Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie słupka drewnianego do gruntu

Vafel

Recommended Posts

Hej,

Chcę zamocować do gruntu słupki drewniane 8x8 lub 10x10 o wys. około 180 cm, do których będzie przymocowana kratka drewniana (po niej ma się wspinać jakieś zielsko - bluszcz czy coś w tym stylu). Cała ta konstrukcja będzie stała w takim miejscu, że będzie narażona okresowo na dość silny wiatr (po tym jak już obrośnie tym bluszczem ma osłaniać fragment tarasu od słońca i wiatru).

Czy coś takiego (http://www.futuregardens.pl/szpic-do-slupkow-plotowych.html) będzie wystarczająco solidne, żeby zamocować słupki do gruntu? Korzystał ktoś z tego? Trzyma się to porządnie w ziemi?

Grunt, w który to będę wbijał jest dość kamienisty, ale myślę, że nie na tyle, żebym nie był w stanie tego wbić :)

Z góry dzięki za poradę :)

Tomek

Jeżeli będziesz miał kratownicę np. 2x2 metry porośniętą roślinkami typu bluszcz to przy prostopadłym wietrze ok 60 km/h (nie wiem gdzie budujesz, ale u nas wiatry bywają dużo silniejsze) będzie na to działać siła ok 1000N. Masz moment zginający tą podpórkę równoważny ok 100kg, a przy większych powierzchniach i silniejszych wiatrach DUUŻO więcej. Ja bym ten słup zabezpieczył od dołu smołą i wbetonował przynajmniej pół metra w ziemię.

OK. Czyli jednak za słabe.

Generalnie właśnie chciałem uniknąć konieczności kopania dziury i betonowania, ale jeżeli miałoby się to przewrócić, to wolę zrobić od razu porządnie. Rozumiem w takim razie, że takie kotwy do wbijania to się nadają do lekkich ażurowych konstrukcji (typu pod słupek ogrodzeniowy z siatką itp.).

Dzięki :)

OK. Czyli jednak za słabe.

Generalnie właśnie chciałem uniknąć konieczności kopania dziury i betonowania, ale jeżeli miałoby się to przewrócić, to wolę zrobić od razu porządnie. Rozumiem w takim razie, że takie kotwy do wbijania to się nadają do lekkich ażurowych konstrukcji (typu pod słupek ogrodzeniowy z siatką itp.).

Dzięki :)

A może takie coś zamiast kratki? Linka nierdzewna 4mm mocowana u góry do deski czołowej na wkręty z oczkiem, na dole do obrzeża betonowego, też na wkręty z oczkiem

http://galeria.liniarnia.pl/pergola.jpg

Witam,

jesli zerwie sie linka to mozna naciagnac druga i straty beda niewielkie.

Widzialam kiedys ogrodzenie okolo dwustu metrow dlugosci, betonowa podmorowka na wys 50-60 cm, wmurowano w to metalowe slupki, naciagnieto siatka, a na niej rosl chmiel. Przy bardzo silnym wietrze (w okolicy wiatr zerwl wowczas pare starych dachow) metalowe slupki polamaly sie jak zapalki.

Vafel, ja mam przy tarasie taką kratkę.

http://img41.imageshack.us/img41/8511/p1110046.jpg

W ziemię wbite te sztyce jak podałeś w 1 poście, w nie wsunięte i przykręcone stemple,które dodatkowo przykręcone są do deski tarasowej (tej pionowej) solidną śrubą. Kratka do stempla na 3 śrubki 4x45, kratki między sobą (w sumie jest 5 kratek) na kilka pchełek od KG. Jak na razie trzyma się wzorcowo, no ale jeszcze nie zarosło zielem.

@monika.KIELCE: właśnie o czymś takim myślę. Dopuki nie zarośnięte to na pewno będzie OK. Pytanie, co jak całkiem zarośnie? A może da się do tego dobrać jakieś takie pnącze, które nie zrobi z kratki litej ściany, tylko mimo wszystko będzie to trochę ażurowe - wówczas napór wiatru nie byłby aż taki groźny.