reuterpl 23.05.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Witam, Znalazłem zbiornik CWU 200l z górną wężownicą o powierzchni 0.8m2. Mój hydraulik twierdzi, że aby pompa ciepła nie załączała się zbyt często to potrzebuję wężownicę górną min 4m2. Czy są jakieś wytyczne producentów w tej kwestii? pozdrawiam,Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.05.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 A nie lepiej znaleźć zasobnik z dolną wężownicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 24.05.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Witam, Znalazłem zbiornik CWU 200l z górną wężownicą o powierzchni 0.8m2. Mój hydraulik twierdzi, że aby pompa ciepła nie załączała się zbyt często to potrzebuję wężownicę górną min 4m2. Czy są jakieś wytyczne producentów w tej kwestii? pozdrawiam, Daniel Dobór zbiornika do grzania CWU dla pompy ciepła jest stricte połączony z wzorem na ciepło właściwe wody, mocą grzewczą pompy jak i też przewodnością cieplną wężownicy. Gdyby wężownica była miedziana to nawet o tak małej powierzchni wymiany była by w stanie przekazać moc grzewczą o mocy pompy nawet 8-9 kw Ale ze względu na to, że stal ma 6 krotnie gorszą przewodność cieplną niż miedź a pompa ciepła dla grzania wody CWU pracuje w temp tylko 60 stopni na wyjściu powinno się brać pod uwagę 0.5 m2 wężownicy na 1 kW mocy grzewczej PC. Zbiornik musi być przeznaczony do pracy z pompą ciepła. Pozdrawiam, Exotherm www.exotherm.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reuterpl 25.05.2012 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 (edytowane) Znalazłem dwa zbiorki dedykowane dla kombinowanego systemu PC/solary GALMET SGW(S)B MAXI PLUS POW WYM SOLAR/PC 1,0/2,2 300 L, 4.100zł brutto AustriaEMAIL WP SOL 350 POW WYM SOLAR/PC 2/3.5, 350L, 1700EUR Galmet podaje, że moc wymiennika do pompy ciepła (50/10/45°C) 22.5kW Czy to znaczy, że jeśli mam PC 10kW, to ten zbiornik się nadaje do PC i będzie ona pracowała w przyzwoitej histerezie? @miki121 Słusznie, ale nie napisałem, że w dolnej wężownicy solary i wiem że się nie opłaca kombinować Solary+PC, ale na jedno i drugie się napaliłem @Exotherm Napisz na forum lub na priv w jakiej cenie wykonasz dolne źródło k. Chwaszczyna (PC 10kW, studzienka, zakładam dwa kolektory po 100m lub 3x80m). Hydraulika już wybrałem, łebski facet, pracowity i chyba tani. Na wszystko mnie namówił, ale sprawdzam ceny. Kolektory musiałem pomacać, aby uwierzyć pozdrawiam, Daniel Edytowane 25 Maja 2012 przez reuterpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 28.05.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 To za miedzą dosłownie Pw poleciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts