Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czarna lista wykonawców

Yorey

Recommended Posts

ja jestem za. Sa listy nierzetelnych wykonawców ale one głównie dotycza partaczy od cegły i zaprawy.Wyszukać tam firmę robiąca knoty z drewna graniczy z cudem

A o ile skopanie domu murowanego daje sie poprawic( mysle o krzywych tynkach, błedach w wymurowaniach itp) o tyle błedy zrobione w domu drewnianym sa nieodwracalne

OK, to ja zacznę - firma "Zatta" Paweł Zabrzeski (acz firma jest na kogoś innego) tutaj ich strona: http://www.domydrewniane.biz/ reprezentowana przez Pana Pawła Zabrzeskiego.

Krótko rzecz ujmując: brak doświadczenia, wiedzy i determinacji schowana za fenomenalną umiejętnością robienia dobrego wrażenia i koszmarną ilością kłamstw.

Umówiłem się z nim na budowę domu od fundamentów po instalacje, bazując na jego oświadczeniu o posiadaniu 10letniego doświadczenia w budownictwie szkieletowym i wybudowaniu dziesiątków domów - okazało się, że doświadczenie jest najwyżej kilkumiesięczne, a budów, na których był jest bodaj 4, z każdej wcześniej czy później został pognany, wskutek nierzetelnych działań.

Zdecydowanie odradzam.

Z takich bolesnych błędów, które do tej pory zauważyłem to:

1. brak impregnacji podwaliny

2. zdecydowanie przesadzona grubość poszycia OSB (22mm na zewnątrz i 18mm od wewnątrz)

3. brak dylatacji płyt OSB - tak na podłogach, jak na ścianach

4. brak zapewnienia ciągłości paro-izolacji

5. źle zamocowane krokwie

6. fatalnie zamontowana folia podkładowa pod gont bitumiczny (z dachu lało się w kilkudziesięciu miejscach), potem się okazało, że folia była m.in. mocowana gwoździami na dnie koszy

i wiele innych, drobniejszych, które sukcesywnie staram się naprawiać.

Edytowane przez Yorey

cóż,

1. taki był wymóg Wykonawcy, acz potwierdzony, jako prawidłowy od dostawcy systemu (tak IKO, jak Owens)

2. nie miałem gontu, a nie chciałem by ciekło. Folię (to duże uproszczenie, to jakaś membrana z bitumem jest) kładliśmy w marcu, a gont dopiero przed tygodniem.

\peter, spokojnie sie mogę chwalić, albowiem do importera ( Scala Plastic )jak raz zajechał boss z fabryki tego rzeczonego gonta i sam był zadziwiony,ze tak sie da, bez wcinek koszowych i gontu kalenicowego na koszach zewnętrznych ( na marginesie powiem,ze kalenicowy wyjątkowo skopany ). Obglądnął jak raz stawiany dom kiele Pobiedzisk i zawyrokowal ze mozna bez. Mam to na piśmie.

no ale nie o to tu chodzi.

Piętnować trza nierzetelnych wykonawców, fuszerki i niedorobki

Edytowane przez zbyszek57

A co ma piernik do wiatraka? jeśli podmaka - jak twierdzisz - to na całym dachu i od tego jest papa membranowa na całym dachu. Dobrze zrobiony kosz nie ma prawa podmakac.

zreszta o czym my tu debatujemy.

To temat dla firm nierzetelnych . A nie temat o goncie bitumicznym Duration AR 3D z firmy Owens Corning

Edytowane przez zbyszek57

• 4 weeks później...