Kominki Piotr Batura 06.06.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Twierdzę z pełną stanowczością, że winę za źle montowane kominysystemowe ponoszą w większej części producenci tychże systemów.Szkolenia jakie przeprowadzali, były nastawione na marketing. Niekojarzę by odbywały się gdzieś zajęcia praktyczne dla wykonawców.Slajdy z rzutnika miały wystarczyć, bo to przecież "bułka z masłem".Faktycznie, nie jest to skomplikowana czynność, ale w zetknięciu zmentalnością przeciętnego budowlańca wyszło tak jak wyszło. Z prawnego punktu widzenia, wszystko jest bez zarzutu. Moralnienie do końca. Źle wybudowane kominy systemowe, dopiero będą się ujawniać.Bo większość inwestorów żyje w błogiej nieświadomości. Dlategobardzo ważne jest, by robić choć raz w roku przegląd kominiarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 06.06.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 zgadza się, błędów w budowlance nie idzie się ustrzec bo taka jest nasza rzeczywistość że fachowiec za fachowcem sie tworzy - zwłaszcza w tym bumie budowlanym - o stawkach to już nie wspominam bo to się w główkach coniektórym poprzewracało - a odpowiedzialności żadnej. Bo umów nie chca podpisywać, faktur nie wystawia większość bo albo na lewiźnie albo dochodu chcą unikać. Miałem pare miechów temu tynkarzy, zrobili, generalnie prosto, ale jak wyschło to zauważyłem w kilku miejscach źle zrobione kąty - odchył 1,5 cm . Zadzwoniłem , zgłosiłem i tak już 3 miesiace przyjeżdżają - dojechać nie mogą. Stad moja obawa że z murowanym to ostrożnie bo tam dużo tych cegiełek wychodzi i trzeba się postarać z dokładnością. Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.06.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Tylko, że do murowanego stal stopową i tak generalnie wszyscy dają. Wówczas to rybka, jak pomurowany. No chyba, że rury nie wchodzą. Przy rurach stalowych trzeba jednak pamiętać, że wysoką temperaturę zniosą, chloru i węgla , niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 08.06.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Tylko, że do murowanego stal stopową i tak generalnie wszyscy dają. Wówczas to rybka, jak pomurowany. No chyba, że rury nie wchodzą. Przy rurach stalowych trzeba jednak pamiętać, że wysoką temperaturę zniosą, chloru i węgla , niestety nie. komin z blachy do paliw stałych to chyba tylko emaliowane można wsunąć, znalazłem coś takiego może ci to pomoże http://www.i-kominy.pl/index.php/id_263.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neron2112 17.06.2012 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Witam Witam zdecydowałem się oto na taki http://allegro.pl/kominek-pl-wodny-15kw-wk...2404866019.html mam pytanie średnica wylotu spalin z tego pieca to 130mm jaka będzie odpowiednia średnica komina systemowego? przy wysokości 5m wysokość pieca to 123 cm więc na jakiej wysokości zamontować trójnik czy wysokość 175 cm będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 18.06.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Zamiast średnicy wylotu z pieca podaj moc kotła i powierzchnię użytkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts