended Posts

Witam

Wiele na ten temat już było, a wątpliwości zawsze będą. W moim stropodachu niewentylowanym jest szlaka którą zamierzam usunąć. Czy ktoś to już przerabiał ? Proszę o ewentualne uwagi do "mojego" planu:

Całość od sufitów w pomieszczeniach do wierzchniej warstwy papy to ok. 45-50 cm. Strop liczę około 20 cm wraz z tynkiem wewnętrznym.

Mój plan to:

1. Zrywam warstwy papy wraz z wylewką,

2. Usuwam szlakę z dachu, dostaję się do stropu i ... wychodzi mi dół na dachu o głębokości 30 - 35 cm.

3. Wypełniam "dół" folią paroizaolacyjną, ( lub - nie wiem co)

4. Układam styropian twardy grubości 20 cm (czy nie za cienki ?)

5. Zalewam wylewką grubości 8-10 cm

6. Na to papa podkładowa i druga termozgrzewalna np. 5 mm

7. Wykończenie blachą na ogniomurach i na spadkach rynny z odprowadzeniami.

Na dachu o powierzchni 110 m kw planuję 3 kominki wentylacyjne. Tylko gdzie ? Pod warstwą paroizolacji ? nad paroizolacją czy może nad styropianem, a może pod papą ? Na jakim etapie prac wykonać spadki dachu ?

Jeden z wykonawców stwierdził. ze kominki wentylacyjne to zbyteczne. Czy to prawda ? Moje wątpliwości to tylko to czy taki kominek nie jest "dobrym" mostkiem termicznym przez które ucieka ciepło. Myślałem też o styropapie, ale koszt wylewek na tańszym styropianie jest chyba niewiele wyższy.

Pozdrawiam