Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ekspertów.

Dwa szybkie pytania:

Jakie wymiary powinien mieć tunek pod kable na telewizor. Precyzując na jakiej wysokści powinien się zaczynać a na jakiej kończyć (oczywiście według poziomów na gotowo). I jaki powinien mieć przekrój. Ja chce zastsowować tunel elektryczny 40x90 i końce wyciąć a potem zagiąć na 90 stopni.

ja stosowałem kanał wentylacyjny plus kolanko na górze i na dole...50x100cm jest ok (choć zależy od ilości kabli-u mnie dość sporo...zasilanie TV, zasilanie wieszaka TV, 3xHDMI, 1xoptyczny , 1xaudio, 1x RJ45) co do wysokości to moim zdaniem na dole ok 10-15cm od ziemii, żeby zasłonić każdą szafką RTV,a u góry jak wygodnie ja mam około 1,2-1,3m...

Witam ekspertów.

Dwa szybkie pytania:

Jakie wymiary powinien mieć tunek pod kable na telewizor. Precyzując na jakiej wysokści powinien się zaczynać a na jakiej kończyć (oczywiście według poziomów na gotowo). I jaki powinien mieć przekrój. Ja chce zastsowować tunel elektryczny 40x90 i końce wyciąć a potem zagiąć na 90 stopni.

Dziwne pytania. Odległość od podłogi taka, żeby szafka to potem zasłoniła. A góra na takiej wysokości, żeby telewizor zasłonił. Nie wiem, czy tv dajesz 50 czy 200cm nad podłogą.

A przekrój? Zmierz największą wtyczkę jaką będziesz przez kanał przeciągał, dodaj zapas 50-100% i Ci wyjdzie. Jeśli będzie szedł przewód zasilający, satelitarny i to wszystko, to może być nawet mniej niż 40x90. Jeśli będzie szło 20 kabli, to daj większy jeśli jest taka możliwość. Nawet jak dasz 100x150 i tak wlot i wylot będą zasłonięte a dodatkowo może się udać w kanale np dysk schować.