maciek2222 26.05.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Witam, mam nastepujace pytanie. w projekcie (dom parterowy niepodpiwniczony , strop drewniany nazwa keos 1 ) są w scianach słupy ( trzpienie) zelbetowe łączące wieniec z ławami fundamentowymi. w związku z tym moje pytanie czy taka konstrukcja nie wpływa znaczacego na energooszczędnosc budynku? dodam ze budynek ogrzewany pompą ciepła plus rekuperacja. jak ewentualnie zlikwidowac taki mostek termiczny ( do gruntu)? za opowiedz z góry bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 09.06.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Witam, mam nastepujace pytanie. w projekcie (dom parterowy niepodpiwniczony , strop drewniany nazwa keos 1 ) są w scianach słupy ( trzpienie) zelbetowe łączące wieniec z ławami fundamentowymi. w związku z tym moje pytanie czy taka konstrukcja nie wpływa znaczacego na energooszczędnosc budynku? dodam ze budynek ogrzewany pompą ciepła plus rekuperacja. jak ewentualnie zlikwidowac taki mostek termiczny ( do gruntu)? za opowiedz z góry bardzo dziękuję Wpływa jako mostek termiczny, projektant powinien to uwzględnić w obliczeniach i albo pogrubić izolację albo tak dobrać trzpienie aby dało się je docieplić (pogrubić lokalnie izolację) np. pianką PIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts