Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolor płytek w kuchni

miron123

Recommended Posts

Witam.

Proszę o pomoc przy wyborze płytek do kuchni, które będą między szafkami.

Dolna zabudowa fornir kamelia (ciemny brąz) (3 zdjęcie od lewej)

Górna zabudowa dąb bielony (jasny) (5 od lewej)

Blat jasny (zbliżony do białego) (1 od lewej)

Czy płytki raczej kontrastujące z jasną górą i jasnym blatem np. te fale ułożone w poziomie (ciemna płytka) (2 od lewej)

Czy może bardziej zbliżone do koloru blatu i górnej zabudowy ale w innym odcieniu (jaśniejsza płytka, np. beż?) (4 od lewej) Czy to się nie zleje?

blat1.jpg

płytka1.jpg

kamelia.jpg

płytka 2.jpg

dab bielony.jpg

Witam.

Proszę o pomoc przy wyborze płytek do kuchni, które będą między szafkami.

Dolna zabudowa fornir kamelia (ciemny brąz) (3 zdjęcie od lewej)

Górna zabudowa dąb bielony (jasny) (5 od lewej)

Blat jasny (zbliżony do białego) (1 od lewej)

Czy płytki raczej kontrastujące z jasną górą i jasnym blatem np. te fale ułożone w poziomie (ciemna płytka) (2 od lewej)

Czy może bardziej zbliżone do koloru blatu i górnej zabudowy ale w innym odcieniu (jaśniejsza płytka, np. beż?) (4 od lewej) Czy to się nie zleje?

Blat jasny,szafki górne jasne to płytki między nimi powinny kontrastować moim zdaniem.Coś takiego np:

http://www.opoczno.eu/plytki.php?kolekcja=k006&m=111

Spójrz na mozaikę mocca;)

Witam!

Szkoda, ze brak informacji w jakiej tonacji jest podloga (jasna czy ciemna?). W moim poczuciu kolorystycznej harmonii przy utrzymanych juz w neutralnej tonacji meblach i blacie nie balabym koloru.

Moja pierwsza kuchnia byla w tonacji bezowo-brazoewj, szybko kolorystyke uznalam za pozbawiona wyrazu. Zmienilam podloge i meble na jasny zolcien, lodowka grafitowa i takiz blat. Kafelki dobieram dosc dlugo, az w koncu zdecydowalam sie na ciemna zielen z dodatkiem grafitu ( w rodzaju przekroju jakiegos kamienia). Wylozylam nimi cala sciane, na ktorej stoi stol i przestrzen miedzy gora i dolem mebli. Ten ciemny blat i dosc ciemne kafelki, tworzace kontrastujacy kolorystycznie pas, wygladaja calkiem niezle :-)

Edytowane przez zrobtosama
blad stylistyczny

Witaj :-)

Widzialam te fale, ladne, ale nie uwazam ich za praktyczne nawet do lazienki, brud i kurz bedzie sie na nich gromadzil. Trudno mi cos radzic, bo jak teraz wyraznie widze, upodobania mamy odmienne, ja nie lubie ciemnych kolorow (dla mnie ten parkiet to taki jasny nie jest:). W moim domu dominuje zolty, czarnego tez mam troche, ale dla kontrastu. Gdyby to byla moja kuchnia wybralabym kafelki w jakims zywszym kolorze. Jakim nie wiem, poszlabym poogladac troche glazury i wybralabym te, ktora mi sie najbardziej podobaja.

Nie podoba mi sie połączenie ciepłego ciemnego brązu i tych srebrno-zimnych szarosci i jeszcze jasnego ciepłego parkietu. Jak kuchnia jest taka mała, to lepiej byłoby chyba ją całą jasną zrobić. Ciemne meble pomniejszają pomieszczenia. A taki miks kolorów moze być trudny do zniesienia na dłuższą metę.

• 3 months później...