aniqa1982 18.04.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 http://i61.tinypic.com/142uhqp.jpg Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 22.04.2014 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Dziękuję za życzenia:) I to za jedne i drugie Świąteczne - jestem świadoma upływającego czasu, ale nic nie mogę na to poradzić, że wpisy na FM pozostają na końcu kolejki moich zadań do zrobienia:( Raz już przygotowałam pięknego zimowo-wiosennego posta, ale zanim go zapisałam, urwało mi internet! Tak więc jeszcze raz - specjalnie dla moich Koleżanek z księgowości:) Krótka fotorelacja z tego, co ostatnio u nas w domku i poza nim:) Jeszcze zimą było tak... ...aż Janek wyruszył do pobliskiego lasku na poszukiwania wiosny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 22.04.2014 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 ...a tak wiosennie zrobiło się u nas już w marcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 22.04.2014 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) magnolia miała w tym roku swoje całe 4 kwiaty! również cebulki, pieczołowicie zakopywane przez Bartka i Marysię jesienią, zaczęły się pokazywać najbardziej podobają mi się te fioletowe tulipany... przy takich Pomocnikach ogród musi być piękny:) Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez Ania i Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 22.04.2014 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 a w domku - nowa lokatorka:) i Wielkanoc z moimi jajkowymi dekoracjami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 02.05.2014 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Szukamy pomysłu jak częściowo zasłonić taras od południa, ponieważ równo po połowie, dokładnie po dwóch stronach przekątnej, jest zacisznie i bardzo wietrznie. Taras znajduje się od strony południowo wschodniej, w dodatku idealnie na przeciw okien salonowych przyszłych sąsiadów. Możliwość dodatkowego zasłonięcia - oprócz tui w granicy działki - jest jak najbardziej wskazana. Jednak głównie zależy nam na osłonięciu od wiatru, bo siedzenie w przeciągu jest mało komfortowe. Wklejam kilka inspiracji http://majawogrodzie.tvn.pl/public/files/462_463_464_465_466_467_468/466/1.jpgz "Maja w ogrodzie" http://majawogrodzie.tvn.pl/public/files/462_463_464_465_466_467_468/466/5.jpg http://assets0.ogrodowisko.pl/uploads/p/37/379217/original.JPG http://www.videx-garden.eu/images/natuerlicher-sichtschutz/teaser_natuerlicher-sichtschutz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 23.06.2014 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Powiem tak, sporo się u nas dzieje, niekoniecznie są to zmiany dotyczące domu, raczej Szanownych Domowników:) Najmłodsi dbają o to, żebyśmy nawet nie pomyśleli o nudzie (mimo, że w rzadkiej cichości za nią tęsknimy), wnętrza czekają cierpliwie w kolejce na pogłaskanie, zadbanie, ozdobienie, posprzątanie(!). A ogród...żyje swoim życiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 23.06.2014 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Lawendę kocham i jestem nią niezmienie zachwycona... Każdego dnia rano, gdy podnoszę roletę i widzę to... uśmiecham się i myślę o Prowansji. A raczej o tym, że mam ją tutaj...lawenda, kamienie, kamyszki pod stopami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 24.06.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ty kochasz lawendę i widzę że z wzajemnością ... ona kocha Ciebie... masz piękne krzaczki ... cudne po prostu zazdraszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 24.06.2014 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) mugatka dziękuję pewnie masz rację Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Ania i Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 07.07.2014 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Mamy bramę! I wypełnienia pomiędzy słupkami w ogrodzeniu:) Furtka czeka na swój szczęśliwy dzień, ale już niedługo front naszej działki będzie ukończony! A w naszej okolicy przybywa sąsiadów:) Warto czasem wstać wcześniej, żeby móc takich "przyłapać" na bliskich spotkaniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 07.07.2014 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Kilka dekoracji, trochę kwiatów, próbne upięcie zasłonki na tarasie - docelowo będą dłuższe i na całej południowej stronie tarasu. i nasze pierwsze sadzonki pomidorków koktajlowych! Już z tyczkami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1770 08.07.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Piękne rabatki lawendowe. Ogród z wielkim możliwościami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 07.08.2014 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Aaaaaa!!! Nasz trawnik zaatakowały pędraki! Larwy chrabąszczy...koszmar, trawnik ogromnymi placami da się zdjąć jak dywan, jest zupełnie suchy, szeleści jak słoma. Myśleliśmy, że to susza, nadmiar nawozu (choć byliśmy z nim ostrożni), a tu takie zaskoczenie:( Normalnie małe białe larwy mieszkają pod naszym trawnikiem. Mamy już chemię, czekamy na deszcz nocą, bo wtedy oprysk jest najskuteczniejszy. A wiosną tworzymy trawnik od nowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 10.08.2014 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Witam Jak sprawdziliście, że to pędraki i jaką chemię macie na to paskudztwo? Czy będziecie wymieniać wierzchnią warstwę ziemi pod "nowy" trawnik. Współczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 10.08.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Śliczną masz lawendę Aniu Możesz powiedzieć w jakiej odległości sadziłaś i jaka to odmiana,wrażenie powalające,cudnie:) Pozdrawiam cieplutko:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andariel 10.08.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Hej Choruję na lawendę Powiedz mi, bo jestem laikiem, jak się ją hoduje. Tzn czy powinnam jakieś sadzonki kupić i ile - całe pokrycie czy samemu się po jakimś czasie robi rozsady? Czy jak jest sadzonka z trzema maleńkimi gałązkami na allegro za 8 zł, to z niej wyrośnie mi potem kępa czy jakoś inaczej powinnam to ogarniać? Bardzo bym chciała taką lawendę... Ona nie jest jednoroczna, prawda? Sry za te glupie pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 10.08.2014 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Witam Jak sprawdziliście, że to pędraki i jaką chemię macie na to paskudztwo? Czy będziecie wymieniać wierzchnią warstwę ziemi pod "nowy" trawnik. Współczuję Ogromne place trawnika zaczęły nam schnąć, trawa zamieniła się w słomę, szeleściła pod stopami, wręcz kłuła! Myśleliśmy, że to susza, nadmiar nawozu, itp. Ale nawet po deszczach sytuacja się nie poprawiała. Nie mamy żadnego systemu podlewania, podlewanie ręczne, z kranu, byłoby kosztowne przy naszej wielkości trawnika. Pewnego dnia Bartek podczas kolejnego "obchodu" (cierpi z powodu stanu trawy od dawna) - wyrwał jakiś chwast, a razem z nim podniósł całą darń, jakby górę trawnika, pod którym nie było korzeni, tylko ziemia wymieszana z białym larwami. Koszmar. Nie robimy zdjęć, bo i tak są obrzydliwe. W sieci jest sporo artykułów na temat pędraków, ludzie naprawdę mają z tym kłopot. Zobaczymy jak to będzie u nas. Mamy kupioną chemię - Dursban - ale czekamy na wieczorny deszcz, bo pod wieczór pędraki wychodzą wyżej, bliżej powierzchni, a chemia bardzo dobrze przyjmuje się na mokro. Dodatkowo trzeba będzie spryskać klony, o które też się martwimy, ale to już innym czymś. I tak co roku, bo pędraki to postać chrabąszcza majowego w 3-4 roku od złożenia jaj. Koszmar jakiś! Póki co czerpiemy wiedzę od ogrodników i z sieci. Jakie będą efekty - okaże się. Chrabąszcze mogą sobie przylecieć, ale jaja mogły też być w nawiezionej ziemi. Po prostu mamy pecha:( Co do wymiany warstwy ziemi, to jeszcze nie wiem jak to będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 10.08.2014 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Śliczną masz lawendę Aniu Możesz powiedzieć w jakiej odległości sadziłaś i jaka to odmiana,wrażenie powalające,cudnie:) Pozdrawiam cieplutko:bye: Witaj Aniu i andariel W sumie sadziliśmy 150 krzaczków, w odstępach ok. 40 - 50 cm. Niestety nie znam dokładnie nazwy odmiany, wiem tylko, że jest to lawenda polska, nie francuska. Kupowana od ogrodnika, który nam ją specjalnie zamawiał. Co roku kilka krzaczków usycha, marnieje, więc w ich miejsce sadzimy nowe. W tym roku Bartek rozsadził już prawie 50 samosiejek, wyjątkowo sporo się ich rozrosło. Lawenda pięknie wygląda i pachnie, zwłaszcza wczesnym latem. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca, a potem jeszcze drugi raz we wrześniu. Lubi przycinanie, nie lubi chwastów. Ją lubią bąki, czy tam trzmiele, mieliśmy ich w tym roku chyba z milion:) Na szczęście są niegroźne, nie atakują. Na szczęście lawenda potrafi obronić się przed szkodnikami. Podobno "żyje" ok 6 lat, a potem trzeba krzaczek wymienić. Trudno mi powiedzieć, czy sadzonki z allegro się przyjmą. Myślę, że jeśli kupisz kilka, to można zaryzykować. Nasze kosztowały u ogrodnika po 1,30zł za sztukę, po zniżce za sporą ilość. Ale wiem, że u znajomych na balkonach sadzonki z marketów dają radę i się rozrastają Właśnie gotuję napar z lawendy, z którego za kilka godzin powstanie miód:) pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andariel 10.08.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 dziękuję Czyli nie warto w cenie z allegro brać skoro dużo tego bym chciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts