Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawadnianie - padają cewki.

Recommended Posts

Witam,

Od roku walczę z problemem podania cewek elektrozaworów w systemie nawadniania.

Zawory i cewki przetrwały zimę (z układu była spuszczona woda), ruszyły i nagle jeden padł (na drugi dzień po uruchomieniu).

Cewka wskazuje prąd około 1A, na pozostałych zaworach około 280mA.

Identyczny problem miałem w poprzednim roku. Wymieniłem gwarancyjnie wszystkie cewki, w tym roku zabawa zaczyna się od początku.

Jak może być tego przyczyna?

Cewki zasilane: 24V.

Typ: Weathermatic.

Sprawdziliśmy:

- filtr przed cewkami: drobne zanieczyszczenia, wypłukany.

- membrany na każdej cewce: drobny osad, śliski "glony" usunęliśmy przez wytarcie pod bieżącą wodą.

Edytowane przez boguslawskia

• 1 month później...

Witaj,

radzę: wymień zawory na huntery albo inną sprawdzoną przez ciebie firmę - WM miał problemy z cewkami od 2004 roku i wygląda na to, że ma nadal. Czytałem o różnych sugestiach dotyczących usunięcia usterki: podłączenie transformatora, wymiana kabla do commona i tym podobne pomysły ale efekt był taki, że na jednym forum od 2005 roku do 2011 funkcjonował wątek na temat padających "bez przyczyny" cewek w Weathermatic. Osobiście nie montowałem ich nigdy, w mojej firmie trzymam się Hunter'ów. Jeśli jesteś monterem systemów nawodnieniowych wymień samemu WM na inne zawory, jeśli jesteś klientem firmy nawodnieniowej - zasugeruj wymianę tych zaworów.

pozdrawiam