Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o Waszą pomoc w doborze źródła ciepła - elektryka, pc pow-wod, pc pow-pow

wisienka0401

Recommended Posts

Witam, do tej pory czytałem tylko doświadczenia innych budujących, ale czas zapytać...

Buduję Dom na Wzgórzu 2 - Archon - jednorodzinny dwulokalowy. Obecnie jestem na etapie wybierania sposobu ogrzewania jak i przygotowywania CWU. Dom będzie znacznie docieplony - przenikalność ścian według obliczeń 0,11, dachu 0,155, płyta fundamentowa 0,15. Okna energooszczędne, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Zastanawiam się czy przy takich wartościach jest sens instalowania pompy ciepła powietrze-woda - (gruntowa odpada - nie zmieszczę się w budżecie). Dostałem parę ofert opiewających od 24 do 35 tys za pompę o mocy 10kW + CWU 300L. Teraz jak dodam do tego podłogówkę to wychodzi około 40 tys uśredniając.

Zacząłem się zastanawiać czy przy tak dużym nakładzie inwestycyjnym okres zwrotu nie będzie zbyt długi. Czekam obecnie na wycenę ogrzewania nadmuchowego z pompą ciepła pow- pow.

Druga alternatywa maty elektryczne.

W obu przypadkach przygotowanie wody za pomocą pojemnościowego + małe przepływowe do kuchnii i ubikacji.

Czy jesteście w stanie podać jeszcze inne rozwiązanie ogrzewania? Tylko prąd.

Każde z rozpatrywanych rozwiązań ma wady i zalety.To ty musisz dokonać wybory.

Ogrzewanie czystym pądem jest ok do pewnej wielkości budynku.Większe dobrze jest grzać pc powietrzną.A jeszcze większe gruntową.

Czasem połączenie elektrycznego z klimatyzatorem jest dobrym rozwiązanie + tania pc do cwu .