ewemal 26.05.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 W tym roku ociepliliśmy dom styropianem - na to siatka i klej. Z uwagi na budżet nie będziemy tego w tym roku kończyć a zamierzamy zrobić tynk akrylowy. Moje pytanie brzmi - jak przygotować ścianę i zabezpieczyć ją na zimę?Czy położyć zwykły uni-grunt i tak to zostawić (przy okazji ile czasu tak zrobiona ściana może czekać na tynk? - jedną zimę, dwie?) Czy tylko zatrzeć siatkę raz klejem i zostawić a może dwa razy zatrzeć? W tym roku moglibyśmy jedynie położyć zwykłą farbę a w przyszłym może uda się dozbierać na akryl, dlatego chcemy jedynie przygotować na to ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 28.05.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 WitamOpisywałem już podobny przypadek ale mogę się powtórzyć. Jedyną, skuteczną metodą ograniczenia ewentualnych problemów z ociepleniem bez tynku jest zabezpieczenie warstwy zbrojonej przy użyciu podkładu gruntującego pod tynki strukturalne. Oczywiści istnieje też możliwość pomalowania farbą elewacyjną kleju ale w tym przypadku wyszło by to trochę drożej, gdyż przed tynkowaniem i tak należało by nałożyć wymagany podkład. Kwestia jest jaką estetykę chcesz utrzymać przez ten okres. Przy farbie będzie ładniej gdyż elewacja będzie miała jednorodny kolor, przy gruncie będzie trochę gorzej ale i tak wszystko będzie zależało od wykonania warstwy zbrojonej. Zwróć uwagę na odpowiednią jej grubość, czy siatka jest zatapiana w środku warstwy i nie wystaje na zewnątrz. Pozdrawiam Adam KamianowskiSpecjalista ds. Technicznych FAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts