Vafel 23.05.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Hej, Chcę zamocować do gruntu słupki drewniane 8x8 lub 10x10 o wys. około 180 cm, do których będzie przymocowana kratka drewniana (po niej ma się wspinać jakieś zielsko - bluszcz czy coś w tym stylu). Cała ta konstrukcja będzie stała w takim miejscu, że będzie narażona okresowo na dość silny wiatr (po tym jak już obrośnie tym bluszczem ma osłaniać fragment tarasu od słońca i wiatru). Czy coś takiego (http://www.futuregardens.pl/szpic-do-slupkow-plotowych.html) będzie wystarczająco solidne, żeby zamocować słupki do gruntu? Korzystał ktoś z tego? Trzyma się to porządnie w ziemi? Grunt, w który to będę wbijał jest dość kamienisty, ale myślę, że nie na tyle, żebym nie był w stanie tego wbić Z góry dzięki za poradę Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 23.05.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Jeżeli będziesz miał kratownicę np. 2x2 metry porośniętą roślinkami typu bluszcz to przy prostopadłym wietrze ok 60 km/h (nie wiem gdzie budujesz, ale u nas wiatry bywają dużo silniejsze) będzie na to działać siła ok 1000N. Masz moment zginający tą podpórkę równoważny ok 100kg, a przy większych powierzchniach i silniejszych wiatrach DUUŻO więcej. Ja bym ten słup zabezpieczył od dołu smołą i wbetonował przynajmniej pół metra w ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.05.2012 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 OK. Czyli jednak za słabe. Generalnie właśnie chciałem uniknąć konieczności kopania dziury i betonowania, ale jeżeli miałoby się to przewrócić, to wolę zrobić od razu porządnie. Rozumiem w takim razie, że takie kotwy do wbijania to się nadają do lekkich ażurowych konstrukcji (typu pod słupek ogrodzeniowy z siatką itp.). Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 23.05.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 OK. Czyli jednak za słabe. Generalnie właśnie chciałem uniknąć konieczności kopania dziury i betonowania, ale jeżeli miałoby się to przewrócić, to wolę zrobić od razu porządnie. Rozumiem w takim razie, że takie kotwy do wbijania to się nadają do lekkich ażurowych konstrukcji (typu pod słupek ogrodzeniowy z siatką itp.). Dzięki A może takie coś zamiast kratki? Linka nierdzewna 4mm mocowana u góry do deski czołowej na wkręty z oczkiem, na dole do obrzeża betonowego, też na wkręty z oczkiem http://galeria.liniarnia.pl/pergola.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.05.2012 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Wygląda interesująco. Ale nie bardzo mam do czego zamontować to u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 23.05.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Wygląda interesująco. Ale nie bardzo mam do czego zamontować to u góry. Np. poprzeczna kantówka łącząca słupki (nawiercone otwory, linkę można wtedy przepleść w jednym kawałku). Na pewno mniejszy opór powietrza niż kratka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.05.2012 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Aha, OK. Teraz rozumiem. No nie wiem czy taki mniejszy opór. Tzn. na początku na pewno tak, ale jak zarośnie tym bluszczem to chyba na jedno wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrobtosama 23.05.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Witam,jesli zerwie sie linka to mozna naciagnac druga i straty beda niewielkie. Widzialam kiedys ogrodzenie okolo dwustu metrow dlugosci, betonowa podmorowka na wys 50-60 cm, wmurowano w to metalowe slupki, naciagnieto siatka, a na niej rosl chmiel. Przy bardzo silnym wietrze (w okolicy wiatr zerwl wowczas pare starych dachow) metalowe slupki polamaly sie jak zapalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 24.05.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Vafel, ja mam przy tarasie taką kratkę. http://img41.imageshack.us/img41/8511/p1110046.jpg W ziemię wbite te sztyce jak podałeś w 1 poście, w nie wsunięte i przykręcone stemple,które dodatkowo przykręcone są do deski tarasowej (tej pionowej) solidną śrubą. Kratka do stempla na 3 śrubki 4x45, kratki między sobą (w sumie jest 5 kratek) na kilka pchełek od KG. Jak na razie trzyma się wzorcowo, no ale jeszcze nie zarosło zielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 24.05.2012 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 @monika.KIELCE: właśnie o czymś takim myślę. Dopuki nie zarośnięte to na pewno będzie OK. Pytanie, co jak całkiem zarośnie? A może da się do tego dobrać jakieś takie pnącze, które nie zrobi z kratki litej ściany, tylko mimo wszystko będzie to trochę ażurowe - wówczas napór wiatru nie byłby aż taki groźny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 24.05.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Na razie poczekam aż zarośnie. A potem zobaczę... Może powycinam "okienka" sekatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts