tomek_glw 24.05.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Witam, na dniach będę robił wykop pod poziome dolne źródło. Wymiary ok 20x20m. Grunt to wilgotna glina z domieszką iłów.Czy powinienem zrobić na dnie podsypkę z piasku przed położeniem rur? Czy wysypać też piach na rury przed zasypaniem gruntem rodzimym?Mam na myśli jakąś cienką warstwę piasku - ok 2-3cm.Czy może odpuścić i po prostu ułożyć na glinie i zasypać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadicus 24.05.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Ty chłopie lepiej najpierw napisz coś więcej, jaka pompa, jaki domek? Jaka lokalizacja? Jakie zapotrzebowanie? Grzejniki czy podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 25.05.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Dołączamy się do pytania przedmówcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.05.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Czy powinienem zrobić na dnie podsypkę z piasku przed położeniem rur? Bezpieczniej jest dać piach, zwłaszcza jeśli są kamienie. Jeśli jednak bardzo go nie chcesz, bo drogi, a masz czystą glinę, to możesz wykop zalać nieco wodą, żeby zmiękczyć glinę i zrobić miękkie błoto - rury fajnie się w tym ułożą jak się je udepcze. Jeśli masz glinę z kamieniami to bym nie ryzykował i dał piach. Odnośnie pytań "jaki dom" itd, to co ma piernik do wiatraka ? Pytanie było konkretne, więc nie ma co wydziwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.05.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 No to z tym domem to prawda Bo kolega określił 20 x 20 mb więc ograniczył wielkość DZ I warto by wiedzieć czy aby to nie za mało na DZ do zaprojektowanej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 25.05.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Bo kolega określił 20 x 20 mb więc ograniczył wielkość DZ I warto by wiedzieć czy aby to nie za mało na DZ do zaprojektowanej pompy. Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 26.05.2012 02:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Pompa o mocy 8kW, w wykopie będzie ułożone ok 550metrów rury 40mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 27.05.2012 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Pytam, bo gdzieś czytałem, że rury ułożone na mokrej glinie mrożą ją, powstaje lód wokół rur, później topnieje, powstają pustki, rura nie styka się w niektórych miejscach z gruntem i spada skuteczność. Piasek PODOBNO lepiej wypełnia miejsca styku i nie dopuszcza do tych zjawisk.Prawda to czy mit?Moc pompy jak i rodzaj ogrzewania oraz kolor dachówki domu mają tu raczej drugorzędne znaczenie, ponieważ wielkość dolnego źródła będzie dopasowana do mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrokop 27.05.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 mit ,mokra glina jest najlepsza wystarczy 450 mb kolektora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 28.05.2012 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Dzięki za odpowiedź.Czy masz doświadczenie z takimi kolektorami pracującymi już parę lat?Jeśli tak, to ok - zaoszczędzę parę stów i sporo roboty łopatą na rozsypywaniu tego piachu w wykopie.Tak - przy 8kW mocy wystarczyłoby 450m rury ale ja chcę świadomie przewymiarować nieco dolne źródło, żeby nie płakać pod koniec sezonu grzewczego, że COP mi spada, bo minus 3 stopnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrokop 28.05.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Pompy Ciepla to moja praca i sam posiadam pompę od siedemnastu lat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 28.05.2012 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Dziękuję kolegom RWXW oraz Hydrokop za konkretne wskazówki! Dzisiaj właśnie wjechała kopara. Robimy demolkę o wymiarach 20x25x1,8m Wiem, że nieekonomicznie, bo mogłem wykopać rowy i ułożyć spirale, tak jak ma Rwxw ale... co tam - jedziemy po całości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 29.05.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Mój wykonawca mi ułożył meander. I mam mocno przewymiarowane dolne źródło. W sumie polecam każdemu to rozwiązanie i nie dlatego że sam je mam. Wyszło chyba Z 10 TYS zł taniej niż odwierty a działa nawet sprawniej niż u moich znajomych posiadających odwierty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 29.05.2012 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Ja widzę tylko dwie wady poziomego w stos do pionowego:1. Totalna demolka działki - hałdy ziemi na 10m w górę (właśnie mi rosną a dopiero połowa)2. Na terenie objętym kolektorem nie posadzimy dużych drzew ani nie zbudujemy innego budynku. Teoretycznie też niższa sprawność ale jak widać z tym bywa różnie - zależnie od wykonania.Ja nie miałem wyboru co do rodzaju kolektora - musiał być poziomy ze wzgl. na szkody górnicze, które co prawda istnieją na razie tylko na mapie ale nie chcę ryzykować. Pionowy mogłoby ściąć albo zacisnąć i po zabawie. Poziomemu raczej nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lachowski 29.05.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 płaski można też rowami zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 29.05.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 kolektor płaski to jedne z najlepszych rozwiązań jeśli oczywiście są warunki i wolna działka, nie trzeba ściągać całości ziemi ( !!) , ale wystarczy wykopywać rowy jeden po drugim. Zalety;-porównywalne parametry i temperatury jak przy odwiercie-najniższa cena-"zrób to sam" każdy może samodzielnie go zbudować-brak pozwoleń , projektów itp.-tanio, tanio i prosto.Czyli jedna wielka zaleta . Pompy ciepła Exothermhttp://exotherm.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 30.05.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Ale co za bzdura! Ja mam drzewa owocowe, krzaki itd. A firma Prometeus, która wykonywała mi kolektor, ma ciekawy sposób na wykonywanie dolnego źródła - nie rozkopała mi całej działki, ale... wykopała rowy w których umieszczone były rury. Potem koparka mi to wyrównała i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.05.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 (edytowane) A firma Prometeus,...ma ciekawy sposób na wykonywanie dolnego źródła Nie tylko oni, ten sposób jest powszechnie znany. Nie musisz na każdym kroku reklamować tej firmy. Tomek_glw pisał, że świadomie robi tak a nie inaczej. Edytowane 30 Maja 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 30.05.2012 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Ale co za bzdura! Ja mam drzewa owocowe, krzaki itd. A firma Prometeus, która wykonywała mi kolektor, ma ciekawy sposób na wykonywanie dolnego źródła - nie rozkopała mi całej działki, ale... wykopała rowy w których umieszczone były rury. Potem koparka mi to wyrównała i tyle. Napisałem to już w poście #12. Wiem, że można rowy i spirale z rury ale u mnie jeszcze i tak szczere pole na działce, dużo miejsca i zdecydowałem się na mniej ekonomiczny wariant - czyli całkowite odkrycie na kolektor. Jakoś tak nie bardzo mi podchodzi spirala, nie chcę dawać aż 800metrów rury. Wystarczy ok 600m. Wyjdzie 18 nitek północ/południe po 25m każda oddzielone od siebie ok 115cm plus doprowadzenie do kotłowni. Będzie to podzielone na dwie mniej więcej równe pętle. Odkrywka gruntu da mi w razie konieczności możliwość korekcji wyglądu wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.05.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Jakoś tak nie bardzo mi podchodzi spirala, nie chcę dawać aż 800metrów rury. Wystarczy ok 600m. To, że ja położyłem 800m rury, nie znaczy, że tyle było konieczne do 8kW. Ja planowałem pc 11kW i chciałem przewymiarować dz, bo czemu nie i stąd się wzięło 800m. Decyzja jaką podjąłeś jest dobra, bo Twoja, tak też się to robi i też będzie dobrze działać, więc będziesz zadowolony, a to najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts