Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia ścieków przed domem - czy tak może być ?

asterixx

Recommended Posts

Witam,

Chcę zainstalować przydomową oczyszczlanie ścieków przed domem. Powodów jest kilka:

- szambiarka nie bedzie musiała sięgać do zbiornika na ogrodzie

- przed domem nie planujemy drzew,

- za domem ma być poziomy wymiennik ciepła, ktory zajmie spora część terenu

Zielonym kolorem zaznaczyłem rury kanalizacyjne, zbiornik i trzy nitki rozsączania. Kolorem zółtym zaznaczyłem elementy wentylacji. Zastanawiam sie nad lokalizacją odpowietrznika. Dac go za podjazdem, czy miedzy podjazdem i ścieżką? To drugie rozwiązanie nie wiem, czy jest sensowne, bo jednak rura (pomimo, ze ssawna) moze wydzielac smrodki pod samym domem i przy ścieżce. Nie wiem jednak,jak daleko mozna odstawić kominek od drenażu, czy za podjazdem nie bedzie za daleko.

Podjazd jest lekko pogięty ze względu na sosny rosnące po jego prawej stronie. Aby ich nie wycinac, trzeba podjazd przesunąć.

Na dole rysunku zaznaczylem jeszcze kolorem niebieskim planowana studnię.

Zastanawiam się jeszcze nad przesunieciem drenazu w prawo w kierunku przylacza wodociagowego, aby zyskac miejsce po lewej stronie np. na krzewy.

Wszystkie jej elementy są 2m od ogrodzenia i 5m od domu.

Kratka nałozona na mapę ma wymiary 1m x 1m.

Prosze o opinie. Co sadzicie o takiej lokalizacji i rozmieszczeniu oczyszczlani? Czy cos byście zmienili?

http://akson.com.pl/mapka1.jpg

• 2 weeks później...
miedzy studnią a drenażem 30 m odległości minimum. Warto już teraz zastanowić się co będziesz miał nasadzone na drenażu. Za 5-15 lat w najlepszym wypadku będzie trzeb awymienić drenaz i rzgrzebac ogród. Sugeruje zastanowić się nad oczyszczalnią biologiczną . Droższa - problem zakolmatowania rozsącza odpada.